Sedmička ve znamení boje o místo

Sedmička je magické číslo a v 7. měsíci (tedy počínaje 27. týdnem) se děťátko s vašimi vnitřnostmi začíná přetahovat o prostor.
Sedmička ve znamení boje o místo
Vždycky zvítězí! Orgány se přizpůsobí jemu, a ne ono jim. Miminko totiž, na rozdíl od orgánů, roste jako z vody. Pokud jste dosud skrývala pod košilí nebo svetrem decentní bouličku, „anonymitě“ dítěte je definitivně konec. Mezi 27. a 28. týdnem vypučí nejedné nastávající mamince pupek doslova přes noc.

Jak je na tom těhotné srdce
Těhotné ženy v tomto období mohou přepadávat návaly prudkého bušení srdce. Vzduch z plic totiž ne vždy stačí pokrýt potřebu kyslíku maminky i děťátka. Srdeční sval teď přečerpává zhruba o jeden a půl krve více než na začátku těhotenství. Nejlepším „lékem“ je pohyb – na prvním místě chůze (nikoli po obchodních domech, ale v přírodě), těhotenské plavání, cvičení Pilates... Když vás přepadne prudké bušení srdce doma, lehněte si „s nohama nahoru“, abyste měla horní část trupu a nohy výš a pánev dole. Dojde k lepšímu prokrvení placenty a srdce se zklidní.

Jak jsou na tom těhotná játra
Játra jsou pružná, a když jsou utlačená, fungují na plné obrátky. Nepřemýšlíme o nich, dokud šlapou, tak jak mají, přitom jejich porucha je jeden z nejzávažnějších průšvihů. Z přijaté potravy fi ltrují pro těhulku i dítě veškeré potřebné živiny a odbourávají škodliviny. Omezte tučná jídla! Pokud máte pocit, že vás svědí celé tělo, signalizuje to, že jsou játra ztlačena až příliš. Pokud se tento pocit opakuje, určitě se s ním svěřte lékaři.

Jak jsou na tom těhotné plíce
Funíte jak lokomotiva, a to nejen při chůzi do schodů, ale i ve sprše? Není divu. Vaše plíce momentálně stlačuje dítě odspoda svou hlavičkou, takže pojmou o čtvrtinu méně vzduchu než dříve. Vysvobození přichází úplně na konci těhotenství, zhruba po 36. týdnu. Tlak ze dne na den ustane, protože dítě se nasměruje hlavou směrem do pánevního dna. Jde o přípravu k porodu, protože uvolněné plíce budete potřebovat k prudkému dýchání. Zatím zkuste každý druhý nádech provést nosem a výdech ústy tak, že vyfouknete co nejvíc vzduchu. Částečně se vám uleví.

Jak je na tom těhotný žaludek
Žaludek má v těle, z pohledu vlastního pohodlí, nejnevýhodnější polohu. Je přesně v místě, kam dosahuje vrchol narůstající dělohy. Jak dítě roste, děloha do něj tlačí čím dál silněji. Díky tomu se bohužel uvolňuje i horní svěrač žaludku. Žaludeční kyselina tak snadněji proniká do trávicí trubice a způsobuje právě ono nepříjemné pálení žáhy. I když už je období ranních nevolností dávno pryč, nechutenství nás netrápí ani omylem a z našeho pohledu kyneme jak těsto na buchty, do žaludku se nám toho vejde čím dál méně. Zhruba od 34. týdne, kdy miminko týdně přibírá 200 gramů, stačí sníst sotva polovinu toho, co jsme spořádaly před otěhotněním, a cítíme sytost. Možná právě teď poprvé zažijete období, kdy se budete stravovat podle dietologů: pětkrát denně malé porce. Balzámem na utlačovaný žaludek jsou rozmixované zeleninové polévky zahuštěné nastrouhaným sýrem. Zchladit pálící žáhu je složitější. Pokud se to teď objevuje častěji, zkuste spát s hlavou vypodloženou polštáři. Horní část vašeho těla bude výše a kyselina z žaludku tak nemůže „cestovat“ zpátky.

