Strašák jménem mononukleóza

Infekční mononukleóza je poměrně složité onemocnění, které nejčastěji postihuje právě naše nejmenší. Zákeřnější je o to víc, že stanovit ji jen podle příznaků bývá někdy složité a následná léčba tak delší.
Strašák jménem mononukleóza
Co je to vlastně mononukleóza
Jde o virové onemocnění, přenos je možný přímým kontaktem, slinami - proto se jí u dospělých říká nemoc z líbání. Nejčastěji se ovšem přenáší kapénkovou infekcí, přičemž inkubační doba je v průměru 2-3 týdny. Nemoci bohužel nelze nijak předejít. Není to nemoc špinavých rukou, za nákazu nikdo nemůže a nepomůže ani, když své děti budeme nutit mýt si ruce stokrát za den.

Příznaky jako angína
“Nejprve to vypadalo, že má naše pětiletá Kačenka angínu. Stěžovala si na bolest v krku, měla povlak na jazyku, zduřené uzliny a samozřejmě vysoké horečky,“ vypráví Marta Šlefrová a pokračuje: „Naše lékařka nám dala normálně antibiotika, ale ta vůbec nezabírala. Teprve po pěti dnech, kdy se naše malá pořád potácela v horečkách a bylo jí opravdu špatně, jí lékařka poslala na krevní testy. Ty bohužel potvrdily mononukleózu, se kterou od té doby zápasíme. Nejprve musela Kačenka.do nemocnice a teď je, chudinka na dietě, protože má i po půl roce stále špatné jaterní testy.
 
Klepněte pro větší obrázekŽe se mononukleóza někdy opravdu špatně diagnostikuje potvrzuje i MUDr. Alena Bohdanecká: „Někdy se stává, že rodiče dělají problémy lékařům kvůli špatné diagnóze. Ale u některých typů průběhu onemocnění opravdu lehce můžete infekční mononukleózu zaměnit třeba s angínou. Nejtypičtějším projevem je totiž povlaková angína, zduření podčelistních mízních uzlin, méně často v podpažních jamkách a tříslech, horečky a únava. Takže se nechci zastávat kolegů, ale nemoc lze opravdu objevit až po podání antibiotika, kdy se stav dítěte nelepší. Tím je to jasné…“
 
Onemocnění však může proběhnout i skrytě, jako běžná viróza, jejímž následkem je vleklá nevysvětlitelná únava a větší potřeba spánku, zduření uzlin nemusí být nijak výrazné nebo dokonce úplně chybí. Takže pokud si vaše dítko stěžuje na únavu, často polehává a spí víc než kdykoli předtím, určitě to nepodceňujte a i kdyby bylo bez teplot, šup s ním k lékaři.
 
Prognózy se potvrdily
I když to není nic příjemného, nezoufejte. Při správné léčbě a zejména při dodržení rekonvalescence se váš miláček uzdraví. Připravte se však na to, že akutní stav potrvá 3 až 6 týdnů. A jak léčba probíhá? „Léčení závisí na zhodnocení stavu dítěte. Většinou se zpočátku podává základní antibiotikum a podle průběhu se volí jiný druh. Tím, že jde o nemocnění jater, je v každém případě nutná dietní strava jako při onemocnění infekční žloutenkou. Samozřejmostí pro děti zvlášť nepříjemnou je pak klid na lůžku a dostatek vitaminů, zvláště skupiny B, případně dalších léků při poruše jaterních funkcí, tzv. hepatoprotektiv,“ vysvětluje MUDr. Bohdanecká.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Rekonvalescence je nutná
Bohužel samotná léčba není tečkou za nepříjemným onemocněním. Důležitá je ještě rekonvalescence malého pacienta. Ta je u každého dítěte jiná a závisí na průběhu onemocnění, hodnotách jaterních testů po léčbě a fyzickém zdraví malého pacienta. Většinou však trvá několik týdnů až čtvrt roku. A v čem spočívá? Hlavně v klidu a v omezení pohybu a námahy. Děti, které prodělaly mononukleózu se musí na pár týdnů rozloučit se sportem a s pohybem vůbec minimálně na čtvrt roku. Měly by také častěji odpočívat, nepřepínat se, neponocovat a samozřejmě dál dodržovat zvláštní stravovací režim (sice ne už tak drastický, ale přece).

Nakazí se celá rodina?
Toho se nemusíte bát. Jen v ojedinělých případech se nakazí od dítěte další člen rodiny. Proto není ani nutná přísná izolace pacienta s mononukleózou. Je však potřeba se vyhýbat slinám nemocného, vyřadit pro něj vlastní nádobí, nedopíjet po dětech ani nápoje. Prevence je nutná, pokud máte vy jako rodiče či sourozenec nemocného s mononukleózou slabou imunitu. Pak je opravdu třeba, abyste s malým pacientem byli co nejméně, a to bohužel i v případě, že byste byla jeho maminka. Trochu kruté, že? Ale lepší, než kdyby onemocněla celá rodina

Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články