S dětmi na horách

Jarní prázdniny se blíží, letošní zima nám přeje, je tedy nejvyšší čas zabalit rodinku a vyjet si na pořádnou lyžovačku. Týden na horském vzduchu totiž prospívá zdraví i rodinné pohodě. Pokud tedy víte jak na to…
S dětmi na horách
Hory nás baví
Na hory míří každoročně spousta lidí. Ovšem vyrazit si za horskou romantikou s dětmi, to už chce pořádnou dávku dobrodružné povahy. Děti sníh milují, dokáží donekonečna sáňkovat, stavět sněhuláka a válet na stráni sudy do úplného promočení. Vy hory sice také milujete, ale chtěli byste si sjet „černou“ nebo udělat pořádný výšlap na běžkách. A teď jak na to, když s sebou máte právě začínajícího školáčka a návdavkem mrňouska, který zvládne maximálně boby? Dobré je se o péči dětí střídat.
 
„U nás to funguje tak, že dopoledne jsem s s naším Matýskem já, bobujeme nebo se koulujeme. Manžel zatím jezdí s naší dcerou na sjezdovce. Odpoledne se pak prohodíme a na lyžích se starší dcerou vyřádím zase já. Nenudí se nikdo z dětí ni dopělých, to je myslím ideál. Samozřejmě do doby, než bude lyžovat i náš malý. To pak budeme jezdit společně.“ radí jak se zabavit na horách s celou rodinou šestatřicetiletá Petra Jáklová z Brna.
 
Další možností je vyrážet na horskou dovolenou s kamarády, nejlépe také rodinou se podobně starými dětmi (bezdětný manželský pár vám těžko bude dobrovolně bavit děti, abyste si zalyžovali). Jednou budete hlídat děti vy, jednou oni, každý bude mít povinnosti ale i svobodu „dospěláckého světa“ na sjezdovce. S partou je ale lepší vyrážet někam na chalupu než do hotelu. Budete mít tak větší soukromí i víc možností, jak se dětmi vyblbnout. A nejlepší je chaloupka přímo u svahu, kde se pomalinku může učit „plužit“ i ten nejmenší.
 
V kolika letech na svah?
Kdy začít dítě učit lyžovat, to je hodně individuální. Můžete mu dát lyže už okolo druhého roku, ale o lyžování v tomhle věku ještě vlastně nepůjde. Je to spíš seznamování s nezvyklým pohybem na sněhu. Takto malým dětem úplně stačí klasické umělé lyže s vázáním na běžné boty. Rodiče by měli naučit dítě alespoň úplný základ - vyšlapat svah, vstávat s lyžemi, sjet několik metrů z mírného kopečku. A určitě to zvládnou i ti, kteří sami nelyžují. Nazouvat boty, naučit stoupat do vázání, „dělat vlek“, chodit při dítěti na rovině i mírném kopečku, aby si zvyklo na nepřirozený pohyb, to dokáže opravdu každý. Jestli jste ale rodič nervák, tak nechte učení svých dětí raději někomu jinému. Křičením ničemu nepomůžete, naopak. Jestli dítě na lyže nechce nebo se bojí jezdit na vleku, tak ho raději nechte bobovat. Rozkazy a větami typu „dělej, než o tebe zlomím hůlku“ ho lyžovat nenaučíte a můžete mu sjezdovky znechutit na věky.
 
Pokud se tedy nechcete nervovat vy ani vaše dítě, ideálním řešením je lyžařská školička. Těch už je v každém horském středisku „jak naseto“. Mohou do nich děti od tří let. Menší pak lze nechat v baby koutku, kde se nebudou učit lyžovat, ale instruktorka s nimi bude stavět třeba sněhuláka. Ovšem připravte se na to, že si připlatíte. Za jednodenní výuku (zhruba od 10.00 do 15.00 ) zaplatíte 800 Kč, celotýdenní škola lyžování vás vyjde na 5500 Kč. Ještě dražší je pak individuální hodina lyžování, za kterou pro své dítko dáte zhruba od 390 Kč do 500 Kč podle střediska.
 
Běžky nejsou maratón
Naplánovali jste výlet na běžkách a chcete zdolat alespoň deset kilometrů? Tak raději nechte své potomky v hotelovém dětském koutku. Takovou trasu vážně nezvládnou a túru si neužijete ani vy. Nezapomínejte, že děti potřebují častější přestávky na odpočinek a na doplnění energie, ale regenerují rychleji než dospělí. Předškoláčky nebudou běžky zřejmě bavit vůbec a pro školáky naplánujte malou trasu, maximálně čtyři-pět kilometrů (pro děti do deseti let). Během výletu na běžkách často odpočívejte - najděte trasu s hospůdkou nebo cukrárnou, kde si mohou chvíli odpočinout a dát zmrzlinový pohár. A hlavně nespěchejte, není to závod! Když nebude vaši ratolest bavit, klidně se vraťte domů. Jestliže ho budete nutit, ujet další kilometry, můžete zapříčinit, že na běžky už nestoupne nikdy v životě.