Jak je na tom těhotný močový měchýř
V momentě, kdy otěhotníte, začne vaše tělo ve zvýšené míře vylučovat hormon zvaný progesteron. Ten má jako svůj hlavní úkol na starosti změkčovat svalstvo dělohy, aby v ní měl plod klid a mohl se zdárně vyvíjet. Jelikož se rozlévá do celého organizmu, zasáhne i močový měchýř. Svěrač se díky němu otevírá častěji, takže na záchod běháte už v době, kdy na vás není ještě vůbec nic vidět. Později na močový měchýř tlačí děloha vyplněná dítětem. Pro maminky v posledních měsících těhotenství je proto typické, že permanentně odbíhají na záchod. Držte se v blízkosti toalet. Rozhodně nepřestávejte kvůli častému močení pít. Špatný pitný režim má potom vliv na potíže s krevním tlakem.

Jak jsou na tom těhotná střeva
I na střeva má silný vliv hormon progesteron, střeva jsou stlačována, a proto zpomalují svůj výkon. Ve vyšších stupních těhotenství poznají zácpu i ženy, které dříve mívaly zcela opačné problémy. Proto hodně pijte, snažte se hýbat – ideální je chůze – a zařaďte do jídelníčku stravu bohatou na vlákninu. Úlevu střevům přináší syrové zelí (stačí několik soust), švestkový kompot (hlavně šťáva) apod.

Bude to Samuel, tedy pokud se nespletli
 
Klepněte pro větší obrázek

Kateřina Tomková , 30 let, Brno, provozní restaurace čeká 1. dítě – 7. měsíc těhotenství

Trpěla jste první měsíce nevolnostmi nebo spavostí, a kdy to skončilo?
Nevolnosti byly, ale nevěnovala jsem jim pozornost. Při mém způsobu života jsem si myslela, že jsem jen přetažená. S manželem jsme o rodině často mluvili, ale že to bude tak rychlé, jsme opravdu netušili. Když jsem navíc začala chodit brzy spát a stále častěji na WC, tak po těhotenském testu bylo vše jasné. Nevolnosti u mě přestaly koncem třetího měsíce. Proběhlo také citlivé období, ale teď se cítím skvěle.

Znáte pohlaví dítěte?
Pohlaví dítěte jsme vědět chtěli. Manžel má z prvního manželství dceru a jeho bratr má také holčičku, tak jsem chtěla změnu – a ono to vyšlo... tedy snad. Jsem moc ráda.

Projevily se u vás návaly horka, otoky nohou a jiné potíže?
Žádné návaly horka mě do teď nepotkaly. Bývalo mi vždycky spíš pořád zima, a teď je mi tak akorát. Otoky ani jiné potíže nepociťuji. Snad jen zadýchávání, ale to bude zásluha mé zvýšené váhy, kamarádi už mi začínají říkat „tučňák“, ale momentálně jsem ten nejšťastnější tučňák pod sluncem.
 
Máte nějaké extra chutě, lišící se od dob před otěhotněním?
Chutě? Nemyslím si, že bych měla chutě na nesmyslné kombinace, ale je fakt, že každé dva měsíce mě drží něco jiného. Začalo to obdobím mléka a zeleniny, pak jsem měla chuť na kyselé. Citrusy jsem jedla po vagonech. Teď se to uklidnilo, jím častěji a méně. A to, co mi dříve moc chutnalo, mi teď pro změnu neříká nic...

Kolik jste přibrala?
Přibrala jsem prozatím rovných jedenáct kilogramů. Bříško je na mně vidět zhruba od třetího měsíce. Vzhledem k tomu, že v práci jsem byla pořád obklopena jídlem, nepřišlo mi divné, že je mi oblečení malé a mé chutě už neovládala jen moje hlava, ale i malý strávník z mého bříška.

