Svědivé nadělení

Ať děláme, co děláme, jakmile nastane parné počasí, většina miminek a malých dětí se potýká s potničkami. Není to nic zásadního, přesto dokážou pěkně potrápit.
Svědivé nadělení

Malé červené pupínky až puchýřky, které později prasknou a vysušené se odlupují, se nejčastěji objevují na krku, tělíčku, v tříslech i na zadečku. Líbí se jim mezi faldíky, v záhybech těla a vůbec všude, kde se dítě hodně potí a pokožka není větraná. Novopečené maminky se často vylekají, obávají se spály a jiných vyrážkových onemocnění, ale v této souvislosti jsou potničky naštěstí jen chudými příbuznými. Přesto mohou nepříjemně svědit, a pokud si je dítě rozškrábe, hrozí zavlečení infekce. Vyplatí se tedy proti potničkám vytáhnout nějaké zbraně.

Spásné větrání

Potničkami postižená místa a vůbec celé tělo se snažte v parných dnech co nejvíce větrat. Miminko může být klidně jen v lehké plínce. Z oblečení volte prodyšné, především bavlněné kousky, a mějte s sebou vždycky náhradní, aby dítě nebylo v mokrém a propoceném. Miminka nezapomeňte častěji přebalovat. Doma hodně větrejte, nemáte-li klimatizaci, zkuste pořídit alespoň větrák a snažte se udržet doma přijatelnou teplotu. Především v místnosti, kde dítě spí, by mělo být chladněji, protože potničky se často objevují právě ve spánku. A pozor, pod matraci nedávejte igelitovou podložku.

Heřmánkový odvar

Staré babské recepty radí potírat postižená místa heřmánkem, který má hojivé účinky, zklidňuje, a navíc vysušuje, takže je na puchýřky jako dělaný. Potíž je v tom, že je zároveň silným alergenem, takže je třeba jej před plošnějším použitím vyzkoušet na malém kousku pokožky. Po ošetření a usušení můžete postižené místo ještě zaprášit dětským pudrem.

Černý čaj

Podobné účinky jako heřmánek má i černý čaj. I on zklidňuje a vysušuje, navíc ho většinou máme doma po ruce, a jakmile se potničky objeví, můžete potírat a potírat.

Kůra a bylinky

Také odvar z dubové kůry, nálev z řapíku nebo měsíčku patří mezi oblíbené rady předávané z generace na generaci. Postižená místa opět lehce potírejte.

A pozor, potničky nejsou jen doménou dětí, i když u nich, a především u miminek, se objevují nejčastěji. Takoví cyklisté by mohli vyprávět o jejich výsevu v oblasti pozadí a přilehlých zákoutích. Můžete si je přivodit také jízdou v rozpáleném autě. Pokud se hned pustíte do léčby, dají se potničky na ústup zpravidla už po dvou až třech dnech.

Klepněte pro větší obrázek

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články