Tance kolem česání

Dětské vlásky jsou v mnoha rodinách tématem číslo jedna. A to zejména, pokud se svým názorem na věc zapojí celé příbuzenstvo…
Tance kolem česání
Existují totiž desítky „zaručených rad“, jak o vlásky pečovat a jak jednoduše zkrotit řvoucí dítě, co se česat odmítá. Vy se ale nedejte, máte svou hlavu...
 
Kudrnatý andílek aneb ďábelská past na rodiče
Od prvních vlásků bylo jasné, že máte doma kudrnáče. A co teprve teď, když jsou novorozenecké vlásky ty tam a hlavu vašeho dítěte zdobí nádherné kudrny. Všichni se rozplývají, ale jen vy víte, jaké je to peklo?! Mytí a česání je zkouškou trpělivosti a občas i odvahy obou zúčastněných stran. Takže jak na to? „Mytí vlasů do tří let je všeobecně trochu problém. Pokud není dítě ,vodomil‘, bez slziček se to bohužel většinou neobejde. Takže rodičům radím, aby bylo mytí vlasů rituálem. Dejte dětem do vany oblíbené hračky, třeba autíčko nebo panenku, které mohou také umývat. Zpívejte nebo mu recitujte básničky. I když je to někdy těžké, rodiče by se rozhodně neměli rozčilovat. Malého kluka nebo holčičku to bude ještě víc stresovat a mytí hlavy si ještě spojí s mizerným zážitkem, kterému se bude o to víc bránit,“ radí pediatrička MUDr. Alena Bohdanecká.
 
Co se týče kosmetiky na kudrnaté vlasy, na trhu je celá řada přípravků, není ale třeba utrácet tisíce, stačí vlásky umýt dětským šamponem s kondicionérem a pak je šetrně vysušit ručníkem. A přichází na řadu zkouška ohněm neboli rozčesávání, které jen málokterý „kudrnáč“ nese statečně, protože česání prstýnků opravdu tahá. Vlasy vůbec a lokny zvlášť zásadně česejte až úplně suché, i jen vlhké by se mohly více cuchat a lámat, a to by teprve byl doma humbuk. Takže zkuste dítěti – pro tentokrát lehce účelově – pustit oblíbenou pohádku, která povede jeho pozornost jiným směrem, a dejte se do díla. Prameny držte pěkně u hlavy, aby to netahalo, a připravte si dobrý kartáč, žádný hřeben s hustými zuby. Po celou dobu česání nezapomeňte svou ratolest chválit, jak je statečná... Jestli ale máte doma opravdového ďábla, který jen co vidí hřeben, bere do zaječích, pokuste se pojmout česání jako hru. Učesejte nejdříve jeho medvídka nebo panenku nebo nechte dítě, aby své mazlíky učesalo samo. Bude se cítit důležitě a trochu ztratí zájem, cože vy to vlastně s tím mučidlem „tam vzadu“ děláte.
 
Náš tip: Při rozčesávání kudrnatých vlásků skvěle pomáhají i vlasové oleje. Stačí malou trošku vetřít do loken a půjde to jako po másle. A pokud nemáte olej vlasový, skvěle poslouží i olivový nebo prostě dětský tělový olej…
 
„Dlouhovlasá princezna z tebe asi nebude…“
Tak to je věta, která může hluboce ranit sebevědomí i docela malé holčičky. I kdyby nakrásně nerozuměla přesnému významu oné poznámky, instinktivně vycítí, že jde o nepříliš lichotivé posuzování jejího vzhledu. Snažte se tudíž vyvarovat všech podobných rčení, i kdybyste je mysleli stokrát dobře a měli pravdu. „Jestli chce mít vaše holčička dlouhé vlasy, ačkoli jich má málo nebo jsou jemné a řídké, tak jí je prostě dopřejte. Lepší než ji nervovat s nůžkami v ruce. A až bude starší, tak sama pochopí, že hezká může být i s krátkým mikádem s beruškou na straně, nebo se jí kvalita vlasů prostě zlepší. A když ne, nevadí, hlavně že nebude mít podlomené sebevědomí,“ míní psycholožka Marta Boučková.
 
