Retro soutěž: Co se psalo do památníčků za války? A baví děti i dnes?

Můžeš kreslit, můžeš psát, ale listy netrhat...památník to nemá rád. Pamatujete si také na tuhle říkanku? A víte, co se do památníků psalo v roce 1943?

Neměly jsme jako děti mobil, v televizi bylo akorát v neděli Studio Kamarád, knihovna plná knih a hlavně – náš svět byl venku. Tak dobře, konec nostalgie, každá doba má své a takové prima vzdělávací aplikace na mobilu také nejsou k zahození. Pokud na nich samozřejmě nevisíte dvanáct hodin denně.

Ale ty památníky, ty listy, na jejichž stránkách ožívala hromada příběhů z citátů, myšlenek i obrázků, tu mám v hlavě nostalgicky stále. A co teprve, když se to přehouplo do prvních lásek. To nadšení, když si ode mne vzal památníček Pavel ze 7. B. (ovšem tajně, aby ho neviděli kamarádi) si neumíte snad ani představit. Nebo jste to měly také tak? To těšení se, až mi ho vrátí a co tam bude…

Oživíme tradici? Vyhrajte 20 památníků pro sebe či své děti 

Pokud patříte do té první skupiny, můžete si o 10 skvělých památníčků zasoutěžit na facebooku časopisu Betynka. Soutěžíme o 10 památníčků společnosti Presco Group.  

Klepněte pro větší obrázek

 

„Památníček jsem měla a pořád si ho schovávám, ale moje holky už o to nemají zájem. Dneska je prostě jiná doba," říká Dáša Nespěšná, maminka dvou dcer. Ale kdoví, třeba ještě ta správná doba přijde.

„Mám a už ho mají i moje děti," říká Mirka Pešková, která má doma také dvě dcery. Dodává, že určitou formu památníčku měla ještě na gymplu: „Měl větší formát, kromě výzdoby tam ještě každý připsal, jakou hudbu poslouchá nebo jaké má nejradši jídlo, takže to byl takový dotazník." 

„Svůj už nemám, ale mám u sebe maminčin a také starý od babičky. A je velmi zajímavé prohlížet obrázky, které jsou datované do období druhé světové války," říká Míša Bičíková.

Pokud byste měly možnost nahlédnout do památníčku její babičky, našly byste tam třeba takový zápis z roku 1943: „Na zahrádce na záhonku, andělíček bdí, jdi Maruško, podívej se, jak se tam modlí." 

A zápisy mívaly i silný vlastenecký ráz:  „Pamatuj vždy, že jsi Češka - dcera z české rodiny, její štěstí, její blaho - bo buď cíl tvůj jediný." 

VIDEO: Expozice IQ Landia se vyplatí navštivit

Princip je velmi jednoduchý

Každý z nás se tak stával malým ilustrátorem, který svou kresbou či psaním potěšil kamaráda. Princip byl a stále je velmi jednoduchý – svůj památníček půjčujete kamarádům a kamarádkám, rodině a širší rodině, učitelkám ve škole a novým kamarádům na táborech…a oni vám do něj napíší či nakreslí něco milého. Něco „jen pro vás“. V památníčcích ožívají vzpomínky. A zastavit se a zavzpomínat bychom měli všichni v rámci správné duševní hygieny. 

Památníky byly dříve doménou mužů

Také s vám zdá, že památníčky jsou hlavně doménou žen? Od 40. let 19. století už ano, ale nebylo tomu tak vždy. Kde se památníky vzaly? Historie je datuje do 16. a 17. století a podle historičky Evy Vlasákové, která v loňském roce stála za výstavou o památníčcích v loketské knihově (Památníky v běhu času), to byla především mužská záležitost. Památníky prý doprovázely studenty na univerzitách a později na cestách po zkušené světem. Pro dospělé, především tedy muže, pak byly jakýmsi deníkem, ve kterém mohli schraňovat různá poselství, zápisky z cest, vzpomínky na setkání se zajímavými osobnostmi. U žen, které v té době neměly tak značné společenské kontakty a jejichž život se omezoval především na kontakt s rodinou, byly památníčky sbírkou podpisů rodinných příslušníků. Za našich časů (mluvím tedy o těch časech 20 - 30 let zpět) byly památníčky zase doménou dětí školních let.

Batolata a tablet. Držet je od něj dál, nebo jim jej dopřát?

Batolata a tablet. Držet je od něj dál, nebo jim jej dopřát?

Mají památníčky šanci uspět u dnešních dětí? 

Máte doma svůj starý, zapomenutý památník? Památníky jsou od toho, abychom si „pamatovali“. Zkuste se porozhlédnout ve skříni, ve starých krabicích…třeba po letech najdete kouzlo, které vám vrátí mnoho vzpomínek. A zkuste je ukázat dětem a povyprávět jim o nich, o kamarádech, kteří vám do něj něco nakreslili či napsali Třeba je památníček nadchne a budou chtít mít svůj vlastní. Nebo myslíte, že je to natolik retro věc, že vytahovat ji dnes na slunce je zbytečné? 

Existují rozdíly mezi porodem chlapce a holčičky?

Existují rozdíly mezi porodem chlapce a holčičky?

Vzkaz pro babičky: 9 věcí ve výchově a péči o děti, které už neplatí

Vzkaz pro babičky: 9 věcí ve výchově a péči o děti, které už neplatí

Mateřský desetiboj: Co vše se musí maminky naučit

Mateřský desetiboj: Co vše se musí maminky naučit

 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články