Těhotenská vyšetření: Musíte opravdu na všechna?

Sotva se zaradujete z toho, že jste v očekávání, rozjede se seriál vyšetření. V následujících měsících vám vyplní velkou část diáře a nejspíš vás napadne, jestli je to vůbec nutné. Tady je odpověď.
Těhotenská vyšetření: Musíte opravdu na všechna?

Většina z nás přijímá harmonogram různých testů a vyšetření s nucenou daností a vlastně ani nevíme, že některé screeningové metody podstupovat nemusíme, pokud s nimi máme bytostný problém. Často si převezmeme těhotenskou průkazku s důvěrou a pak zamíříme kamkoli, kam nás náš gynekolog vyšle. Jenže i v prenatální péči máme možnost volby. Nic není nutnou podmínkou pro to, aby vás vůbec pustili na porodní sál, třebaže se to tak může zdát.

Vyšetření v těhotenství: Co vás čeká a kdy zajít na první kontrolu?

Vyšetření v těhotenství: Co vás čeká a kdy zajít na první kontrolu?

Gynekoložka Radka Gregorová z Lékařského domu v Praze 7 vysvětluje, že v klíčových momentech rozhoduje o předporodní péči vždycky matka. Podle jejích slov jen na ní záleží, jestli všechna vyšetření a krevní testy absolvuje. „Lékař je tu od toho, aby matce vyšetření doporučil, seznámil ji s fakty, možnostmi a alternativami, ale i možnými riziky,“ vysvětluje. Znamená to tedy, že i kdybyste se v krajním případě rozhodla, že necháte své těhotenství plynout naprosto přirozeně bez jakéhokoli dohledu lékaře, máte na to do plné právo. Za vývoj vašeho miminka jste primárně zodpovědná vy. Proto některý gynekolog, aby byl z obliga, po vás který možná bude chtít podepsat tzv. negativní reverz, kterým tuto odpovědnost plně přijímáte. 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články