Sníh nám slezl…a co má být
Venku prší…no a co

Týden na horách, kde chybí sníh a v horším případě celé dny ještě prší, je pro většinu rodin pravá pohroma. Děti se otravují, rodiče jsou na nervy a čekají na záchranu sněhového mraku. Ale než ten přijde, je třeba trochu zapojit fantazii a připravit pár her. Takže si doma nezapomeňte omalovánky pexeso, karty, člověče nezlob se, dětské sudoku, ale i cédéčka nebo dvd s pohádkami, playstationy. Trocha invence ale nikoho nezabije a vymýšlení vlastních her jako „rodinné divadelní představení“, pěvecká soutěž nebo hra na schovávanou byť jen v horské v chatě děti baví úplně nejvíc. A v okolí horského městečka je určitě spousta zajímavého i bez sněhu (ačkoli na ten jste se těšili nejvíc). Navštivte zdejší lidové muzeum, vydejte se na túru nebo do bazénu.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Výbava na lyže
Jestli jste se rozhodli, že vyrazíte do hor s cílem naučit dítě lyžovat, nejdříve si rozmyslete, zda lyžařskou výbavu koupíte, nebo ji jen vypůjčíte. Většina argumentů mluví pro půjčovnu. Za nové lyže, vázání a boty dáte i v době slev minimálně tři tisíce korun. Protože dítě z bot rychle vyroste, za rok budete muset na nákup vyrazit znova. Takže ekonomičtější je určotě půjčovna. Pokud si půjčení lyží na Vánoce nebo jarní prázdniny zajistíte už teď a ve městě, oproti horským střediskům zase ušetříte.
 
A kolik stojí půjčovné?
Ski areál Špičák na Šumavě dětský komplet: 1 den 250 Kč, 6 dnů 800 Kč.
Půjčovna Harrachov, Krkonoše,dětský komplet: 1 den 300 Kč, 6 dnů 1000 Kč.
Půjčovna v Praze, dětský komplet na týden 600 Kč.
 
Co s mrňaty v autě
Chystáte se na lyžovačku do Alp a máte malé děti? Dlouhá cesta v autě bude prubířský kámen vaší tolerance, trpělivosti i kreativity. Je to hra nervů, při níž vítězí, kdo je neztratí (tedy vy). Takže, jak zabavit děti a sebe nezničit? Hrajte si s nimi. Vyprávějte pohádky, mluvte o místech, kterými projíždíte, povídejte si s nimi a pokud to řidič dovolí, zpívejte. Až nebudete moct, přijde ke slovu malý CD přehrávač s oblíbenou pohádkou, nebo přenosný dvd přehrávač s dětským filmem. Malým dětem přibalte hračky, sadu na kreslení, větším třeba dětské sudoku, křížovky nebo digitální hru. Hry jsou koneckonců i součástí každého mobilu.
 
Trochu uvolnění přinese i plná pusa. Takže do krabiček připravte malé kousky ovoce, obložené chlebíčky, tyčinky a pár sladkostí. A do termosky vodu nebo ovocný čaj. Kdo jí, ten nezlobí a vyhnou se mu i problémy s kinetózou jinak také cestovní nemocí.

Výbava pro malé horaly

Přilba - je to nezbytnost a dítě ji rozhodně musí mít, i když se teprve učí lyžovat.
Brýle - budou se hodit, až začne pořádně sněžit. Brýle se vyplatí kupovat společně s přilbou. Je dobré vyzkoušet , jestli sedí s jejím tvarem.
Kombinéza - je absolutně ideální, protože dítěti nikam při pádu nezaleze sníh. Z kvalitního materiálu vydrží i mokrý sníh a déšť.
Doplňky - pod přilbu nedávejte dítěti čepici, jen by mu překážela. Kupte kuklu, nejlépe z funkčního materiálu, který odvede pot . Aby dítěti nepadal sníh za rukavice, pořiďte ty s dlouhými návleky.
Lyže - na začátek úplně malým dětem klidně dejte jen plastové lyže s vázáním na obyčejné boty. Až se přestane bát lyžovat, kupte (nebo půjčte)už normální lyže s vázáním a lyžařské boty.
Hůlky - nemusíte je hned kupovat. V začátcích lyžování se bez nich dítě bez problémů obejde. Při učení by mu spíš překážely, než pomáhaly. Hůlky kupte, až když umí dobře lyžovat.

Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články