Těhotenským testům věřit můžete

Cesta od pozitivního těhotenského testu do porodnice se zdá někdy delší, než je „pouhých“ devět měsíců. Jak ji přečkat? S hlavou vzhůru!
Těhotenským testům věřit můžete
Věřit či nevěřit
Stačí udělat si test a hned je všechno jasné… Je opravdu těhotenský test tak spolehlivý, nebo se může někdy zmýlit?
Klára Z., Uherské Hradiště

Pavel Calda:
Těhotenský test založený na vyšetření moči je obvykle velmi spolehlivý. Důležité je, zda jste pečlivě dodržela pokyny výrobce. Jak jste si všimla, v lékárně je k dispozici řada testů od různých výrobců a kvalita testů se také může lišit. Důležité je, provádět test z první ranní moče, která je nejkoncentrovanější a obsahuje nejvíce hormonu hCG, neboli lidského choriového gonadotropinu, na jehož přítomnosti jsou všechny testy založeny. Obvykle je test pozitivní hned po vynechání měsíčků.

Když nekope
Říká se, že kolem pátého měsíce těhotenství už dítě mámu „kope“. Je normální, když se neprojevuje, nebo nejsou pohyby „cítit“?
Iveta M., Praha

Pavel Calda:
Příroda stvořila ženu prakticky bez jakýchkoliv „čidel“, která by ji informovala o stavu plodu, a tak vnímání pohybů poskytovalo docela důležité informace. Pohyby jsou, vedle zvětšování velikosti bříška či děložních stahů, jedinou informací, kterou žena „od plodu“ dostává. První pohyby vnímá prvorodička o něco později než vícerodička, někdy kolem 20. týdne. Jejich intenzita i frekvence je různá, s pokračujícím těhotenstvím se prodlužují spánková období plodu, takže jsou i poměrně dlouhé úseky (např. 30 min), kdy pohyby nejsou cítit. Čím je plod větší, tím silněji „kope“. To se ale týká spíše závěru těhotenství. Kolem 20. týdne, tedy někdy v 5. měsíci, mohou být pohyby jen velmi slabé. Plod se ve skutečnosti hýbe již v 8. týdnu těhotenství, ale děloha není schopna tyto pohyby registrovat.

Do rybníka?
Koupání v přírodní vodě je velmi příjemné a osvěžující. Platí to i pro těhotnou ženu?
Vanda H., Lanškroun

Pavel Calda: Koupání v našich vodách je obvykle spojeno s tím, že se vám v pochvě objeví nějaký typ zánětu. Kvalita vody v bazénech je velmi různá (nechci rovnou říci nedobrá), každopádně obsahuje chlor a dezinfekci, které nepříznivě ovlivňují i poševní prostředí a mohou narušit přirozenou ochrannou bariéru pochvy. Je to, jako byste si pochvu vyplachovala chlorovou dezinfekcí... To určitě nelze doporučit. A přírodní koupaliště obsahují vodu zcela neodhadnutelné kvality a složení. Asi jste slyšela, co vše vtéká do říček a řek z okolních polí. Pokud se jedná o rybníky a malá jezírka, většinou jsou využívány k chovu ryb. A to rozhodně není pro koupání zrovna ideální prostředí. Pokud byste se chtěla koupat, doporučuji nějakou destinaci u moře, ale takovou, která nebyla ještě zničena civilizací.

Pověsit kolo na hřebík?
Prý je pro nastávající maminku jízda na kole nevhodnou disciplínou. Existuje pro toto tvrzení nějaký důvod?
Marta L., Mladá Boleslav

Pavel Calda: Pokud jste na kole jezdila dříve, nevidím důvod, proč byste se na něm nemohla projet i v těhotenství. Samozřejmě že pád může mít pro vás jako těhotnou dvojnásob nepříznivé důsledky. Pokud si věříte, že padat nebudete, jezděte po rovných cestách a spíše volte volnější projížďky než výlety typu Tour de France.
 
Aby nebylo pozdě!
Prý platí, že dokud žena jenom kojí, nemusí mít menstruaci. Znamená to také, že nemůže mít miminko?
Kateřina D., Praha

Pavel Calda: Dokud kojíte, opravdu nemusíte menstruovat. Pokud hned neplánujete další dítě, zvolte vhodný způsob ochrany, protože i tak můžete otěhotnět. V takovém případě se na těhotenství přijde většinou docela pozdě. Ale je možné, že plánujete brzy další miminko a pak se ani touto otázkou nemusíte zabývat. V opačném případě je vedle ochrany namístě udělat si jednou za pět týdnů těhotenský test, abyste se o tom, co vás čeká, dozvěděla včas.
 
Klepněte pro větší obrázekDoc. MUDr. Pavel Calda - Gynekologicko-porodnická klinika VFN Praha

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články