S postýlkou na cestách

Známé rčení „Jak si kdo ustele, tak si lehne“ platí pro děti dvojnásob. Na kvalitním spánku hodně záleží, a proto nepodceňujte ani výběr cestovní postýlky.
S postýlkou na cestách

Cestování s dětmi je samo o sobě náročné a nákup skládací postýlky vám může mnohé usnadnit. Za prvé máte o spaní svého mrňouska dopředu postaráno a nemusíte řešit přistýlky ani se tlačit na společné posteli a za druhé se vašemu mazlíčkovi bude ve známé postýlce usínat mnohem lépe. Navíc, cestovní postýlka může docela dobře plnit i funkci denní ohrádky, a vy tak zabijete dvě mouchy jedním nákupem.

Skládací a „skládací"

Cestovních postýlek je na trhu mnoho a na první pohled se od sebe příliš neliší. Pravdou je, že systém skládání je téměř u všech postýlek obdobný, což ale neznamená, že je stejný. „Rozhodně by si maminka měla skládání postýlky nechat od prodavačů ukázat, a nejen to, měla by si to za jejich asistence sama zkusit. Ne všechny návody jsou jasné a maminky se pak doma mohou pěkně potrápit, v nejhorším případě postýlku i poškodit," radí nám vedoucí prodejny s dětskými potřebami. Některé postýlky jdou skládat jednoduše a celý systém funguje jako po másle, skládání jiných je úkolem pouze pro trpělivé povahy. „Koupili jsme levnou postýlku v hypermarketu a museli jsme ji vrátit, protože skládání šlo tak ztuha, že jsem to sama vůbec nezvládla," říká maminka malé Bětušky. Na druhý pokus už si v obchodě postýlky zkoušela složit a rozložit sama, i když přiznává, že personál obchodu z ní nebyl právě nadšený. Nenechala se odradit a nelituje.

Pro malé i větší

Cestovní postýlky můžete využívat už od narození miminka. Některé postýlky tak přímo v základní výbavě nabízejí tzv. závěsné lůžko, které se případně dá dokoupit i samostatně. Závěsné lůžko je rozměrově menší než postýlka a upevňuje se na její horní hrany. Vytvoří se tak jakési vyvýšené patro, díky němuž na miminko nejen lépe vidíte, ale především se ním lépe manipuluje a nemusíte se k němu ohýbat až na dno postýlky. Příjemným luxusem některých postýlek je také přebalovací pultík, díky němuž na postýlce miminko pohodlně přebalíte.

Matrace versus podložka

Nejdůležitější součástí skládací postýlky je matrace, nebo v tomto případě spíše podložka. Plnohodnotnou matraci totiž cestovní postýlky nenabízejí. Podložka je několikadílná, aby ji bylo možné složit. U kvalitnějších postýlek tento handicap příliš nevadí a části podložky při položení do postýlky do sebe zapadnou tak, že vytvoří souvislou plochu, na které miminko může pohodlně spát. Některé postýlky však mají podložku příliš tenkou, takže se pod dítětem prohýbá a mezi jednotlivými částmi se tvoří nepříjemné mezery. Podložka také může být menší než dno postýlky a pod dítětem doslova cestuje. Může se dokonce stát, že ji živější dítko v noci úplně „odkope" a spí pak přímo na konstrukci dna postýlky. Pokud se vám tedy podložka nezdá dostatečně pevná a pohodlná, je možné dokoupit skládací molitanovou matraci. Pravdou sice je, že vám k zavazadlům přibude další taška, ale matrace je lehká, dá se z postýlky vyndat a dítě si na ní může hrát a i poté, co postýlku už odložíte, může v domácnosti posloužit. Nejlepší ale samozřejmě je vybrat postýlku s co nejkvalitnější matrací.

Váha, velikost

Stejně jako záleží na jednoduchosti skládání, záleží na velikosti postýlky a její váze. Těžká postýlka se vám samozřejmě bude přenášet hůře než postýlka odlehčená a stejně tak se vám bude lépe manipulovat s postýlkou, která bude ve složeném stavu menší. „Máme malé auto a postýlka, kterou jsme dostali, se nám do kufru nevešla. Museli jsme se poohlédnout po menší. Zjistili jsme sice, že čím menší a lehčí, tím dražší, ale vyplatilo se," říká Lucie, maminka dvouleté Natálky. Při nákupu se zaměřte i na provedení cestovní tašky, do níž postýlku složíte. Měla by být opatřena pevným a pohodlným uchem a i látka by měla být dostatečně pevná, aby váhu postýlky bezpečně unesla.

Na detailu záleží

Pro snadnou manipulaci s postýlkou jsou ideální kolečka. Levnější varianty je nemívají, ale opět platí, že stojí za to si připlatit. Kolečka vám přijdou vhod při jakémkoli přemisťování postýlky, ať už v ní dítko právě spinká, nebo ne. Stejně jako kolečka jsou u maminek oblíbené postranice se zipy, které dítěti při hraní umožňují vylézat z postýlky ven a zase zpátky. Nemusíme asi říkat, že právě tohle děti náramně baví. Zipy je samozřejmě možné rozepnout jen z vnější strany, takže samo se dítě ven nedostane. Otevření postranice uvítáte i při vyndávání dítěte z postýlky, protože zvedat už většího a těžšího caparta z nízko položené matrace je docela fuška. A konečně materiál. I na jeho volbě záleží. Vybírejte postýlku ze snadno omyvatelného materiálu a mějte na paměti, že světlé barvy mohou snadno přijít k úhoně. Také oblíbené síťoviny volte s rozmyslem. Některé postýlky mají síťované všechny postranice, což je na jednu stranu pro rodiče výhodné, protože na dítě vidí z každého úhlu, ale na druhou stranu pak například neutečete před sluníčkem a budete nuceni přes některou z postranic přehodit deku nebo plenu, abyste v postýlce vytvořili stín. Velmi praktickým detailem je také kapsa na jedné z postranic nebo v některých případech i připevněný batůžek, kam můžete uklidit například obal od postýlky, plenky nebo hračky. Některé postýlky nabízejí také praktickou síť proti hmyzu, hrazdičku na hraní, dokonce světlo nebo melodie a vibrace. V takovém komfortu je pak určitě radost cestovat, hrát si i spát.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články