„Špatný“ Rh faktor už děťátko neohrozí!

Romantická večeře při svíčkách. Váš milovaný vás žádá o ruku a přitom se nenápadně zeptá: „Jaké že máš Rh? Plus, nebo minus? Minus? Tak to z toho nebude nic.“
„Špatný“ Rh faktor už děťátko neohrozí!

To, jestli má jeden z vás Rh plus a druhý Rh minus, sice důležité je, ale naštěstí ne tolik, aby bylo potřeba dopředu vyplňovat dotazník, aby to bránilo vašemu vztahu, svazku i rodičovství.

Když přijdete do jiného stavu, už při jedné z prvních návštěv u gynekologa vás čeká pár základních testů. Zjišťuje se například krevní skupina a kromě jiného i Rh faktor. S největší pravděpodobností budete mít to štěstí, že budete mít stejně jako 85 procent lidí bílé pleti Rh faktor pozitivní a stejně tak i váš partner a otec očekávaného miminka. Ale ani pokud se zjistí, že patříte mezi patnáct procent lidí s Rh negativním a váš partner naopak, neznamená to, že neexistuje řešení. Jste-li Rh negativní, ještě se nic neděje. A když je budoucí otec pozitivní?

Tělo se brání
„Rh faktor je jednodušší označení pro skupinu antigenů, které se vrozeně vyskytují na povrchu červených krvinek,“ vysvětluje doktor Antonín Kaprál. „Nejdůležitější z nich je antigen D. Ten, kdo má na krvinkách antigen D, se označuje jako Rh pozitivní.“ Problém může podle Antonína Kaprála nastat v okamžiku, kdy je matka Rh– a plod je Rh+ po Rh pozitivním otci. V prvním těhotenství není nebezpečí tak velké. Krvinky plodu neprocházejí totiž přes placentu do krevního oběhu matky, ani naopak. „Při porodu však může malé množství krvinek plodu s Rh+ proniknout do krevního oběhu matky, její tělo je rozezná jako cizorodou látku a vytvoří protilátky anti-D právě proti těmto Rh pozitivním krvinkám.“

Medicína už zná řešení!
Protilátek se už nikdy nezbavíte, zůstanou ve vás napořád. Pokud bude miminko v dalším těhotenství opět Rh pozitivní, mohou napadnout jeho krvinky. Protože se krvinky začnou rozpadat, dítě ve vašem bříšku jich bude mít nedostatek a bude anemické (chudokrevné). Navíc některé látky z uvolněných krvinek mohou v drobném tělíčku plodu způsobit další škody, především poškodit mozek. S každým dalším těhotenstvím se tvorba protilátek anti-D zvyšuje, proto by mohlo být poškození dítěte větší a větší... To je však katastrofický scénář, ke kterému by dojít nemělo.

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články