Náš tip: Zhruba do dvou let jste pánem nad účesem malé slečny vy, takže stříhání určitě nebude problém. Snažte se ale podpořit „holčičí“ ego hezkými ozdobami do vlasů. Sponečky a čelenky může nosit i holčička s vlasy „na kluka“.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Jeden hot a druhý čehý
Možná tomu nebudete věřit, ale dětské „účesy“ jsou jádrem sporů v mnoha rodinách. Tatínek chce mít doma pěkného ježoura, protože je to přece tak praktické a odpadávají scény kolem česání. Jenže vy se prostě nehodláte smířit s tím, že budete mít doma chlapečka nebo dokonce holčičku s vojenským trávníkem na hlavě. I když to naoko vypadá jako žert, poněkud patová situace to je. Pokud je dítěti do dvou let, tak je zcela na vás, jak se domluvíte. Starší capart už ví, jak svá přání prosadit. Ale snažte se najít kompromis a vysvětlete svému partnerovi, že holčička by opravdu měla vypadat jako holčička… Když mu navíc slíbíte, že česání zůstane na vás, určitě to přijme. A až uvidí vaši princeznu s malými culíčky, zjihne i ten největší zastánce pohodlí třech milimetrů.
 
Náš tip: Vezměte partnera s sebou k pediatrovi. Pokud nechce poslouchat vás, mohl by vyslechnout názor „autority“. A šikovný dětský lékař určitě každému tatínkovi vysvětlí, že holčička s ježurou na hlavě není ten nejlepší nápad a že občas je dobré naslouchat přáním svých dětí, i těch nejmenších.
 
Prarodiče jsou prima, ale
…nejsou to rodiče. Takže je sice dobré respektovat jejich dobře míněné rady, ale pokud s nimi nesouhlasíte, tak se jimi rozhodně nenechte ovlivnit. A že jich i kolem účesů, a to zejména pokud jste vyznavači delších vlasů u chlapečka, bude požehnaně. „Každý rodič by si měl uvědomit, že za dítě nese zodpovědnost a do určitého věku za něj i rozhoduje. Takže pokud chce mít doma kluka s vlasy jako rocková ikona a samotnému dítěti to nevadí, nevidím žádný rozumný důvod, proč by to tak nemělo být. Rozhodně mu to neublíží, a když mu to bude vadit, tak si o ostříhání řekne samo. Ať si okolí i příbuzní říkají, co chtějí,“ míní psycholožka Boučková. Takže pevné nervy a slušně, ale s vervou si prosazujte svou. A až začnou zase o tom, že „dlouhé vlasy krátký rozum značí“, prostě vypusťte a neposlouchejte.
 
Náš tip: Podle psychologů dobře zabírá věta typu: „Milá babičko, dědečku, vím, že to myslíš určitě dobře, ale my to děláme jinak. Delší vlasy nejsou vada a našemu Kájovi se líbí a moc sluší, nemyslíš? A až se bude chtít ostříhat sám, tak tě určitě poprosím.“ Trochu manipulace, ale lepší než scéna…
 
STŘÍHÁNÍ NESTAČÍ
„Vlasy se musí stříhat, aby rostly a byly pěkné a husté,“ je oblíbené rčení, které se už bůhvíkolik generací traduje mezi rodiči. A ve jménu tohoto boje za krásné vlasy jsou miminka pomalu ještě v povijanu stříhána dohola a holčičkám jsou pravidelně jednou za čas ustřiženy culíky až k uším. Nebo máte jiné zkušenosti? Já bohužel ne, mně až do sedmé třídy na radu babičky maminka doma v koupelně „pižlala“ do pěkného sestřihu s ofinkou a vyholeným krkem. Skutečnost, že jsem vypadala jako dost nehezký kluk a vlasy mi stejně nezhoustly, určitě nemusím dodávat. Takže mě samotnou zajímalo, jak to vlastně je. A ouha bez princeznovských vlasů jsem byla celé dětství úplně zbytečně.
 
„Opravdu neexistuje jediný důkaz, že by dětské vlasy stříháním jakkoli měnily svou kvalitu, notabene k lepšímu. Žádná klinická studie ani jediný případ z praxe tomu nenasvědčují. Kvalita vlasů je dána geneticky, navíc pokud v rodině žádní „extravlasatci“ nejsou, tak ani pravidelným stříháním dětí dohola nedocílíme husté a dlouhé kštice. Takže osobně mohu potvrdit, že jde o typickou pověru, která možná vyvěrá z optického klamu. Když totiž ostříháte vlasy nakrátko, vypadají naoko hustší. To až kolem třetího čtvrtého roku věku dítěte se může, pokud má dítě rodové dispozice, kvalita vlásků změnit k lepšímu,“ tvrdí soukromá pediatrička MUDr. Alena Bohdanecká.
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články