Škola: Start už za dva týdny

Lámete si hlavu s tím, jak na poslední chvíli ještě lépe připravit dítě na život školáka? Zapomeňte na nácvik čtení, psaní a počítání a zaměřte se na to, jak prakticky zvládnout zátěžové situace. Při školní premiéře jich na dítko čeká víc než dost.
Škola: Start už za dva týdny

Možná tápete, o jakou zátěž má jít, když ne o nároky při výuce, ale pro začínající školáky bývají velkou překážkou i praktické drobnosti.

„Když jsem vloni vypravovala Kristiána do první třídy, byla jsem přesvědčená, že nebude mít žádný problém,“ vzpomíná Adéla. „Uměl číst, sčítal a odčítal do deseti, jen psaní ho nikdy nebavilo. Ve školce se mu moc nelíbilo, a tak tam chodil jen v zimě a od jara do podzimu byl u babičky a dědy. Viděla jsem v něm šikulu, ale brzo mi spadla brada.“

Ukázalo se, že si Kristián neuměl poradit se zapomenutou bundou v jídelně, že nevěděl, co dělat, když ho ve škole bolelo bříško, zpanikařil, když ve velké školní budově zabloudil atd. Navíc místo kamarádů získával spíš nepřátele, protože s běžnými spory s dětmi hned běžel za paní učitelkou.

„Byl prakticky nepoužitelný,“ ilustruje dnes už zvládnutou situaci Adéla. Hlavní chybu prý udělala ona – snažila se, aby měl dokonalé pohodlí, a nesvěřila mu skoro žádný přiměřeně náročný a zodpovědný úkol. Oči jí otevřela dětská psycholožka s tím, že přílišné umetání cestičky škodí i takhle malým dětem. Jenže to už měl Kristián za sebou nepříjemný a probrečený první čtvrtrok školy.

Těšíš se do školy?
Na to se budoucího prvňáka zeptá kdekdo, ale na vás je, abyste mu přiblížili, co ho vlastně ve škole čeká, jak to tam vypadá a hlavně čím se škola liší od školky.

Podle psycholožky Simony Hoskovcové děti lépe zvládnou zátěžovou situaci, když jsou s ní předem docela podrobně seznámeny. Proto si s nimi o škole povídejte – jak to tam vypadá a jaký režim je třeba tam dodržovat, že v hodinách, které začínají a končí zvoněním, se učí, a teprve o přestávkách se odpočívá – povídá s kamarády, svačí, chodí na záchod atd. Že je třeba v hodinách dobře poslouchat a plnit úkoly, které paní učitelka zadává, i kdyby nebyly tolik zábavné. Že paní učitelce musí děti vykat, a když se chtějí na něco zeptat nebo něco říct, musí se přihlásit a počkat, až je paní učitelka osloví.

Novinkou možná bude pro dítko i režim ve školní jídelně. Pokud není zvyklé už ze školky nosit si jídlo na tácu ke stolu a po jídle nádobí uklidit, dejte mu možnost, aby si to natrénovalo. Bude si jistější a vyhne se nepříjemným karambolům. Školák by si také měl poradit s celým příborem.

Když zbývá 14 dní
Je-li vaše dítko spíš noční pták s pomalými ranními rozjezdy, zaveďte nový usínací a vstávací režim alespoň dva týdny před začátkem školního roku a důsledně trvejte na jeho dodržování. Vyzkoušejte si, kolik času budete potřebovat, zvlášť pokud bude dítě dojíždět do vzdálenější školy. Vstávací trénink je náročný pro celou rodinu, zejména máte- li ještě dovolenou, ale tahle prevence ranních stresů se vyplatí. Rozladěný odchod do práce těžko snášíme i my dospělí, natož novopečení školáčci.

Už jen týden
V posledních dnech je nejvyšší čas určit nejkratší a nejbezpečnější trasu do školy, několikrát ji projít, upozornit na možná nebezpečí a případně zopakovat pravidla přecházení silnice. Není od věci si formou hry vyzkoušet obrannou reakci na oslovení cizí podezřelou osobou. Kdyby něco takového dítě potkalo, je třeba, aby mu automaticky naskočil v hlavičce manuál: odběhnout a oslovit nejbližší starší paní, maminku s dítětem nebo prodavačku či prodavače v blízkém obchodě a sdělit jim, co se přihodilo. Pokud jste se během prázdnin přestěhovali, je nutné s dítětem projít okolí bydliště i školy už dřív a vícekrát. Také je důležité mu umožnit třeba na místním hřišti nebo v dětském klubu seznámit se s vrstevníky.  

První školní den našeho potomka zadává i nám důležité úkoly:
● Najděte si každý den chviličku a popovídejte si s dítkem o jeho nových zážitcích.
● Neberte dítěti nadšení ze školy, i kdyby vaše vzpomínky na tuto instituci nebyly nejlepší.
● Nekritizujte paní učitelku, i kdyby se vám nelíbila nebo „hrozilo nebezpečí“, že se pro děcko dočasně stane větším „bohem“ než vy.
● Zachovejte klid a rozvahu nad jeho úkoly, i když nebudou zrovna na jedničku s hvězdičkou.
● Nepřehánějte to s počtem zájmových kroužků, aby mu nezabraly všechen volný čas. Prvňáček (i druhák) si ještě potřebuje hrát.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články