Světový týden respektu k porodu 2012

Světový týden respektu k porodu začíná právě dnes a potrvá až do neděle 27. května 2012.
Světový týden respektu k porodu 2012

Když rodí muž
Byl jednou jeden muž. Spolu se svou ženou očekával narození svého prvního potomka a společně se zajímali o to, jak mohou okolnosti porodu ovlivnit miminko, matku, jejich vztah, vztah celé rodiny. Ujasnili si své představy a přání a hledali, kde by se mohlo jejich děťátko narodit. Tento muž se jmenuje Bernard Bel, žije ve Francii, nyní už má děti tři. Na základě svých poznatků a na základě vlastní cesty hledání ideálního místa narození svých dětí založil před několika lety tradici Světového týdne respektu k porodu a humanizaci porodnictví se věnuje dodnes.

Akce Světového týdne respektu k porodu jsou dobrou příležitostí seznámit rodiče a zdravotníky s novými vědeckými poznatky a doporučeními a ukázat nové trendy v porodnictví. Zároveň jsou okénkem, kterým můžeme pozorovat, jak se rodí v zahraničí. A prostřednictvím internetu a mezinárodních akcí ukázat světu, jak se rodí u nás.

Pořádající organizace AFAR (Frankofonní aliance pro respekt k porodu) zaměřuje jednotlivé ročníky na různé aspekty porodu (porodní polohy, nástřih hráze, porod a čas, alarmující nárůst počtu císařských řezů ad.). Letos jsou ústředním tématem týdne peníze aneb "Kolik stojí porod?"

Světový týden respektu k porodu 2012 se uskuteční od 21. do 27. května. V pražském Kině Perštýn Hnutí za aktivní mateřství, o.s. již posedmé připravuje informativní festival o těhotenství, porodu a šestinedělí se zajímavými přednáškami, diskusemi a filmovými projekcemi. Nebo si zájemci mohou projít expozici porodního sálu a dělohy a nahlédnout do tematických časopisů a knih u zdravého baru. Program přináší i akreditované přednášky pro porodní asistentky a sestry. Součástí festivalu je rovněž poradna porodní asistentky a duly.

Tradiční součástí festivalu je i tentokrát expozice přírodě i člověku šetrných prostředků použitelných nejen v období raného rodičovství HOMO ECOLOGICUS.

Převratné změny českého porodnictví se blíží!
O porodech a porodnictví se mluví stále častěji. Dlouhá léta jsme slýchali hlavně to, jaké má naše země v této oblasti výborné výsledky a že rozhodně není třeba nic měnit. Právě neochvějnost tohoto tvrzení bere v poslední době za své. Ukazuje se totiž, že mnohé státy, které mají na rozdíl od České republiky rozvinutý, pestrý systém péče, dosahují stejných nebo dokonce lepších statistických výsledků.

Světový týden respektu k porodu
Světový týden respektu k porodu vznikl před několika lety proto, aby ukázal celou škálu možností, jak může vypadat zdravá, bezpečná péče v těhotenství a při porodu. Vznikl na obranu normálního, přirozeného procesu, proto, aby předkládal nejnověji dostupné vědecké informace. Je třeba si uvědomit, že bezpečná péče při porodu nemůže být založena na nějakých neměnných zvyklostech a rutině, ale právě jen na vědeckých informacích. Je skvělé, že se máme kde inspirovat, aniž bychom museli cestovat daleko: ve většině evropských zemí mají ženy bohatý výběr péče jak v těhotenství, tak během porodu a po porodu.

 K akci se připojuje celá řada dalších organizací po celé republice, v každém regionu tedy zájemkyně a zájemci najdou nějaké kontaktní místo, přednášku, filmovou projekci nebo diskusní setkání.

Bližší informace o programu, expozici, přednášejících a pořádajících, jakož i seznam připojených organizací najdete na webových stránkách www.respektkporodu.cz.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články