Spát se musí. Ale jak to zařídit?

O spánku malých dětí lze diskutovat hodiny a hodiny, je to totiž ten nejsložitější úkol, který většinu rodičů potká. O to složitější, že existují desítky různých způsobů a také rad, jak zaručeně dovést děťátko ke sladkým snům.
Spát se musí. Ale jak to zařídit?
Každé miminko je jiné
Z toho je třeba vycházet. Takže moc neposlouchejte zaručená moudra všech tetiček či zasloužilých matek, jejichž miminka prochrupala celou noc . Za prvé to nemusí být pravda a za druhé, vaše miminko ke klidnému spaní prostě potřebuje něco jiného. Přestaňte se tedy trápit a obrňte se trpělivostí, jednou začne v klidu spát každé dítě. Vy mu můžete ke klidnému spánku jen pomoc pár triky a čekat, kdy to zabere. Jednou ten den přijde, nebojte. Takže, co se dá dělat?
 
Do hajan ve stejnou dobu
Ačkoli se to možná zdá u malých miminek složité, snažte se je ukládat každý den ve stejnou dobu. I úplní mrňouskové si totiž brzy osvojí vlastní spánkový rytmus a bude se jim snáze usínat. „Přiznávám, že první týdny života naší malé jsem se jí jako většina maminek úplně podřídila, a to i co se týče spánku. Někdy šla večer do postýlky v sedm, někdy třeba v jedenáct, jak se jí prostě chtělo. Pak jsem ale dala na radu své maminky a asi po druhém měsíci jsem začala Sofinku ukládat každý den v osm hodin. A musím říci, že se mi to vyplatilo. Ne, že by to zabralo hned, ale po takových pěti týdnech Sofinka usínala pravidelně a probouzela se až na půlnoční kojení,“ vypráví o své zkušenosti maminka roční holčičky, Martina Susnerová ze Strakonic.
 
Ukládání ve stejný čas doporučuje i pediatrička Alena Bohdanecká: „Nejsem zastánce nijak striktních metod typu „dítě má spát ve své postýlce od narození“. Maminkám spíš radím, aby se soustředily na to, co právě jejich miminko potřebuje. Ale uspávání každý den ve stejný čas podle mne smysl má. A je v podstatě jedno, je-li dítku pět měsíců nebo tři roky. Pokud si zvykne uléhat každý den stejně, bude se mu zkrátka lépe usínat.“
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Bez rituálů se to neobejde
Ideální je, když před uložením vašeho broučka dodržujete stále stejné úkony, které mu navodí spánek. Součástí takového „spacího“ rituálu může být vykoupání, nakrmení, pomazlení a pohádka. Vyprávějte pohádku s dobrým koncem, zrekapitulujte příjemné události právě končícího dne, nezapomeňte projevit svou lásku a zazpívejte ukolébavku. Uvidíte, že to zabere.

Nervozitu nechte přede dveřmi
Když dítě nechce dlouho usnout, je pochopitelné, že znervózníte. Těšila jste se po perném dni na chvíli odpočinku, a místo toho už druhou hodinu uspáváte stále neklidnější miminko. Snažte se zachovat klid. Pokud zvýšíte hlas, nebo miminko ucítí vaše napětí, situace se ještě zhorší. Z vašeho miláčka bude uzlík nervů, který ne a ne zabrat. Musíte se proto ovládat a vyzbrojit se trpělivostí, protože „klidný uspávač“ zvyšuje pravděpodobnost usnutí. Mluvte tedy na své zlatíčko monotónním, citově neutrálním hlasem, hlavně žádné nečekané zvuky. Ztište v okolí vše, co ztišit lze, lehce miminkem pohupujte, hlaďte ho, případně zpívejte ukolébavky. Pokud necháváte dítko spát samotné, nechte mu v místnosti tlumené světlo a otevřené dveře. Děti bývají klidnější, když při usínání vnímají maminku ve vedlejší místnosti. Když začne křičet, klidně se vraťte. Rady typu „nechat vyřvat“ moc nezabírají. A nevzdávejte své rituály, ani když nezaberou po týdnu. Bude to možná trvat trochu déle, ale jednoho dne to vyjde…

Masáž pro klidný spánek
Spánku pomůže teplá koupel nebo uvolňující masáž. To ale jen tehdy, když má masáž na dítě uklidňující efekt, některé děti při ní totiž přímo ožijí. Takže nejdříve proveďte masáž zkušební a pokud se váš kulíšek po ní bude spíše usmívat, raději na ní zapomeňte. A jak na to? Po koupání miminko pěkně osušte a dětským olejíčkem jemně třete pomalými krouživými pohyby od hrudníčku směrem k nožičkám. Tak co, už si vrní?

Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články