S bříškem v autě

Vaše těhotenské bříško roste, ale vy jste stále aktivní a jízda autem patří mezi vaše běžné činnosti? Pak byste měla začít přemýšlet o pořízení speciálního bezpečnostního pásu pro těhulky, který v případě nárazu chrání vás i miminko.
S bříškem v autě

Odborníci zabývající se bezpečností těhotných žen v automobilech se shodují, že poutání se za jízdy je nezbytně důležité i v období těhotenství. „Ačkoli jsou dopravní nehody odpovědné za sedmdesát procent všech těžkých poranění a ztrát plodu, těhotné ženy stále ještě podceňují používání bezpečnostních pásů, přestože jsou v silničním provozu ČR ze zákona povinné," informuje MUDr. Jiří Kepák, CSc., gynekolog a porodník Úrazové nemocnice v Brně, a doplňuje: „Přitom nejméně polovině fatálních ztrát při dopravních kolizích může být zabráněno právě správným použitím bezpečnostního pásu." Spodní/boční automobilový pás musí vést co nejníže pod těhotnou dělohou a ramenní pás zase pohodlně nad vrcholem bříška přes hrudník mezi prsy ženy. Aby v případě prudkého pohybu způsobeného zabržděním, či dokonce nehodou, kdy na ženu může působit extrémně silný tlak bezpečnostního pásu srovnatelný s váhou až kolem čtyř tun, bylo riziko poranění dítěte a potažmo i matky minimalizováno. A právě riskantnímu samovolnému vyklouznutí spodního/bočního pásu zpod bříška směrem nahoru dokonale zabrání pomůcka BeSafe Pregnant iZi FIX. Tento těhotenský pás drží po Klepněte pro větší obrázekcelou dobu jízdy bezpečnostní pás pod úrovní bříška i plodu a brání jeho pohybu. Spona, která drží spodní/boční bezpečnostní pás, je navržena tak, aby zůstávala vpředu a poskytovala komfortnější sezení a jízdu.

Novinka pro maminky

Na trhu je už i inovovaný model BeSafe Pregnant iZi FIX, u kterého lze využít kotvicího systému ISOFIX. Tento systém je povinným mezinárodním standardem ve výbavě nových osobních automobilů a je určen pro snadné napojení dětské autosedačky. Než do něj ale zacvaknete mrňouska v sedačce, můžete ho ochránit ještě v bříšku tím, že do systému zacvaknete těhotenský pás. I u tohoto nového pásu Pregnant iZI FIX zůstává ponechána možnost instalace tříbodovým bezpečnostním pásem jako v případě původního pásu BeSafe Pregnant. Připevnění je jednoduché v obou případech. Při instalaci tříbodovým pásem automobilu se pomůcka Pregnant položí na sedadlo, páska s přezkou se ovine kolem opěradla a zapne. Následně se žena posadí na sedadlo i ‚pás' Pregnant a klasicky se připoutá. Důležitým je pak krok následující, který spočívá ve stažení bočního/spodního pásu pod bříško a zacvaknutí do spony ‚pásu' Pregnant. Instalujete-li pomůcku přes systém ISOFIX, stačí jej položit na sedačku a zakliknout do konektorů ISOFIX integrovaných v sedačce automobilu. Inovovaný Pregnant je takto rychle a jednoduše připravený k použití, přičemž další kroky se shodují.

Klepněte pro větší obrázek

Pohled odborníka

Zádržné systémy – jak airbagy, tak zejména bezpečnostní pásy – snižují výskyt úrazů a jsou pro těhotné ženy řidičky i spolujezdkyně považovány za bezpečné. Ani airbagy tedy není moudré během těhotenství vypínat, dle doporučení dopravních expertů je však třeba dodržovat nejméně 25cm vzdálenost mezi hrudní kostí, resp. klenoucím se břichem těhotné a palubní deskou nebo dolním okrajem volantu, a to samozřejmě v kombinaci se správným připoutáním bezpečnostním pásem. Povyroste-li bříško, nezbývá než poposunout sedačku směrem dozadu. „Doplnění standardního automobilového pásu o vtipný a efektivní systém BeSafe Pregnant iZi FIX je dokonalý způsob, kterým v případě nečekané čelní či zadní dopravní kolize účinně zamezíte vysunutí pásu vzhůru do oblasti těhotné dělohy, kde vzniká riziko poškození plodu," doplňuje MUDr. Jiří Kepák, CSc. Dle slov MUDr. Kepáka může dokonce i zdánlivě malý náraz a tlak na dělohu způsobit odloučení placenty, což je nejčastější příčina ztráty plodu při dopravních nehodách. Dojde-li k odloučení placenty, plod odumře a ženě hrozí, že vykrvácí. Odloučení placenty nastane v 1–5 % malých dopravních úrazů, u těžkých havárií se pak podíl rapidně navyšuje na 20–50 % (přičemž riziko smrti těhotné je v takovém případě 10%, riziko nitroděložní smrti plodu až 100%).

Klepněte pro větší obrázek

BeSafe Pregnant iZi FIX byl v souladu s požadavky evropské směrnice ECE R16 podroben pečlivým kolizním testům. Zmiňovaná směrnice řeší problematiku bezpečnostních pásů a zádržných systémů v dopravních prostředcích.

Pro více informací navštivte www.babypoint.eu nebo www.autosedacky-besafe.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články