Sladké trápení aneb těhotenská cukrovka

Těhotenská cukrovka je nepříjemná komplikace, která trápí stále více maminek. Statistiky uvádějí, že je to až 5 %, tedy každá dvacátá budoucí maminka. A to už rozhodně stojí za to jí věnovat trochu pozornosti.
Sladké trápení aneb těhotenská cukrovka

I když třeba vaše první těhotenství proběhlo bez cukrovkových problémů, není vyloučeno, že se s touto nepříjemnou komplikací potkáte v průběhu dalšího těhotenství. Proto je dobré vědět, co vás v takovém případě čeká a jak probíhá test OGTT, který těhotenskou cukrovku prokazuje. Teprve od roku 2009 je nově doporučován jako jeden ze standardních těhotenských testů všem těhotným. Dříve se testovaly jen nastávající maminky z rizikových skupin.

Jak cukrovka škodí miminku

Zvýšené množství cukru prostupuje placentou do krevního oběhu plodu a ten se s tímto sladkým nadělením musí vyrovnat. Díky tomu, že v době, kdy k těhotenské cukrovce dochází, má už vyvinutou vlastní slinivku, začne produkovat inzulin na vyrovnání hladiny cukru. Co se stane, když jíme moc sladkostí? Tloustneme. Stejně je na tom plod, který přibývá na váze víc, než je zdrávo. Tloustne, a nejen to:

  • plod je nadměrně velký
  • může dojít k nevyzrálosti tkání plodu
  • zvyšuje se riziko porodních poranění, časté je poranění ramínek, tzv. dystokie
  • horší poporodní adaptace – poruchy srdečního rytmu, dechové obtíže
  • horší průběh novorozenecké žloutenky
  • riziko hypoglykemie – Organismus dítěte zvyklý na vysoký příděl cukru ho momentem přestřižení pupeční šňůry ztrácí. Hladina inzulinu je však v této době ještě vysoká. Než se vzájemně vše srovná do rovnováhy, je náhle hladina cukru v krvi dítěte příliš nízká. Projevuje se křečemi a někdy až ztrátou vědomí. Léčba se provádí infuzí glukózy.
  • zvýšené riziko lehké mozkové dysfunkce
  • zvýšené riziko vzniku dětské hyperaktivity
  • dětská obezita
  • v dospělosti vznik cukrovky 2. typu
Těhotenská cukrovka: Co vás čeká? Jen vynechat sladkosti nestačí

Těhotenská cukrovka: Co vás čeká? Jen vynechat sladkosti nestačí

Jak cukrovka škodí vám

Až u 60 % žen, kterým byla diagnostikována těhotenská cukrovka, se podle statistik během následujících přibližně 15 let vyvine klasická cukrovka 2. typu. U štíhlejších je to méně, ale obéznější mají ke klasické cukrovce vykročeno. Víte však o ní a můžete zahájit preventivní kroky k jejímu oddálení. Upravte váhu, pravidelně se hýbejte a zdravě jezte. Zkrátka a dobře, neustále omílaná zdravá životospráva vás může před hrozbou cukrovky zachránit.

Problémy, které s sebou těhotenská cukrovka přináší:

  • riziko infekce a vysokého krevního tlaku
  • často komplikovaný a rizikový porod
  • zvýšená rizika porodních poranění maminky vzhledem k nadměrné velikosti plodu (hmotnost miminka bývá i větší než 4 kg)

Jak cukrovku poznáme

Těhotenská cukrovka není vidět a sama nejspíš ani nepoznáte, že ji máte, protože příznaky jako časté močení, zvýšená únava nebo žízeň k těhotenství patří, a nemusíte ani cukrovku mít. Každopádně ji však zjistí lékař díky laboratornímu testu. Tento test je prováděn mezi 24. a 28. týdnem těhotenství. Jak to probíhá? Přijdete ráno nalačno na specializované pracoviště, kde vám dají vypít roztok s obsahem glukózy ve formě nápoje. Někdy s přídavkem citronu, aby nebyl nápoj tak sladký. Pak se v pravidelných intervalech vracíte do laboratoře, aby vám odběrem krve byla změřena hladina cukru. Odběr je proveden třikrát za sebou. Vyhodnocuje se hodnota odebraná nalačno, pak po hodině od podání glukózy a ještě jednou dvě hodiny po podání glukózy. Po celou dobu se nesmí jíst ani pít. Během testu je také nutné dodržovat klid bez fyzické aktivity, aby nedošlo ke zkreslení jeho výsledků. Obvykle se doba čekání na výsledky protáhne na tři i více hodin. Musíme přiznat, že to není právě příjemný test, vypít tak sladký nápoj se zdá skoro nemožné a některé maminky ho v sobě neudrží, což má za následek další opakování testu. Takže radíme vydržet. Pokud test zjistí, že těhotenskou cukrovkou trpíte, dostanete od svého lékaře doporučení, jak dále postupovat a jakou dietu držet. Není to žádná tragédie, a když budete všechny rady dodržovat, pak se není čeho bát.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články