Šetřete čas a peníze nákupy přes internet

Také jste si v těhotenství plánovala, co všechno na mateřské stihnete? Jak se budete starat o miminko, domácnost, chodit cvičit nebo třeba pracovat na půl úvazku?
Šetřete čas a peníze nákupy přes internet
Miminko přišlo a vy jste rychle zjistila, že to s tím volným časem není tak jednoduché, protože vám vlastně žádný nezbývá. Poradíme vám pár tipů, jak ušetřit čas, který pak můžete věnovat dětem nebo prostě jen odpočívat.
 
Pokud ho ještě nemáte, pořiďte si internet, dá se přes něj zařídit opravdu spousta věcí. Podle údajů Českého statistického úřadu z roku 2007 má v Čechách počítač již 40 procent domácností a 81 procent z nich má připojení k internetu. Na síti můžete kromě nákupů, zařizování různých plateb v bance nebo jednání s úřady, najít také cenné informace. Maminky, a občas i tatínkové, si na různých diskusních fórech vyměňují zkušenosti úplně se vším, co se týká jejich ratolestí. Od léčení nemocí, přes zkušenosti s výživou, dětskou kosmetikou až po výchovu malých nezbedníků. Takové diskusní fórum najdete i na stránkách mojebetynka.cz zde.

Konec hádek s úředníky
Internet bývá cenným pomocníkem i při podávání různých žádostí na úřadech. Většina formulářů je ke stažení na stánkách úřadů a je možné je v klidu doma vyplnit a v některých případech dokonce přes internet i podat, aniž byste na úřad museli osobně. Na internetu můžete stáhnout i velmi podrobné návody, jak kterou žádost vyplnit a ušetříte si tak opakované jednání s úředníky, kteří nemusí být pokaždé zrovna příjemní. Na internetu můžete vyplnit např. vyplnit žádost o porodné nebo rodičovský příspěvek. Formuláře pro nejrůznější příspěvky najdete na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí (www.formulare.mpsv.cz).

Na pobočku už nemusíte
Jedním z míst, kde můžete díky internetu ušetřit nejen peníze, ale hlavně čas, je banka. Díky ovládání účtu přes internet můžete z pohodlí domova zaplatit všechny měsíční poplatky, jako je nájem, elektřina, voda, telefon, obědy ve školce, ale i méně časté platby, jako jsou kroužky pro děti, pojištění atd. Nemusíte trávit čas ve frontě na pobočce a ušetříte, protože poplatky za převody přes internet bývají nižší než za platby na pobočce nebo složenkou. Jednoduše si zřídíte trvalé příkazy nebo inkasa a o zbytek už se postará banka. Další peníze ušetříte, pokud si necháte posílat výpisy z účtu pouze elektronicky a ne poštou.
 
Na pobočku nemusíte v některých případech ani do pojišťovny. Při uzavírání pojištění přes internet nabízí některé pojišťovny až 10% slevu. U většiny pojišťoven můžete uzavřít např. cestovní pojištění nebo povinné ručení. Jak ukazuje následující tabulka, výběr typů pojištění online se pomalu rozšiřuje.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Sehnat opraváře nebo instalatéra je hračka
V domácnosti se může přihodit ledasco a internet bývá dobrým pomocníkem pro nalezení rychlé pomoci. Když si např. sami nevíte rady s ucpaným odpadem, je potřeba zavolat instalatéra a kontakt na toho nejbližšího se bude snadno hledat právě na internetu. Pokud máte pojištění v KOSTCE od České pojišťovny, můžete si při nehodě v domácnosti zdarma zavolat asistenční službu. „Nejčastěji se na tuto službu obracení naši klienti když si zabouchnou klíče od bytu, při úniku plynu, závadách elektrických zásuvek, kotlů nebo topných těles a ucpaných odpadech,“ doplňuje Dagmar Koutská z České pojišťovny.
Přes internet můžete nahlásit i případnou škodu. Po nahlášení pojistné události do klientského centra po internetu nebo telefonu, pojišťovně jen zašlete potřebné dokumenty. Pojistné plnění vám tak mohou vyplatit rychleji, aniž byste navštívili pobočku pojišťovny.

Nákupy přes internet
Některé věci se u nás zatím na internetu běžně koupit nedají. Např. donáška potravin do domu, tolik oblíbená v Británii nebo v Americe, u nás zatím moc rozšířená není. Přesto existuje velká spousta věcí, které si můžete v internetovém obchodě koupit za příznivější cenu než v kamenném. Výhodou eshopů bývá také širší nabídka a možnost vybrat si zboží v klidu domova a neztrácet čas lítáním po nákupech. Nevýhodou je, že si zboží nemůžete prohlédnout a vyzkoušet. Proto máte možnost jej do 14 dnů vrátit bez udání důvodu.
 
Platit za nákup můžete při převzetí (zaslání na dobírku), bankovním převodem, platební kartou nebo na splátky. Některé banky nabízí také možnost online převodu z účtu na účet, díky kterému obchodník nečeká na vaši platbu déle než několik minut a vám tak přijde zboží domů dřív. Jste-li například klientem Raiffeisenbank a internetový obchod tuto možnost nabízí, najdete na jeho stránkách tlačítko „Platím online“ nebo „ePlatby.“ Pokud na něj kliknete, budete automaticky přesměrováni do vašeho internetového bankovnictví, kde provedete převod. „Nemusíte vyplňovat ani platební příkaz, vytvoří se automaticky a vy ho jen potvrdíte. Nemůžete se tak splést v čísle účtu nebo odesílané částce,“ říká Roman Přeučil, produktový manažer Raiffeisenbank.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Štěpánka Lencová, produktová manažerka karet Raiffeisenbank radí:
U všech způsobů platby přes internet je třeba dodržovat určité bezpečnostní zásady, abyste snížili na minimum riziko zneužití. Není to jen PIN k platební kartě, který je třeba chránit. K tomu, aby někdo zneužil vaši kartu, vám ji nutně nemusí ukrást. Pro nákup na internetu stačí znát pouze celé číslo vaší karty, její platnost a kód CVV (trojmístné číslo v podpisovém proužku).
 
I pro používání karet existuje několik rad, jak zabránit jejich zneužití:
 
1. Nikam si nezapisujte PIN, ani ho nikomu nesdělujte.
 
2. Kartu nikdy nepouštějte z dohledu, aby z ní nikdo nemohl opsat citlivé údaje.
 
3. Vždy si ověřte, že karta, kterou vám obchodník vrací, je skutečně vaše.
 
4. Schovávejte si doklady o platbě kartou v kamenných obchodech, některé terminály na ně tisknou i citlivé údaje.
 
5. Nakupujte pouze u ověřených a seriózních internetových obchodníků.
 
6. Pokud to vaše banka nabízí, nechte si posílat informační sms o každé transakci vaší kartou. Pokud zachytíte platbu, kterou jste neprovedli, ihned informujte banku.
 
7. Pravidelně kontrolujte výpisy a případné nesrovnalosti opět okamžitě hlaste v bance.
 
8. Pokud vám kartu ukradnou, zablokujte ji co nejdříve. Telefonní číslo pro blokaci karet byste měli mít uložené alespoň v mobilním telefonu. Kartu si pojistěte proti ukradení. 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články