Svačinky pro školáky neodbývejte!

Pro dětský organismus – i mozek – jsou stejně důležité jako snídaně nebo večeře.
Svačinky pro školáky neodbývejte!

Máma, která už zažila, co to je vypravovat děti do školy, vám jistě dosvědčí, že to není žádný med. Přesvědčit je, aby vstaly, zvládly hygienu, nasnídaly se a ještě včas vyrazily, to chce člověka, který má výdrž. Příprava svačiny je sice to nejmenší, co vás čeká, ale přece jen nějakou tu minutku zabere. Aby se ušetřil čas, nastoupí zlepšovák: nachystá se večer a ráno se z ledničky přesune do tašky. Výsledek? Z dobroty se rázem stane nedobrota.

Když nestíháme…
„Kdo má pořád vymýšlet, co mu dát s sebou…“ povzdechnete si. Někdy nestihnete nakoupit, jindy zapomenete na něco, s čím jste počítali. Aby dítěti nepřistál potřetí za sebou v tašce chléb s máslem, hodí se mít doma v záloze něco trvanlivějšího – zdravého a chutného. Odborníci na výživu podporují rozmanitost. Svačina by podle nich měla být plánovanou součástí celodenního jídelníčku. Jeho sladění je důležité i proto, že má vliv na funkci mozku. Bude-li mít dítě od rána do večera těžká jídla, nebude se mu tak dobře myslet, jak bychom si přáli. Nosí dítě den co den nedojedenou svačinku, protože mu „nechutnala“? Vzbuďte je o pár minut dřív a nechte je, aby vám s její přípravou pomohlo. Malý školáček už si sám může namazat chleba nebo omýt jablíčko. Ovoce nebo zelenina by ostatně (stejně jako nesladký nápoj) měly být pravidelnou součástí svačiny. Ale pokud si na některé druhy nepotrpí, snažte se mu vyjít vstříc.

Když kupované, tak kvalitní
„Něco si kup,“ říkáte dítěti, když mu nic připravit nestihnete. Pochopitelně sáhne po tom, po čem jeho srdce nejvíc touží – po čokoládě či fast-foodovém občerstvení. Je-li to jednou za čas, nic strašného se neděje, ale určitě by se to nemělo stát pravidlem. Jestliže si váš potomek vybere svačinu „podle sebe“, nevyčítejte mu to. Nerozlišuje ještě příliš, co je a není zdravé, a nedojde mu (i kdybyste mu to stokrát vysvětlovali), že když sní v deset hodin celou čokoládu, v jedenáct možná příklady náročné na pozornost a svěží mozek nespočítá.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články