Maminka.czZdraví

Recepty na čtyři sirupy, které pomáhají a dětem chutnají

Martina Machová 18.  5.  2016
Květen je ideálním časem pro přípravu jednoduchých, chutných, zcela přírodních a hlavně jemně léčivých sirupů na nejčastější (dětské) neduhy – nachlazení, kašel a rýmu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Uvedené recepty zvládne i bylinář či kuchař amatér, ba co víc, zvládne je i malé dítě! Ostatně právě děti vám mohou být při sběru bylin a během přípravy sirupů skvělými pomocníky. Vlastně už při společném sběru na své děti léčebně působíme – jsou v přírodě, mají přirozený pohyb a navíc tráví společný čas se svými rodiči.

Smrkový sirup

Smrkový sirup usnadňuje vykašlávání při silném kašli, posiluje organismus při běžných virózách i chřipce, pomáhá léčit bronchitidu a posiluje při rekonvalescenci.

Potřebujeme: Mladé (nepichlavé, světlounce zelené) výhonky smrčku dle počtu sklenic, cukr

Postup: Chemicky neošetřené mladé výhonky lehce pomneme a poté vrstvíme do vypařené šroubovací sklenice. Začínáme tenkou vrstvou výhonků, upěchujeme a zasypeme vrstvou cukru, postup několikrát opakujeme až je sklenice plná. Poslední vrstvu musí vždy tvořit cukr.

Sklenici pečlivě uzavřeme a necháme 2 – 3 měsíce za oknem. Mladé jehličí pustí šťávu, cukr se rozpustí a sirup bude hotový. Tekutinu slíváme do tmavších skleniček a uschováváme v temnu a chladu na zimu. Skvělý je i smrkový med, který se však musí vařit. Med je aromatičtější, chuťově výraznější a má tmavší barvu.

Jitrocelový sirup

Jitrocel je oblíbená bylina našich babiček, a to nejen na kašel a nachlazení, ale i pro dobré trávení a na zanícené rány a štípance. Jitrocel je svými účinky velmi jemný a pro děti ideální, sirup lze používat i do mírně teplého čaje místo medu.

Potřebujeme: Mladé lístky jitrocele kopinatého (ten s delšími listy) dle počtu sklenic, cukr

Postup: Mladé lístky jitrocele kopinatého lehce pomneme a pak vrstvíme do vypařené šroubovací sklenice. Začínáme vrstvou jitrocele, který upěchujeme a zasypeme tenkou vrstvou cukru (lze použít třeba i zcukernatělý med), vše několikrát opakujeme, až je sklenice plná. Poslední vrstvu musí vždy tvořit cukr.

Sklenici pečlivě uzavřeme a necháme 2 měsíce za oknem. Jitrocel pustí šťávu, cukr se rozpustí a tmavý jemně aromatický sirup bude hotový. Sirup slijeme, listy pečlivě vymačkáme a voňavou tekutinu plníme do tmavých sklenic a uchováváme v temnu a chladu na zimu.

Meduňkový sirup

Sirup z meduňky zklidňuje nervy a pomáhá usnout. Užívá se před spaním, lze ho přidávat do vody i do mírně teplého čaje a připravovat z něj meduňkovou limonádu.

Potřebujeme: 300 g na kousky natrhané natě meduňky, 750 g cukru, 2 oloupané citróny pokrájené na kolečka, 2 l vroucí vody

Postup: Čerstvou meduňku (bude jí opticky hodně) a nakrájené citróny zalijeme vroucí vodou a necháme stát přikryté poklici přes noc. Druhý den bylinářský čaj mírně ohřejeme, přidáme cukr, necháme jej rozpustit, scedíme a máme hotovo.

Sirup plníme do tmavých uzavíratelných sklenic či lahví a skladujeme v chladu a temnu. Pokud nechceme meduňku spařovat, lze použít stejný postup přípravy jako u jitrocelového sirupu. Meduňka však obvykle pouští výrazně méně šťávy.

ČTĚTE TAKÉ: Sirup z meduňky má blahodárné účinky. Připravte si ho podle našeho receptu

Pampeliškový sirup

Tímto sirupem posílíte imunitu a případně i zaženete nachlazení.

Potřebujeme: 2 l pampeliškových květů (někdo udává 1000 ks), 600 g cukru, 1 l vody, šťávu z dvou citronů

Postup: Vodu svaříme s cukrem, až se cukr úplně rozpustí a tekutina zhoustne. Teplým cukerným sirupem zalijeme velmi pečlivě očištěné a propláchnuté pampelišky s minimem zelených částí rostliny. Směs necháme 2 dny odpočívat, pak ji scedíme přes jemné plátno, pampelišky vymačkáme a přidáme šťávu z dvou citronů.

Uchováváme v tmavých sklenicích v chladu a temnu. Sirup lze přidávat do limonád, kapat jej na obilnou kaši, nebo jednoduše užívat po lžičkách při nachlazení. Podobně jako sirup poslouží i „med“, který se ale obvykle vaří.

Uvařte si s dětmi pampeliškový „med“: Pobavíte se a pochutnáte si

Při sbírání divokých bylinek buďte ohleduplní k rostlinám a k přírodě – vždyť si to za své úžasné dary zaslouží! Ostatně my bez přírody žít nemůžeme, ona bez nás ano.

Témata: Zdraví, Výživa a stravování, Praktické rady, Chuť, Čtyři, Sirup, Stejný postup, Společný čas, Běžný vir, Sbírání, Jehličí, Přirozený pohyb, Řeč, Skvělý pomocník, Sir, Dobré trávení, Recept, Zdraví na Heureka.cz

Video