Souboj Rh faktorů

Rozhodli jste se se svým vyvoleným, že budete tři? To je skvělé, ale zkuste se ho jen tak mimoděk zeptat, jaký má Rh faktor. Zní to hloupě? Možná. Jenže, rozdílné krevní faktory u rodičů mohou pěkně zatočit s vývojem miminka. Naštěstí pomoc tu je…
Souboj Rh faktorů
Rh faktor slovo neznámé
Rh faktor je antigen, který se nachází (pak je pojmenován Rh plus) anebo taky nenachází (tedy Rh minus) v červených krvinkách. Na první pohled ničím zajímavé pojmenování složky krve. Jenže vzájemně si odporující Rh faktory (tzv. Rh inkompatibilita) „smíchané“ v jednom organizmu mohou přivodit zdravotní problémy. A ty nastávají právě v době těhotenství.
 
Milujete se i s rozdílným Rh faktorem?
Jestliže nastávající maminka Rh faktor nemá a otec miminka je naopak plusový, je pravděpodobné, že děťátko bude mít rovněž Rh plus. Kolem osmého měsíce života se pak červené krvinky dítěte dostanou do krevního oběhu matky a nastanou potíže. Maminčino tělo totiž začne proti „záhadnému“ antigenu vytvářet protilátky. Ty prostupují placentou a poškozují červené krvinky miminka, což může vést až k vážnému defektu nebo zahubení plodu. Na první pohled jistě děsivá představa, ve skutečnosti se není čeho obávat, pokud bude vaše těhotenství mít pod kontrolou lékař.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Není to konec světa
Pokud jste prvorodička, zachovejte klid! První těhotenství Rh-negativní ženy obvykle nebývá komplikované a plod není ohrožen. Červené krvinky plodu se totiž ve větší míře dostávají do kontaktu s krevním řečištěm a imunitním systémem matky až v době porodu. V průběhu dalších těhotenství však proces tvorby protilátek probíhá mnohem rychleji, a matčiny protilátky mohou začít ničit krvinky plodu již během probíhající gravidity.
 
U Rh negativních těhulek se proto kontroluje přítomnost protilátek v krvi třikrát během těhotenství. Pokud by se zjistila jejich přítomnost a hlavně zvyšování jejich hladiny, je nutná zvláštní péče. Ta je zpravidla určená naléhavostí nálezu i fází těhotenství.
 
A může vypadat následovně:
 
sledování maminky i miminka
 
podávání krevních transfuzí plodu do dělohy v případě jeho anemizace
 
ukončení těhotenství (nebojte se, to se stává u mizivého procenta těhotenství a jen v případech ohrožujících bezprostředně život rodičky i miminka).
 
Nebojte, zvládnete i porod!
Devět měsíců je fuč a porod za dveřmi? Gratulujeme, nemusíte se bát, nebude to nijak komplikované. Jen vás čeká pár úkonů při porodu navíc. Ale skoro úplně bezbolestných. Při porodu vám bude odebrána pupečníková krev. Až si malinko odpočinete (nejpozději však do 72 hodin), píchnou vám nitrosvalovou injekci imunologické látky, která působí proti vývoji protilátek. Význam této léčby spočívá zejména v prevenci závažných komplikací u dalšího těhotenství – pokud se tedy rozhodnete mít dětí víc.

Text: Anna Berková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články