Rozmazlit dítě je snadné, šťastnější ale nebude!

Drtivá většina rodičů má ráda své děti a chce pro ně jen to nejlepší. Snaží se o jejich spokojenost a štěstí. Určitě mezi ně patříte i vy. Položte si ale otázku: Nepřeháníte to někdy?
Rozmazlit dítě je snadné, šťastnější ale nebude!

„Mami, tati, já chci!“ Je vaše dítě zvyklé vyslovovat nadměrně často tuto větu a vaší nejčastější reakcí je, že rozkaz automaticky splníte? Snažíte se svému potomkovi vždy ve všem vyhovět a je pro vás nemyslitelné, že by byl smutný, toužil po něčem a vy mu to nemohli nebo nechtěli poskytnout? Říkáte si, že dětství má být bezstarostné a že si vaše zlatíčko užije ještě dost starostí?

Do jisté míry pravdu máte. Ale všeho s mírou! Když bude vaše dítě toužit delší dobu po určité hračce, kterou mu neposkytnete hned, určitě mu tím nijak neublížíte. Právě naopak! Posílíte tím jeho kladný vztah k věcem. Dítě (ale i dospělý člověk) si dokáže mnohem více vážit toho, na co se těšilo delší dobu. Dostane-li vše hned, tento kladný vztah k věcem se u něj nevyvine.

S rozmazlováním to opravdu nepřehánějte! Je ale zřejmé, že někdy je těžké rozhodnout, kdy ještě jde o vhodnou formu výchovy a kdy už svého potomka příliš rozmazlujete.
Zamyslete se sami nad sebou a odpovězte si na tyto otázky: Koupím svému dítěti vše, co požaduje? Dovolím mu dělat, co si zamane? Nechám ho dívat na TV, když už mělo jít spát, ale ještě se mu nechce? Kupuji mu stále hračky, i když doma jich má spoustu?
Odpovídali jste na tyto otázky převážně ano? Věřte, že to není příliš dobré. Zkuste změnit své výchovné návyky.

Všeho s mírou
I přestože máte pocit, že má-li vaše dítě vše, po čem touží, musí být zákonitě šťastné a spokojené, není to pravda. Rozmazlované dítě má totiž postupně vyšší a vyšší nároky. Běžné věci, které jiným dětem dělají radost, ho přestávají uspokojovat. Proč by také měli mít rozmazlené děti radost z hračky, když možná už zítra nebo za týden dny dostanou jinou?

Ani v budoucím životě to nemají rozmazlení jedinci jednoduché! Jsou zvyklé mít totiž vysoké nároky a může se stát, že tu najednou nebude nikdo, kdo by tyto nároky uspokojoval. Tito lidé jsou pak většinou nešťastní. Také často v životě doplatí na to, že vidí jen sami sebe, své potřeby a nedokáží se ohlížet na ostatní. To může být problémem i. v partnerském životě!

Neznamená to, že byste neměli svému dítku dopřát občas něco nadstandardního, to určitě klidně můžete, ale snažte se, aby se tento stav nestal běžnou samozřejmostí!

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články