Recepty pro miminko: Květák

Vařený, či zapečený? Dětem chutná skoro vždycky.
Recepty pro miminko: Květák

Květák patří mezi oblíbenou lahodnou a dietní zeleninu z rodu košťálovin. Dokáže zasytit, přitom je lehce stravitelný a bez tuku, a proto se často používá v kuchyni i jako hlavní jídlo. Má stejné předchůdce jako třeba kedlubna, je příbuzný s brokolicí. To, co jíme, je vlastně květ. Květák je bohatý na vlákninu, vitamin C, některé vitaminy skupiny B, vitamin E, vápník, draslík, fosfor, hořčík i stopové prvky nutné pro výživu, jako jsou například zinek, měď, mangan a železo. Jsou v něm i cenné bioaktivní látky podporující imunitní systém nebo snižující krevní tlak. 

Jak ho připravíme:
Kvůli obsahu sirnatých látek (charakteristická vůně květáku při vaření) je lépe jej vařit v nezakrytém hrnci. Protože může některé děti nadýmat, raději ho nejprve vyzkoušíme v malém množství. Do vody na vaření vždy přidáme kmín.

Jak jej můžete využít:
Můžeme ho dát do polévky, zapékat, podávat jako přílohu, „míchat“ s další zeleninou… 

Květák s ovesnými vločkami

Suroviny:
1 lžíce ovesných vloček
růžička květáku
kousek mrkve
olivový olej

Příprava: Ovesné vločky asi na hodinu namočíme ve vodě. Očistíme mrkev i květák a nakrájíme. Dáme vařit k nabobtnalým změklým ovesným vločkám. Když je vše měkké, přidáme olej a zeleninu rozmačkáme. Pokrm můžeme zjemnit zakysanou smetanou nebo jogurtem.
Pro miminka od 7. měsíce

Květáková polévka

Suroviny:
2 malé brambory
špalíček mrkve
kousek květáku
pár kuliček zeleného hrášku
špetka kmínu
olivový olej

Příprava: Zeleninu očistíme, odkrojíme horní a spodní část mrkve, nakrájíme na kostičky a vaříme spolu s brambory a květákem. Přidáme lžičku čerstvého zeleného hrášku a kmín, po dovaření olej. Vše rozmixujeme nebo rozmačkáme. Větším jedlíkům můžeme polévku lehounce zahustit například krupicí.
Pro kojence od 7. měsíce

Květákový nákyp zapečený

Suroviny:
1 větší růžička květáku
trocha kojeneckého mléka
menší brambor
vejce
zelené bylinky

Příprava: Květák i brambor očistíme a doměkka uvaříme ve vodě s kmínem. Vyjmeme z vody, rozmačkáme, smícháme s rozšlehaným vejcem s mlékem. Do směsi můžeme přidat špetku nasekaných zelených bylinek ze zahrádky (meduňka, petrželka, čerstvá majoránka atd.). Dáme do máslem vymazané zapékací misky a pozvolna zapékáme v troubě. Nákyp neobsahuje lepek a je vhodný i pro bezlepkovou dietu. Místo mléka můžeme použít i zakysanou smetanu nebo jogurt.
Pro kojence od 11. měsíce

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články