Silikony a dítě: Jde to dohromady?

Ještě nedávno u nás o zvětšení a modelaci uvažovaly hlavně ženy, které měly těhotenství a kojení za sebou. Dneska už to neplatí.
Silikony a dítě: Jde to dohromady?

Na děti mám dost času, ale pěkný prsa chci mít hned,“ zdůvodnila moje čtyřiadvacetiletá známá svůj nezvykle šetrný postoj k běžným nákupům. „Krása holt něco stojí, a tak šetřím na trvalé hodnoty,“ smála se a my ostatní účastnice dámské jízdy jsme ji chytly za slovo: „Jak moc trvalá taková hodnota asi může být, když jednou ty děti mít chceš? Těhotenství ti prsa ještě víc nafoukne a děti ti je zase vydumlají. A co budeš dělat potom? Nejsou to nakonec vyhozené peníze?“

Mateřské hormony a silikon
Podle zkušeností nastávajících matek s implantáty není boj mateřských hormonů a silikonu nijak dramatický – tlak přirozeně se nadouvajících prsou se dá vydržet. „Nemám srovnání, jak se chovají prsa bez plastiky,“ říká recepční Dominika, ale fakt je, že zpočátku těhotenství jsem byla nervózní a ověřovala u ségry, která už děti má, jestli je normální cítit, jak se prsa zvětšují. Teď se jen modlím, aby nenarostla moc a po kojení se vrátila do původního stavu.“

Kojení bez problémů
Díky kvalitním implantátům a dokonalejší technice nebrání estetická operace prsou normálnímu kojení. Teoretické riziko představuje řez v okolí bradavky, ale záleží na šetrné preparaci tkáně a individuálních fyzických dispozicích a požadavcích ženy. Ve kterém místě – zda pod prsy, nebo v prsním dvorci, udělá lékař otvor pro implantát, rozhodne na základě konzultace s konkrétní pacientkou.

Šetřete na další
Odborníci i ženy s touto zkušeností tvrdí, že těhotenství samotné nemívá zásadní vliv na to, jak dlouho vám silikonová prsa budou dělat radost. Bez ohledu na mateřství, jakmile jednou takovou operaci a investici (průměrně 80 tisíc korun) podstoupíte, musíte počítat s tím, že se pod nůž plastického chirurga vrátíte. A budete trpět znovu (bolí to a kdo říká, že ne, lže) a taky platit, při výměně implantátů a modelaci stejně. Za jak dlouho to bude, záleží především na rychlosti, jakou vám zestárne kůže a prsa znovu povolí. Samotné nové implantáty nemívají tendenci se nadměrně opotřebovat. Přesto lékaři doporučují o umělá prsa pečovat minimálně tak, že jednou ročně zajdete na kontrolu, jednou za pět let na ultrazvuk nebo mamograf.

Komu se svěřit?
Jestli vás silikony lákají i přes poměrně časté nepovedené případy, snižte riziko na mimimum tím, že si vyberete lékaře co nejpečlivěji. Měl by to být skutečně plastický chirurg se správnou atestací, dostatečnou praxí a řadou spokojených klientek.

Zeptali jsme se: Hanky Kynychové (43), cvičitelky, děti: Filip (11) a dvojčata Alexandra a Sofie (3)

Ovlivnila plastická operace prsou, kterou jste podstoupila, vaše těhotenství? 
„Na operaci jsem šla, když byly mému synovi tři roky. Další těhotenství jsem v té době vůbec neřešila. Jsem člověk, který nepřemýšlí tolik dopředu. Ale když jsem přišla do jiného stavu s holkama, čekala jsem, co se bude dít. Holky se mi narodily pět let po plastice. Prsa se silikonem narostou víc. Jinak jsem v nich nepociťovala žádnou změnu.

Jaké to je, když se kojí?
Úplně stejné. Neměla jsem pocit, že by mě implantáty připravily o mléko nebo že by se mi prsa po kojení změnila. Ale je fakt, že syna jsem kojila 15 měsíců a dcery jenom 3 měsíce. Při odstříkávání mléka implantáty nepřekážely. Mám je pod svalem, takže silikon je málo hmatatelný. Když se mléko ztratilo, vrátila se prsa do původního tvaru. Žádná další úprava nebyla potřeba. Fakt, že trošku padla dolů, nepřikládám kojení, ale tomu, že už je mám devět let.“

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články