Šperk udělá radost každé ženě a nemusí stát tisíce

Zřejmě i vám se stalo, že jste přemýšleli nad tím, čím obdarovat partnerku, maminku, sestru či kamarádku. Možností existují spousty - od obligátních květin, sladkostí, přes zážitky, nové kousky do šatníku nebo také šperky.
Šperk udělá radost každé ženě a nemusí stát tisíce

Ovšem vybírat ženě šperk není snadné, zvláště pokud nehodláte investovat horentní sumy. Řešení se nabízí ve formě bižuterie, zvláště té ručně vyráběné. Je cenově dostupná, krásná, originální a sluší ženám všech věkových kategorií.

Alena Urbánková z Uherského Brodu má zlaté české ruce a ráda tvoří. Z její dílny tak vycházejí nádherné kousky, které dělají radost zákaznicím u nás, ale i ve světě.

A pozor, Valentýn se blíží! Třeba byste mohly zkusit partnerovi naznačit, co by vám udělalo velkou radost a ušetřit mu tak přemýšlení nad dárkem z lásky. :-)

Aleno, proč jste začala vyrábět šperky? 
Odmala, co si pamatuji, jsem tíhla k různým ručním pracím. Vše mě naučila moje maminka. Umím háčkovat, plést, vyšívat, šít, batikovat... Na co si jen vzpomenete. Je to můj koníček, relax. Jednou jsem na nějakém prodejním webu viděla šperky, na kterých bylo poznat, že se jedná o domácí ruční tvorbu. Tohle bylo tím impulsem, kdy jsem se začala pídit po materiálu k tvorbě. Věděla jsem, že mě tvorba šperků bude bavit. Nejvíce času mi zabralo právě samotné hledání e-shopů s materiálem k tvorbě.

Klepněte pro větší obrázek

S čím jste začínala?
Začátky nebyly jednoduché, protože jsem se všechno musela učit sama. Neznala jsem nikoho, kdo se touto prací zabývá a aspoň něco málo by mi ukázal. Takže v úplných začátcích to bylo většinou pouhé "navlékání korálků", pak přišlo na řadu ketlování a teď už tvořím většinou šperky šité. Ovšem podotýkám, že se korálkům věnuji už pět let.

Klepněte pro větší obrázek
 
Co děláte nejraději?
Nejraději dělám šperky už pro konkrétní zákaznice, kde mohu skloubit své představy, nápady a um právě s představami těchto dam.  

Pro koho jsou vaše šperky určené?
Pro ženy a dívky všech věkových kategorií.

Klepněte pro větší obrázek
 
Nosíte své výtvory?
Samozřejmě, že nosím. Tedy aspoň do té doby, než je na mě některá z kamarádek nebo přímo zákaznic vyloudí. Většinou je to tak, že si tvořím šperk pro sebe, pak přijde kámoška, které se líbí, tak jí ho prodám s tím, že si udělám druhý, ale k tomu se málokdy dostanu. Mám spoustu zakázek a času je málo.

Klepněte pro větší obrázek
 
Čím obdarováváte svou rodinu, nebo přátele?
Nejraději šperky, ale bohužel mám v rodině pouze tetu a sestřenici, tchyni, jinak je to samý chlap, mám dva už dospělé syny. 
 
Uživí vás prodej šperků, nebo to máte jako koníček k zaměstnání?
Neuživí, bohužel. Stále je u nás ještě ruční práce velmi nedoceněná na rozdíl od zemí západní Evropy, o zámoří nemluvě. Snad se to změní.
Tvorba šperků je mým velkým koníčkem a nyní se stala i mým oborem podnikání. Jsem totiž už 12 let v invalidním důchodu s depresivní poruchou, dříve jsem měla důchod plný, nyní jen částečný. Proto musím nějakou práci vykonávat, aby se mi tato doba počítala do odpracovaných let na důchod starobní. Ale podnikám v oboru, který mě nesmírně baví, takže jsem spokojená. Jenom kdyby bylo více času.

Klepněte pro větší obrázek

Jaký máte sen v oblasti šperků? Co nebo komu byste ráda vytvořila?
Sen tohoto typu přímo nemám. Mým snem je více vejít do povědomí alespoň v naší republice a hlavně, aby mě má práce skutečně slušně uživila. Dnes je situace složitější, protože šperky nejsou věcí denní potřeby a je vidět, že lidé hodně šetří. Snad se toho dočkám.

Kde si mohou zájemci prohlédnout vaše výtvory?
Ještě před rokem jsem měla v našem městě svoji prodejnu, ale vzhledem k výši nájmu jsem byla nucena ji zrušit. Nyní mám všechno zboží doma.
 
Prodávám na mnoha webech: Fler.cz, Tisicveci.cz, Sashe.sk nebo Etsy.com.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články