Sauna v těhotenství: ano nebo ne?

O těhotných ženách a jejich ne/možnosti navštěvovat saunu koluje mnoho mýtů a polopravd. Jak je to ale se saunováním v těhotenství ve skutečnosti?
Sauna v těhotenství: ano nebo ne?

Sauna ano, ale…

Relaxaci uvnitř finské sauny si mohou dopřávat i těhotné ženy. Musejí ale mít perfektní zdravotní stav. V případě nemoci nebo dokonce rizikového těhotenství je lepší od sauny upustit. Ženám se v nich totiž zvyšuje krevní tlak a krevní oběh je celkově značně zatížený, takže může dojít k nevolnosti nebo až ke kolapsu. Stejně tak nadměrně vysoké teploty nejsou pro ženy v požehnaném stavu právě vhodné.

Pokud tak nedáte na saunu dopustit, zvolte raději nižší teplotu a nezapomeňte pravidelně pít a doplňovat minerály, především hořčík. Hydratace je ostatně důležitá nejen u těhotných žen.

Klepněte pro větší obrázek

Saunu vynechte na počátku těhotenství

V prvním trimestru je lepší saunování vynechat. Organismus se ještě vyrovnává s jiným stavem a nečekaně vysoké teploty by pro něj byly zbytečně zatěžující. Ve druhém a třetím trimestru je už pobyt v sauně bezpečnější. Přesto je lepší začínat pozvolna a saunovat se při nižší teplotě.

Nezapomeňte také na to, že organismus těhotné ženy je daleko citlivější. Je náchylnější k nejrůznějších onemocněním a snadněji podlehne útoku bakterií, virů a různých plísňových onemocnění. Proto je pro ženy v požehnaném stavu rizikovější pobyt ve veřejných saunách.

Ideálním řešením jsou proto domácí finské sauny nebo infrasauny. Doma máte čistotu kabiny trvale pod kontrolou. Nemusíte se bát, že si spolu s příjemným pocitem uvolnění odnesete ze sauny i nepříjemné problémy, které se projeví po několika dnech.

5 saunovacích pravidel pro těhotné ženy

A nakonec přidáváme pár doporučení, která je vhodné dodržovat.

  • Snižte délku pobytu v sauně a prodlužte dobu odpočinku.
  • Dbejte na dostatečnou hydrataci.
  • Vždy mějte pod sebou suchý ručník a v průběhu saunování ho neotáčejte.
  • Nechoďte do sauny, pokud cítíte předčasné stahy dělohy.
  • Pro jistotu se zeptejte svého lékaře, jestli je pro vás pobyt v sauně vhodný. Ten nejlépe zhodnotí váš stav a doporučí případný postup a vhodnou frekvenci.
Betynka na Facebooku


Nejčtenější články