Těhotenské trable se spánkem

Každá nastávající maminka asi zná potíže se spaním. V prvních měsících by nejraději prospala den a před porodem ji miminko zase nenechá pomalu ani zaklimbat. Spánek je ale nutný v každém případě jeho kvalita přímo ovlivňuje pohodu maminky i maminka. Takže, jak na něj vyzrát?
Těhotenské trable se spánkem
Únava prvního trimestru
První trimestr je z hormonálního hlediska pro organismus těhotné ženy asi největší zátěží. Tělo si teprve zvyká na všechny změny a tím pádem je unavené a vyčerpané. A odnáší to samozřejmě těhulka. Pro toto období je běžná velká ospalost a malátnost. Snažte se tedy naslouchat svému tělu a spěte tak často, jak to jen půjde. Ideální je spát v noci minimálně 8-9 hodin a přes den si alespoň hodinku zdřímnout. Pokud přímo neusínáte a jste jen unavená, stejně se natáhněte a relaxujte.
 
Ne vždy jen spánek možný, zejména jste-li v práci. Tam únavu překonáte malým protažením, chvilkou dechového cvičení nebo krátkou „procházkou“ alespoň po kanceláři. Nikdy ale ospalost nepotlačujte kávou nebo colou, kofein zdraví těhotné ženy neprospívá.
 
Klidný druhý trimestr
Zhruba od dvanáctého týdne se situace stabilizuje, pocítíte vitalitu, únava přes den zmizí. O to důležitější je odpočinek v noci. Uléhejte do postele před půlnocí, kdy je spánek nejintenzivnější. V této době také ještě můžete spát v jakékoliv pozici dokonce i na bříšku, plod miminka se bez problémů přizpůsobuje, aniž by byl stlačen.
 
Třetí trimestr - období nespavosti
Dva poslední měsíce před porodem trápí většinu maminek potíže se spaním. Obtížné usínání, časté chození na WC (jak miminko tlačí na močový měchýř) i pohyby malého nedočkavce v bříšku. V této době by maminka měla spát rozhodně na boku. Tato poloha je ideální pro vás i pro děťátko, protože jej nijak netlačí. Pokud budete spát na pravém boku, nezatěžujete tolik srdce. Na levém se zase zlepšujete průtok krve a podporujete činnost ledvin. Noste na noc kompresivní punčochy, zabráníte vzniku křečových žil. Noc zpříjemní i nohy podložené malým polštářkem.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Bolestivé křeče
Pokud vás ze spánku budí křeče v nohou, masírujte si dlouze bolavý sval na natažené noze, tlačte patu dolů, zatímco budete prsty přitahovat vzhůru, dokud bolest nezmizí. Bolesti určitě nepodceňujte a poraďte se se svým lékařem. Příčinou může být i nedostatek vitaminů a hořčík či vitamíny skupiny mohou křeče zbavit.
 
Co spánku nepomáhá bez ohledu na období těhotenství
Káva a jiné kofeinové nápoje
 
Černý čaj
 
Těžko stravitelná jídla
 
Hluk a psychické potíže
 
Napomůže ke snům
Trocha pohybu na čerstvém vzduchu – stačí procházka před usnutím.
 
Malé rituály - spánek navozují rovněž příjemné rituály, které budete opakovat těsně před spaním. Záleží jen na vás, zda to bude koupel, poslech hudby nebo pletení.
 
Dobře vyvětraná ložnice a kvalitní matrace v posteli.
 
Lehká masáž spánků. (Ideální je připravit si masážní směs z 10 ml panenského olivového oleje, přidejte po 3 kapkách esence mandarinky, citrónu a levandule. Jemně vtírejte do pokožky, spánek je nadosah.).
 
Z darů přírody - potíže se spaním může těhulka zmírnit i bylinkami. Vhodný je kozlík lékařský (kořen) ve formě dražé nebo čaj z meduňky lékařské. Dobrá čajová směs pro uklidnění je z kozlíku, meduňky a máty peprné ve stejném poměru. Lze ji pít až do třetího trimestru.

Text: Anna Berková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články