Sádrované dětství

Zlomeniny u dětí bohužel patří mezi častá zranění. I když jsou dětské kosti pružné, jak tak naši nejmenší všude skáčí, lezou, běhají, někdy se stane, že „to“ prostě praskne. Ale zachovejte klid, zlomeniny v raném věku se poměrně dobře hojí.
Sádrované dětství
Au, asi to je zlomené…
Někdy je velmi těžké přesně definovat, že se jedná o zlomeninu. Stejně bolestivé a pro děti velmi těžko snášenlivé projevy může mít i naraženina. O jakou variantu zranění jde, prokáží až rentgenové snímky.
 
Klepněte pro větší obrázek„Zlomeninou nazýváme zlomenou nebo naprasklou kost. Laicky řečeno rozlišujeme pak dva druhy zlomenin a to zavřenou – kterou lze jen těžko poznat pouhým okem, protože kůže zůstává neporušená. A pak poněkud drasticky vypadající otevřenou zlomeninu, kdy rána silně krvácí, obnažená kost může dokonce vyčnívat a hrozí nebezpečí, že případné kostní úlomky poraní další orgány v těle. Existuje i naštípnutí kosti či vícečetné zlomeniny, kdy kost praskne na více místech, “ vysvětluje lékařka z dětské chirurgie MUDr. Alena Suková, CSc. a přidává tip pro rodiče, jak zlomeniny u dětí poznat. „Jakmile si dítě stěžuje na bolest, nemůže vstát nebo nemůže pohnout třeba rukou, je třeba neprodleně jednat a situaci nepodceňovat. Rodiče by si měli dobře postižené místo prohlédnout a jestliže je nateklé, zdeformované či pokryté podlitinami, jedná se o zlomeninu.“

První pomoc
I když se snažíte své dítě chránit, jak se dá, někdy ho prostě neuhlídáte. Ale nedávejte si to za vinu, dětská kost se snadno zlomí, pokud je vystavena silnému nárazu, pádu nebo tlaku. Takže stačí špatný doskok třeba z prolejzačky a je to. Co tedy teď? Hlavně nepanikařte. Snažte se své zlatíčko uklidnit a připravte se na velkou scénu, která je ovšem vzhledem k bolestivosti zranění naprosto pochopitelná. Konejšete ho a zabraňte jakémukoli dalšímu pohybu, aby se neporanilo ještě více. Nikdy se nesnažte kost narovnat sami, to vždy nechte na lékaři. Pokud je nutné zlomenou část podepřít, můžete ji podepřít dlahou. To znamená, že zlomenou nohu přivážete k jakémukoli dřevu, třeba klacku, aby se znehybnil především kloub. A při zlomenině prstu, zlomený prst připevníte ke zdravému a opět ovážete, ale nestahujte těsně. Zlomeninu paže pak zafixujeme do třícípého šátku, jedině tak zůstane ruka v klidu.
 
Klepněte pro větší obrázekJestliže se jedná o otevřenou zlomeninu, bude to trochu složitější. Opět samozřejmě platí, že kost byste neměli narovnávat sami a kvůli nebezpečí infekce se jí v žádném případě ani nedotýkejte.
 
Takto připravené dítě hned odvezte k lékaři. Je rozhodně lepší jet rovnou do nemocnice než jen k vašemu pediatrovi, ten by vás stejně poslal na chirurgii. Jestliže se jedná o komplikovanou zlomeninu – zejména chodícího aparátu, volejte bez váhání záchranku. Lékaři záchranné služby dopraví dítě ve stabilizované poloze do nemocnice bez rizika dalšího poranění, které by mohl nevědomky rodič špatnou manipulací zavinit.

Tip
Ležet se zlomenou nohou celé týdny doma je pro malého neposedu pěkná nuda a určitě ho rozptýlí každá „akce“. Vezměte si fixy a sádru mu pěkně pomalujte. Namalujte na ní metr a odškrtávejte dny, které ještě zbývají než se sádra sundá. Nebo mu na ní můžete psát vzkazy třeba ve spaní. Až se ráno probudí a přečte si, že ho máte rádi, určitě bude veselejší.

Text: Eliška Zikmundová

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články