Starost o dvoje zuby

Některé ženy přimělo k pravidelným návštěvám stomatologa až těhotenství, a tak měly co dohánět. Musely totiž myslet nejen na vlastní zuby, ale i na připravující se chrup miminka.
Starost o dvoje zuby
Ale v podstatě to žádná honička není. Jde hlavně o to dvakrát během těhotenství zajít k zubaři na kontrolu, což připomíná i těhotenská průkazka, vybírat si vhodnou stravu plnou vitaminů a minerálů a především dobře pečovat o své zuby a celou ústní dutinu. A konečně, smířit se s tím, že těhulky to mají s chrupem a dásněmi přece jen trochu komplikovanější.

S respektem
Jestli jste dosud navštěvovala zubaře až ve chvíli, kdy se vám jakýkoli zákrok zdál příjemnější než bolest způsobená kazem, pak byste měla, ber kde ber, sebrat odvahu k řádné prevenci a zajít za zubařem co nejdřív. Jiný stav jako takový sice není příčinou vzniku zubního kazu, ale je prokázáno, že všechny počínající a dosud neznatelné zubní problémy se právě v tomto období projeví mnohem rychleji a intenzivněji. Překonávat bolest zubů a nechat bakterie plundrovat chrup není žádné hrdinství, ale spíš neopatrnost. Oddalováním ošetření si totiž v těle pěstujete bakterie - streptokoky, které způsobují kaz. Navíc miminko vnímá vaše emoce a tedy i bolestivé stavy. Ty také vedou k většímu vylučování přirozeného adrenalinu a v extrémních případech mohou i zhoršit vyživování plodu. To platí i o citlivosti při bolestivých zákrocích. Proto se při ošetření u stomatologa nebraňte místnímu znecitlivění. Nízká dávka lokálního analgetika či anestetika miminko neohrozí a vám pomůže ke zdravému chrupu.

Zarudlé dásně
Kolísání hormonálních hladin v těhotenství se projevuje i na dásních. Jsou mnohem citlivější, zduřelé a často krvácejí. Zhruba polovina budoucích maminek trpí tzv. těhotenskou gingivitidou čili zánětem dásní. Potíže jsou znatelnější u těch žen, které se potýkaly s podobnými problémy už před otěhotněním a také u těhotných diabetiček. Budiž útěchou, že zvýšená citlivost i zánětlivost zmizí obvykle brzy po porodu. Jenže do té doby je třeba o tyto „zubní postýlky“ pořádně pečovat. Odborníci totiž zjistili, že těžké záněty dásní zvyšují riziko předčasného porodu.

Pro zoubky miminka
Základ pro mléčné zoubky se začíná tvořit už v první polovině těhotenství, ale jejich mineralizace a zrání skloviny probíhá v posledním trimestru. Proto byste po dobu celých devíti měsíců měla jíst dostatek bílkovin a vápníku z mléčných výrobků a vitaminů. Zajistíte-li si po této stránce vyváženou potravu a budete-li dbát na dokonalou vlastní zubní hygienu, nemusíte užívat žádné zvláštní přípravky proti případné budoucí kazivosti dětského chrupu. O ten se budete muset více starat až se miminko narodí, kdy zpočátku budete otírat jeho dásně, a až vykoukne první zoubek, začnete jej jemně kouskem gázy či speciálním kartáčkem pro miminka čistit.
 
Existuje i možnost zjistit, zda vaše sliny neobsahují příliš vysokou hladinu nebezpečných ústních mikroorganizmů, tzv. kariogenních mikroorganizmů, které jsou zodpovědné za zubní kaz. Zjištěním stavu a případnou léčbou zabráníte riziku přenosu infekce na narozené miminko.
 
Klepněte pro větší obrázekCo pomůže
I v těhotenství platí, že chrup je třeba čistit alespoň dvakrát denně a každému zubu věnovat alespoň pět vteřin pozornosti. Krouživými pohyby kartáčku se snažte narušit povlak na celém povrchu zubu a nakonec jemnými tahy směrem od dásně plak setřete.
 
Na hůře dostupné plošky mezi zuby použijte dentální nit, nebo mezizubní kartáčky. K zadním zubům se lépe dostanete tzv. jednosvazkovým kartáčkem (někdy bývá označen: solo), který má menší hlavu než běžný a jen jeden svazek štětin. Používá se bez pasty. Případně můžete využít i dětský kartáček.
 
Pokud čištění zubů vyvolává pocit na zvracení, což se některým těhulkám stává, vyzkoušejte také jednosvazkový nebo co nejmenší dětský kartáček a méně pěnivou pastu. Pečovat o zuby ale nepřestávejte a při přetrvávajících problémech se o možných alternativách čištění poraďte se zubařem.
 
Mlsáte-li častěji než dříve, a to jak sladké, tak i kyselé pochutiny, nebo pijete více ovocných či zeleninových šťáv, zařaďte čištění navíc, nebo alespoň pokaždé cukry a kyseliny zapijte čistou vodou, případně ústa vypláchněte. Totéž platí i po zvracení, protože kyselé šťávy ze žaludku se rovněž na zubech usazují.
 
Trápí-li vás citlivé a krvácející dásně, kupte si měkký zubní kartáček a čistěte zuby šetrněji, ale déle. Můžete vyzkoušet i zubní pasty s bylinnými zklidňujícími účinky. Jestliže se potíže zhoršují, zajděte raději za svým stomatologem.
Nezapomínejte jemně kartáčkem setřít i povlak na povrchu jazyka nebo vyplachovat ústní vodou bez alkoholu a bez dráždivých účinků na dásně.
 
Jste-li zvyklá svůj chrup bělit, pak se o vhodnosti této kosmetické péče poraďte se zubařem. Mnozí lékaři bělení v těhotenství nedoporučují kvůli složení přípravků, zejména kvůli peroxidu, a také kvůli stavu dásní. Jak známo, tento proces je i u ostatních lidí vhodný, jen když jsou jejich zuby i dásně naprosto v pořádku.
 
Když vás rozbolí zub a vy nemůže okamžitě k lékaři, můžete bez obav, ale jen jako první pomoc, použít paracetamol (Paralen).
 
Vše se dozvíte
Při preventivní stomatologické prohlídce v těhotenství vás čeká nejen vyšetření stavu zubů a dásní, ale i instruktáž, jak o chrup a celou ústní dutinu správně pečovat. Nebojte se zeptat na cokoli, co se zuby a dásněmi v těhotenství souvisí. Pokud byste něco zanedbala, vrátilo by se vám to i s úroky. I v péči o vlastní zdraví totiž platí, že neznalost neomlouvá, nýbrž škodí.
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články