Maminka.czZdraví

Spalničky znovu na scéně. Jsou ohrožené i děti?

Iva Endrychová 11.  3.  2014
Hygienici v Ústeckém kraji vyhlásili epidemii spalniček. Nemoc si přivezl muž z cesty do exotické země. Nemoc se šíří především mezi zdravotníky, kteří přišli s mužem do kontaktu. Jde však o vysoce infekční onemocnění a mohou být ohroženy i děti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V Ústeckém kraji mají hygienici nahlášeno již přes 70 lidí, u kterých se projevily příznaky. Testy potvrdily nemoc už u 27 procent z nich, napsal web idnes.cz.

Spalničky jsou virového původu a šíří se především kapénkovou infekcí nebo přímým stykem s nemocným. Povinné očkování, které je v Česku praktikováno už od roku 1969, způsobilo, že v Česku se tato nemoc vyskytuje minimálně. Navíc díky pokroku v medicíně nejsou následky onemocnění už katastrofální.

Příznaky spalniček

  1. Vysoká teplota (může být i přes 40 °C)
  2. Zarudnutí spojivek
  3. Zvýšené slzení
  4. Časté smrkání
  5. Plný nos
  6. Suchý kašel
  7. Světloplachost
  8. Koplikovy skvrny (bílé pupínky podobné aftům na vnitřní straně tváří)
  9. Vyrážka (nejprve se drobné flíčky, které postupně tmavnou, objeví za ušima a postupně se přes obličej rozšíří na celé tělo)

Inkubační doba u spalniček je až 13 dní. Člověk je nakažlivý už 7 dní před výskytem vyrážky a 5 dní po jejím prvním objevení. Všechny příznaky postupně zmizí asi po 5 dnech až týdnu.

Léčba spalniček

„Na spalničky neexistuje žádný lék, podávané medikamenty mají podporovat imunitní systém nakaženého a zmírňovat symptomy,“ upozornila dětská lékařka Věra Žemličková.

Pacienta uložíme kvůli světloplachosti do pološeré místnosti a snažíme se ho udržet v posteli. U malých pacientů se spalničkami je důležitá důsledná kontrola teploty. Dítě měříme alespoň dvakrát denně. Případně ji aktivně snižujeme léky, případně zábaly. Dbáme také na dostatečný přísun tekutin. Dítě by mělo být izolováno od ostatních.

Pokud teplota neklesá, necháme dítě raději ihned hospitalizovat. Vysoké teploty, blížící se k 40 °C, zvyšují riziko vážných komplikací. K těm nejtěžším patří například zánět mozku, zápal plic či zánět středního ucha. Důležité je, že po uzdravení se je dítě vůči spalničkám doživotně imunní.

Jsou nyní ohrožené i děti?

Před spalničkami chrání především plošná vakcinace. Provádí se nejčastěji kombinovanou (současně jsou děti očkovány proti zarděnkám a příušnicím) dvoudávkovou vakcínou v 15. měsících života dítěte (do té doby dítě chrání protilátky získané od matky). Po 6 měsících od první dávky následuje druhá dávka.

V současné době se virus šíří především mezi dospělými, ale mohou se nakazit i malé děti. Nejvíce ohrožení jsou především lidé narození v rozmezí let 1970 až 1980, kdy se očkovalo pouze jednou dávkou. Později se prokázalo, že to nestačí a přistoupilo se k očkování dvěma dávkami. Pokud jste očkováni jen jednou dávkou, požádejte svého lékaře o přeočkování.

Vakcinace se provádí živým oslabeným virem, takže se po očkování mohou objevit různé reakce na očkování – horečka, kašel, náznaky vyrážky. Očkování může ve vzácných případech vyvolat i epilepsii. Právě tyto reakce na očkování jsou příčinou toho, že v současné době mnoho rodičů toto očkování u svých dětí odmítá.

„Pokud se ve vašem okolí s virem spalniček setkáte, zvyšte i u sebe denní dávky vitamínu C, abyste podpořili fungování imunitního systému,“ radí lékařka.

Témata: Zdraví, Děti, SPA, Žemličková, Vakcinace, Plošná vakcinace, Vysoká teplota, Suchý kašel, Druhá dávka, Vzácný případ, Spalničky, Zdraví na Heureka.cz

Video