Spočítejte si své plodné dny

Rozhodly jste se mít miminko a nic nechcete nechat náhodě? Pak si prostě spočítejte své plodné a neplodné dny a trochu víc se „snažte“ ve správnou dobu.
Spočítejte si své plodné dny
Možná to je pro někoho překvapení, ale žena opravdu nemůže otěhotnět při každém milování. Jde totiž o to, že mezi každým menstruačním cyklem se objevují plodné, ale ovšem také neplodné dny, kdy je buď velmi vysoká pravděpodobnost, že mimino je na cestě, nebo naopak početí tento den prostě nepřeje. Plodné dny si lze s trochou trpělivosti a malou námahou spočítat. A my vám vysvětlíme, jak na to. ☺
 
Důležitá ovulace
Pro určení vrcholu plodných dní potřebujete vysledovat, kdy během jednoho cyklu dochází k ovulaci, tedy uvolnění vajíčka z folikulu. Právě a pouze tehdy totiž jste připravena k otěhotnění. Ženské pohlavní buňky (vajíčka) mají velmi omezenou dobu životnosti. Po svém uvolnění žijí přibližně šest až dvanáct hodin a pouze po tuto dobu je možné splynutí mužské pohlavní buňky s ženskou. Mužské pohlavní buňky (spermie) mají svou dobu životnosti omezenu na několik dní. Podle studií mají spermie oplozovací schopnost 2-3 dny. V optimálním stavu, tj. v době plodných dní, se vytváří ve vašem těle hlen s takovým složením, které vytváří pro spermie to nejvhodnější prostředí, kdy se jejich životnost prodlužuje a to až na pět dní. Potom oplodnit vajíčko ženy mohou i spermie, které se do těla ženy dostaly až pět dní před jeho uvolněním. Pravděpodobnost ovšem není vysoká. Na druhou stranu, čím blíže uvolnění vajíčka se styk uskuteční, tím větší je pravděpodobnost otěhotnění. Během jednoho cyklu se uvolňuje pouze jedno vajíčko, je tedy nutné umět zjistit, kdy u vás dochází k jeho uvolnění. A existují tři poměrně jednoduché úkony, jak to zjistit.
 
Změřte si svou bazální teplotu
Bazální teplota je teplota naměřená v pochvě. Tuto teplotu si měřte každý den pokud možno ve stejném prostředí, čase a v klidu. Nejvhodnější doba je ráno hned po probuzení. Naměřené hodnoty zaznamenáváme do tzv. záznamní tabulky (viz. dále). Bazální teplota probíhá během jednoho cyklu ve dvou fázích. První fáze se vyznačuje teplotami o několik desetin stupně nižšími, než jaké jsou teploty v druhé fázi cyklu. Často bezprostředně před ovulací či v době ovulace dochází ještě k mírnému poklesu bazální teploty. To je tedy doba vhodná pro otěhotnění.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Nestyďte se a zkontrolujte si děložní hlen
Dalším znakem plodných dní je děložní hlen, respektive jeho konzistence a vzhled. Během menstruačního cyklu se velmi výrazně mění jeho vzhled. V neplodném období je hlen hustý a pro spermie tvoří v děložním hrdle neprostupnou bariéru. Cesta k děloze a vaječníkům je tedy uzavřena a navíc složení hlenu v tomto období není pro životaschopnost mužských pohlavních buněk přátelské. Naopak těsně před dozráním vajíčka a jeho uvolněním dochází ke změně hlenu. Tento se stává řídkým a cesta pro spermie se tak otevírá. Spermie již nemusí v děložním hrdle překonávat žádnou překážku v podobě hustého hlenu a může snadno proniknou až k vaječníkům. Takže vaším úkolem je pozorovat charakter hlenu a tak určit příchod svých plodných dní.
 
Těsně po menstruaci bývá hlen hustý, s blížící se ovulací dochází ke změně. Těsně před ovulací bývá tento hlen bezbarvý a velice řídký. Tento den je potom zaručeně plodným dnem, neboť dochází k uvolnění vajíčka.
 
Nahmatejte si děložní čípek
Ten si sledujte denně a pečlivě si změny zaznamenávejte. Nejlepší poloha pro nahmatání čípku je při podřepu nebo ve stoje s jednou nohou opřenou nahoře (třeba o zeď). Pečlivá hygiena před tímto samovyšetřením je samozřejmost, takže se jde na věc. Opatrně si zaveďte ukazováček či prostředník do pochvy a nahmatejte děložní čípek. V době těsně po menstruaci je čípek tvrdý, nízko položený a děložní branka na jeho vrchu je uzavřená. Děložní čípek je tedy dobře hmatný, protože se nachází blíže pochvy. S blížící se ovulací začíná čípek měknout a posunuje se nahoru, zároveň se na jeho povrchu otevírá branka. Jakmile zjistíte „měknutí“ čípku a jeho posun nahoru, je zřejmé, že se blíží plodné dny. Po ovulaci dochází poměrně rychle k další změně čípku, který klesá a stává se tvrdým asi jako chrupavka. Branka se uzavírá a je po období plodnosti.

Tabulky nejsou k ničemu
Přesnému zaznamenávání a snazšímu výpočtu plodných dní se používají tzv. záznamní tabulky. Tam se zapisují všechny změny, ale i další údaje ohledně vašeho menstruačního cyklu a obdobím mezi nimi. Tabulku si můžete vyžádat u svého gynekologa, který vám také vysvětlí, jak a co do tabulky zanášet. Tak hodně štěstí, to určitě zvládnete!

Při přípravě materiálu byly s laskavým svolením autora využity podklady z knihy Doc.MUDr. Antonína Pařízka: Kniha těhotenství a porodu.

Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články