Řešíte zlozvyk dítka? Poradíme, jak na to!

Přiznejme si, každý z nás dospělých má nebo měl nějaký zlozvyk, třeba jen úsměvný, nebo již společensky méně přijatelný.
Řešíte zlozvyk dítka? Poradíme, jak na to!

Některé zlozvyky jsou jen nepěkné, pro okolí nepříjemné, nespolečenské, jiné již nehygienické a dítě by se jich mělo zbavit s pomocí rodičů co nejdříve, aby si je nepřenášelo do dalších let či do dospělosti. Odstraňování zlozvyků u dětí bývá snadnější, když zlozvyk není ještě hluboko zakořeněný. Proto s ním začněte co nejrychleji!

Děti za své zlozvyky většinou samy nemohou. Jejich zlozvyky bývají často výsledkem střetu se stresujícími situacemi nebo nepochopením jevů v jejich blízkosti. V raném školním věku, většinou po příchodu do školy, začnou děti často s okusováním nehtů a tužek. Tehdy je již dítě přístupnější dohodě – pokud si s ním často povídáme, můžeme odhalit příčinu tohoto chování, pomoci mu ji řešit a na oplátku žádat dítě, aby si našlo jiný způsob relaxace, třeba mačkání maličkého balónku. Někdy pomůže, když dítěti koupíme novou, krásnou tužku, kterou by bylo škoda okousat, či pilníček na pilování nehtů.

• Žmoulání ucha či jiné části těla vyjadřuje většinou nejistotu dítěte. Je dobré systematicky posilovat jeho sebedůvěru a pomáhat mu v situacích, které jsou pro ně obtížně zvládatelné.

• Dloubání v nose je společensky nepřijatelné, ale úzkostliví rodiče se nemusí bát zdravotních následků, žaludeční šťávy se s obsahem dětského nosíku vypořádají a bakterie zneutralizují.

• Tahání za vlasy, žvýkání či trhání vlasů opět vyžaduje řešení - než se podaří zjistit, co k němu vede, je možné dítěti nabízet alternativu v možnosti mačkání hračky či kousání do ovoce, které připravíme na dosah.

Při odstraňování zlozvyků musíme postupovat pozvolna krok za krokem, bez stresu, trpělivě a důsledně. Prvním krokem je zlozvyk dítěte si uvědomit, a pokud dítě už je schopno chápat, upozornit je na něj. Druhým krokem je zjistit příčiny, které ke zlozvyku vedly a situace, ve kterých se objevuje. Třetím krokem je řešení příčin, čím dříve, tím lépe. Čtvrtým krokem je odvykání zlozvyku, vytvoření náhradního chování za zlozvyk, drobné odměny a časté pochvaly za snahu i konečný výsledek.

Stále musíme mít na paměti, že dítě potřebuje při této složité cestě naši pomoc, porozumění a podporu!

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články