Šestinedělí: Tělo se vrací do normálu

Šestinedělí je období, které nastane těsně po porodu a trvá tedy zhruba šest týdnů. Průběh šestinedělí a jeho ukončení je pro každou ženu individuální., nemá tak smysl sebe a ani své miminko s nikým srovnávat.
Šestinedělí: Tělo se vrací do normálu

V tomto citlivém období se anatomické a fyziologické změny organismu postupně vrací do stavu jako před otěhotněním.

Stahování dělohy
Během šestinedělí se tzv. zavinuje děloha do původní velikosti a dochází tím k uzavírání děložního hrdla. Do původního stavu se také vrací pochva, svaly pánevního dna získávají zpět svou pružnost a také se vám zpevňuje břišní stěna. Tyto tři jevy můžete výrazně ovlivnit pravidelným a šetrným cvičením.

Mizí nutkavé močení
I vás močový měchýř se vrací do normálu. Jelikož na něj netlačí vaše těhotenstvím zvětšená děloha, přestáváte tak pociťovat častou nutkavou potřebu na močení. Ustupují tak potíže s vyprazdňováním a pálením žáhy. Do normálního stavu se také vrací kardiovaskulární systém. Klesá objem krve a snižuje se tep. Srovnávají se vám hormonální hladiny a klesá hladina progesteronu a estrogenů.

První menstruace
Po šestinedělí se obvykle dostaví první menstruace. Intenzivním kojením však udržujete své vaječníky v klidu, ty neuvolňují žádná vajíčka a menstruace tak nepřichází. Trvá tzv. laktační amenorea a první krvácení se může objevit třeba až po roce. To ovšem neznamená, že během této doby nemůžete přijít do jiného stavu. Kojení opravdu není spolehlivou antikoncepcí!

Návštěva gynekologa
Po skončení šestinedělí je na místě navštívit gynekologa. Ten vás vyšetří a zkontroluje zhojení porodních poranění, stav hráze, poševních stěn, děložního hrdla a uložení vnitřních rodidel. Součástí této prohlídky je vyšetření děložního čípku, pomocí přístroje, který se jmenuje kolposkop. Lékař také odebere stěry na cytologické vyšetření v rámci prevence možného vzniku rakoviny.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články