Už jste se pustila do přípravy výbavičky, případně nákupu kočárku?
Co se týče výbavičky pro miminko, něco jsme zdědili, něco pokoupili. Ta mánie a radost z věciček nás při nakupování pohltila a samozřejmě moje rodina a hlavně moje maminka, tedy babička – čekatelka, má na výbavičce velké zásluhy. Nákup kočárku nechávám uležet. Mám své favority. Doufám, že mi pomůže veletrh, na který se chystáme.

Váš vzkaz miminku: Strašně se na tebe, miláčku, těšíme a dáme ti všechnu lásku, co v sobě jen máme!

Čekám vytouženou holčičku...

Klepněte pro větší obrázek

Mgr. Petra Gaul, Ph. D., 33 let, Olomouc, fyzioterapeut – odb. asistent, čeká 3. dítě, doma už má 2 kluky: Max (Maxwell František) 5,5 let a Viki (Viktor Charles) 3,5 roku – kluci mají pro sestřičku jméno Strawberry

Trpěla jste první měsíce nevolnostmi nebo spavostí, a kdy to skončilo?
Do dvanáctého týdne jsem byla poměrně nepoužitelná. I v noci jsem měla vedle postele banán. Stačilo jedno sousto a zase se spalo chvilku líp. Naštěstí jsem neblinkala, i když mi bylo špatně pořád. Holt, hormony jsou hormony. Na druhou stranu jsem byla vlastně ráda. Věděla jsem, že když mi je špatně, je vše tak, jak má být. Tělo máme poslouchat a umožnit mu to, oč žádá. Ono většinou žádá zvolnit. Po třetím měsíci jsem začala běžně fungovat. Chodit do práce i se starat o své kluky.

Znáte pohlaví dítěte?
S manželem jsme byli přesvědčeni, že je to třetí kluk. Na genetice nám opakovaně potvrdili, že pravdu mají naši synové. A ti připouštěli pouze jedinou variantu: sestřičku.

Projevily se u vás návaly horka, otoky nohou a jiné potíže?
A také nedostatek železa a hořčíku, extrémní svědění celého těla i při normálních výsledcích jaterních testů, kolísání tlaku, zvýšená křehkost cévních stěn, žaludeční reflux. Prostě takové ty „běžné radosti“ těhotenství. Čekám třetí dítko, a tak vím, že si tělo vybírá daň.

Máte nějaké extra chutě?
Extrémní chutě jsem neměla ani u jednoho dítěte, spíš naopak. Čokoláda mě v těhotenství naprosto přestala zajímat. Pro změnu, když jsem kojila, jedla jsem ji na kila. Dokonce se objevily i alergie na zeleninu, česnek, syrovou cibuli, kopr, celer, zelenou papriku… Trpím nechutenstvím a jím spíš z rozumu než pro chuť.

Kolik jste přibrala?
Momentálně mám 7,5 kg navrch. Potřetí jsou svaly už poněkud „použitější“, takže bříško jsem měla patrné už na začátku čtvrtého měsíce a roste také rychleji.

Už jste se pustila do přípravy výbavičky?
Syny jsem ze začátku oblékala do neutrálních barev, na první čtvrtrok výbavičku tudíž neřeším. Přiznávám ale, že se po nějakých holčičích skvostech „na později“ rozhlížím. Spoustu let jsem tancovala slovenský folklór, a tak tomuto stylu nedokážu odolat. Miluji folklórní výšivky na holčičím oblečení, a tak skupuji, na co natrefím. Zůstávám věrná kočárku značky Quinny a sporťáku Phil & Teds.

Váš vzkaz miminku: Vzkazuji, že se na ni tady strašně moc těší její dva bráškové a že pro ni všichni čtyři uděláme první poslední! P.S. Max tě chce naučit jezdit na kole a Viki se tě chystá naučit kotrmelce!

Text: Jana Trnková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články