Stříhání nehtíků se nemusíte bát

Stříhání nehtů nepatří mezi oblíbenou činnost snad žádných dětí.  Jak to udělat, aby stříhání nehtů bylo snesitelné a lehce proveditelné právě u malých miminek?
Stříhání nehtíků se nemusíte bát

Pokud jde o stříhání nehtíků úplně malých miminek, názory se dříve velice rozcházely, nyní vám však na základě zkušeností mnoha maminek a i vlastních přinášíme návod, jak na to. Nehtíky miminek se sice zpočátku odlupují samy v malých půlměsíčcích, ale nehtík se může roztřepit a miminko, které ještě neovládá pohyb ruček, se pak může nehezky poškrábat v obličeji. Nejlepší je udělat si ze stříhání nehtů pravidelný rituál, jako součást hygieny, aby si dítě zvyklo, a bralo jej za neměnnou součást jeho života. 

Na stříhání nehtů dětí do dvanácti měsíců života existují speciální nůžky se zakulacenými hroty. Pokud si s nůžkami nejste příliš jistá, nezoufejte. Nejlepší alternativou je totiž skleněný pilník. Doporučujeme pořídit jeden jemný pilník pouze pro potřeby miminka. Malé dětské nehtíky stačí jemně zapilovat a nemusíte se bát střihnutí při manipulaci s nůžkami.

Přepadávát povoleno
Někdy se může stát, že se malému miminku prostě do stříhání nechce. Není nic jednoduššího než odvézt jeho pozornost, např. zpěvem nebo vyprávěním klidným hlasem. Pokud ani toto nepomáhá, nezbývá nic jiného než „přepadnout“ miminko ve spánku nebo se pokusit o ostříhání nehtů během kojení.

Co dělat, když se nehtík zatrhne nebo miminko nechtěně stříhnete? Ranka je pro miminko bolestivá, ale hojí se velice rychle a sama. Doporučujeme místo desinfikovat jodovou tinkturou. V případě zarudnutí, vyhledejte lékaře.

Foto: sxc.hu, rocknroli

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články