Spoléhejte na sebe, ne na lékaře!

Podzimní počasí s sebou přináší nesčetně záludností v podobě onemocnění a nachlazení. Naučme se před nimi účinně tělo chránit. Štědře se nám odmění.
Spoléhejte na sebe, ne na lékaře!

Pro celkové posílení organismu je důležité udržovat stálou hladinu všech vitamínů a minerálů. V dnešní uspěchané době se snídaně, obědy i večeře scvrkávají na kvapně snězený hamburger někde u okýnka s nápisem „fast food“. Je stále těžší doplnit všechny životně nutné prvky. Častěji než po zkvalitnění jídla saháme po různých potravinových doplňcích, kterými se snažíme nahradit to, co bychom měli přijímat v dostatečně bohaté, pestré a výživné stravě.
Pro posílení imunity je důležitá řada vitamínů. Především vitamin A, B, E, K a samozřejmě C, který bychom tělu měli dodávat nejen tehdy, když se cítím být nachlazení a kapesníky se stávají našim nejlepším přítelem. Zvýšenou dávku vitamínů bychom měli přijímat také bezprostředně po skončení onemocnění, v průběhu velkého psychického a fyzického vytížení.

Aloe vera je rostlina plná vitamínů, minerálů, sacharidů, enzymů a aminokyselin, zesiluje účinky vitamínu C. Působí antibioticky, očisťuje organismus, odstraňuje viry a bakterie z těla, dodává energii. Napomáhá nejen při zvyšování imunity, vhodná je na žaludeční, jaterní či kožní problémy, zánětlivé stavy, potravinové alergie, atopický ekzém či při léčbě mykózy.
Nemusíme aloe vera pěstovat doma v květináči, stačí, budeme-li ji užívat pomocí přípravků založených na přírodní bázi. Další látky pomáhající našemu zdraví jsou propolis, česnek, cibule, křen, šípek, kopřiva, šalvěj, tymián, máta, meduňka, třapatka nachová, rakytník řešetlákový, ginkgo biloba, ženšen a další.

Neutrácejme horoucí sumy za návštěvu sauny. Stačí, když nebudeme mít doma příliš přetopeno. Suchý vzduch snižuje imunitu, zhoršuje stav sliznic a podporuje vznik mnoha infekcí. Zároveň to však neznamená, že zcela vypneme radiátor a budeme chodit v několika vrstvách najednou. Optimální teplota pro usíná je okolo 19 – 21°C. Během sprchování si dopřejme menší ochlazení v podobě proudu chladnější vody, který následně vystřídáme vodou teplejší. Nejprve zažijeme letmý šok a úlek, ale posléze pocítíme výhody tohoto „sebemrskačství“.

Dřeme se až do morku kostí a poté padneme únavou do postele a nepřejeme si nic jiného než spánek. A ouvej, špatně! Naučme se odpočívat nejen tehdy, kdy už nemáme sílu a energii vstát. Nejsme stroje. Stres, přepracování, nedostatek spánku tělu rozhodně neprospívají a náhražky v podobě energetických nápojů či kávy organismus nepřelstí. Zpomalme. Sedněme si do křesla, zabalme se do deky a například s knihou v ruce se nechme unášet do říše fantazie a snů. Nejen naše tělo, ale i duše, to jistojistě ocení.

Sportování by mělo být nedílnou součástí naší každodenní rutiny. Máme sedavá zaměstnání, přemisťujeme se auty, autobusy, vlaky a jinými dopravními prostředky. Jsme pohodlní. Avšak neuvědomujeme si, že tím spíše sobě samotným škodíme, než pomáháme. Pravidelným pro tělo vhodným sportem určitě nic nezkazíme.

Nekaboňme se na svět. Není vždy optimální a dle našich představ. I přesto vyhledávejme spíše šťastné než chmurné situace. Endorfiny, alias hormony štěstí, se uvolňují do mozku a způsobují dobrou náladu, přinášejí návaly tzv. druhého dechu. Tlumí bolest, umožňují překonat zdánlivě nepřekonatelné. Vyplavují se nejen u smíchu, ale také při sportování, porodu nebo sexu. Uvolňují se díky některým potravinám (banán, zejména hořká čokoláda atp.).

Udržováním sexuálního apetitu můžeme docílit posílení našeho obranného systému. Sex zlepšuje fyzickou kondici, díky hormonu štěstí také náladu a chuť do života. Mysleme na své zdraví a ponechejme si asexuální myšlenky na časy budoucí.

Tramvaje, trolejbusy, metro pro mnohé představují jediný způsob, jak se pohodlně, rychle a relativně levně dostat z jednoho místa na druhé. Avšak skýtají nejedno negativum. Pomiňme kapsáře a teroristické útoky. V těchto chladných dnech jsou zdrojem nákazy rozličných virových či bakteriálních onemocnění. V případech, ve kterých to skutečně není nezbytné, vyhněme se tomuto způsobu cestování.

Stonáme? Opravdu? Je nemoc, která nás tíží tak zákeřná, abychom skutečně potřebovali navštívit praktického lékaře? Uvědomte si, že čekárny i ošetřovny jsou plné nových bacilů a virů, které vyčkávají na chvíli, v níž se právě my objevíme. Netrpíme-li vysokými horečkami či stavy, které již klidem na lůžku a obezřetnou péčí nespravíme, zůstaňme raději v teple domova. V opačném případě by nám návštěva mohla spíše uškodit.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články