Šalvěj: Uplatní se v kuchyni i při léčbě

Šalvěj je známé kloktadlo při bolestech v krku, má antiseptické účinky, osvěžuje dech, zklidňuje nervy a zmírňuje pocení.

Šalvěj je vytrvalá bylinka, která vytváří přes 75 cm vysoký keř. Pochází z oblasti Středomoří a má mnoho kultivarů - červenolistých, žlutolistých, vícebarevných. Nejznámější je šalvěj lékařská a zahradní, dále pak luční, muškátová. Známá je také pod lidovým názvem babské ucho.

Šalvěj je u nás vnímána spíše jako léčivka, ale má i velké uplatnění v kuchyni, kde jsou nejvhodnější k použití obyčejné nekvetoucí širokolisté kultivary.

Všechny druhy šalvěje chutnají trpce a lehce nahořkle a hodí se hlavně k vepřovému a telecímu masu. Přidává se také do omáček, nádivek, k ochucení sýrů. V kuchyni používáme čerstvé a sušené listy, zpracovávají se také květy, ze kterých destiluje olej.

Obsahuje silici, hořčiny, triterpeny. Šalvěj je známé kloktadlo při bolestech v krku, má antiseptické účinky, osvěžuje dech, zklidňuje nervy a zmírňuje pocení.

Je vhodná při jaterních poruchách a pro diabetiky, zastavuje mírné krvácení, má protihlístové účinky a snižuje sekreci žláz včetně sekrece mléka. Silice v šalvěji mohou ve vyšších dávkách vyvolat křeče a výjimečně i alergické reakce.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře