Ryba patří nejen na štědrovečerní stůl

Běžná strava je často ochuzená o látky pro tělo zásadně důležité nebo jich obsahuje nedostatečné množství. Jód, selen, vitamín D a především omega-3 mastné kyseliny jsou důležité látky, jejichž zdrojem jsou zejména ryby a rybí olej.
Ryba patří nejen na štědrovečerní stůl

Kdo se však může opravdu pochlubit tím, že má na stole rybu dvakrát týdně? Především těhotným ženám, ale i lidem s kardiovaskulárními chorobami se doporučuje jejich zvýšená konzumace.

Rybí maso je nejen neocenitelným zdrojem omega-3 mastných kyselin, ale také zmíněného selenu, jódu a vitamínu D. Jód je nezbytný pro vytváření hormonů štítné žlázy a společně s omega-3 mastnými kyselinami jsou zejména v období nitroděložního vývoje a v prvním roce života dítěte potřebné pro optimální vývoj mozku. Selen snižuje pravděpodobnost potratu v prvním trimestru. Při kojení a v období těhotenství by si však matky měly dát pozor na předávkování selenem, což může způsobit měknutí kostí.

Zaostřeno na omega-3
Omega-3 mastné kyseliny patří k esenciálním mastným kyselinám. Mezi nejvýznamnější se řadí zejména kyseliny jako alfa-linolenová (ALA), která je nejčastěji obsažena v rostlinných olejích, ořeších a semenech. Další významné kyseliny jsou kyselina eicosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA), které se nacházejí zejména v rybích olejích a rybích tucích. Řada studií prokazuje jejich důležitou roli pro zdravý vývoj plodu už v těhotenství a dále potom pro kognitivní vývoj v dětství. Nedávná americká studie potvrdila, že dostatečné množství DHA v těhotenství snižuje riziko obezity u dětí. U dětí, narozených matkám s dostatečným množstvím DHA v těhotenství, byla zaznamenána o 32% menší pravděpodobnost, že se budou potýkat s obezitou.

Rovněž v raném dětství je potřeba tento typ živin doplňovat. Pozitivní vliv byl zaznamenáván v oblasti dětské imunity, ale také inteligence. „Teprve nedávno bylo poukázáno rovněž na příznivý vliv PUFA (jiné označení pro omega-3 nenasycené mastné kyseliny) v souvislosti s ovlivněním dosažených intelektuálních schopností u dětí jimi suplementovaných nebo u dětí, jejichž matky užívaly PUFA během těhotenství počínaje 20. týdnem gravidity. Veškeré tyto vlastnosti omega-3 mastných kyselin tak mají velmi slušný potenciál účinně působit preventivně v kontextu kognitivního deficitu,“ uvádí ve své studii MUDr. Jiří Slíva.

Důraz na vyváženou stravu po celý život
Jedna z nejnovějších studií Oregonské univerzity se věnovala souboru látek (na rozdíl od jiných studií věnujících se jen jedné konkrétní účinné složce) jako jsou omega - 3 mastné kyseliny, vitamíny skupiny B a další významné látky, které odpovídají složení výrobku EfalexActive 50+, u nás prodávanému pod názvem Acutil. U pacientů s vyššími plazmatickými hladinami vitaminů B1, B2, B6, folátu, B12, C, D a E a omega3 mastných kyselin studie prokazatelně zaznamenala lepší mentální funkce a menší úbytek objemu mozku. Jiné studie rovněž potvrdily, že dostatečné množství ryb (a tedy omega-3 mastných kyselin) v jídelníčku dospívajících i dospělých je spojeno s lepším kognitivním výkonem. Zdravý člověk by tedy měl z hlediska prevence konzumovat rybu alespoň dvakrát týdně. Pokud vám ryby nechutnají nebo si chcete dostatečný příjem důležitých látek pojistit, můžete využít doplňků stravy, například právě přípravek Acutil, který je vhodný také pro studenty a intelektuálně přetížené osoby.

Vyvážená strava má přímý a pozitivní vliv nejen na činnost mozku, ale i na další aspekty zdravotního stavu. Omega-3 mastné kyseliny jsou výtečným zdrojem energie pro metabolismus mozku, pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a vysokou srdeční frekvenci, a snižují tak riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Pozitivně působí na centrální nervový systém i stárnutí mozku. Pomocí správných stravovacích návyků máte možnost předejít tomu, aby váš mozek stárnul rychleji, než je to bezpodmínečně nutné.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články