Raději dudlík než palec, spokojená bude celá rodina

Kdo nezažil, nepochopí – jak utišit řvoucí mimino? Jen a pouze dudlíkem. A proč dudlík dítě uklidní? Protože navozuje libé pocity, které souvisí s kojením.
Raději dudlík než palec, spokojená bude celá rodina
 

V miminku vzbuzují zdání sytosti, ale také uspokojení z tepla a bezpečí v náručí člověka jemu nejbližšího. Služeb dudlíku se tedy určitě nezříkejte!

Historie aneb kde se vzaly dudlíky?

Otázkou, jak utišit plačícího potomka, se matky zabývají už celá tisíciletí. Dříve miminkům do pusinek dávaly nejrůznější výdobytky – nejčastěji úlomek měkčího chleba zabalený v kousku hadříku. Hadřík byl často namočen do něčeho vlhkého, například sirobu (meziprodukt mezi melasou a cukrem, častý na venkově) nebo medu. Někdy dokonce do alkoholu nebo do odvaru z makovic… Tady zbývá jen upozornit – medové zoubky se už díky všeobecnému rozhledu maminek tolik nevyskytují a do alkoholu či odvaru z máku by dítěti dnes namáčel dudlík jen barbar. Gumové dudlíky se objevily až koncem 19. století, nejprve rotačního tvaru, od poloviny 20. století zploštělé, lépe přizpůsobené anatomii úst.

Lepší dudlík než-li palec

Jaký je názor odborníka na „škodlivost“ dudlíku v souvislosti s postavením budoucích zoubků?

 
 

„Dudlík v ústech je z hlediska budoucích ortodontických vad méně škodlivý než palec, který vyvíjí aktivní tlak na patro,“ říká pražská ortodontistka MUDr. Bohumila Straková.

 

Podle jejích slov palec odsouvá jazyk do nepříznivé polohy, mění napětí rtů a tváří. To vše se nakonec může podílet na rozvoji ortodontické vady. „Ale nemusí to být jen palec, mohou to být ukazováčky, které ,tahají‘ za dolní čelist, může to být tričko, tužka, kostičky lega,“ dodává MUDr. Straková. Jinými slovy: pokud se maminka rozhodne odejmout dítěti dudlík a ono si ho nahradí palcem, je lepší vrátit se zpět k dudlíku. Každé dítě je individuum, některé dudlík odmítne již primárně a dá přednost palci. V takovém případě podle doktorky Strakové nepomůže ani „násilí“ (rozuměj pepření palce, převazování rukou atd).

Zlozvyky je třeba odstranit nejpozději do 5 let

Dítě většinou přestává dudlat ve věku dvou až tří let. Tehdy už jsou jeho čelisti natolik plastické, že dudlík trvalé následky nezpůsobí. „To se týká i dumlání palce. Uvádí se, že pokud se zlozvyky odstraní do pěti let a není zděděná další ortodontická vada, skus se upraví,“ vysvětluje MUDr. Straková.

Každé dítě je individuum

Některému vyhovuje dudlík ve tvaru „třešničky“, protože mu připomíná prsní bradavku, jiné bez potíží hned od počátku preferuje „ortodontický tvar“. Paleta výrobků je velice pestrá, existují dudlíky pro děti s velmi nízkou porodní váhou nebo dudlíky, pomocí kterých dítě spolehlivě spolkne lék.

 

Při rýmě volte inhalační dudlík Klepněte pro větší obrázek

Pokud dítě trpí rýmou, existuje inhalační dudlík, při jehož dumlání dítě zároveň vdechuje látku zlepšující průchodnost dýchacích cest.

 

Raději dudlík než palec. Chcete přece, aby vaše dítě bylo spokojené – pak totiž bude lépe i vám!

 

 

Jak odnaučit dítě zvyku na dudlík? Je třeba najít alternativu pro zklidnění

Jak odnaučit dítě zvyku na dudlík? Je třeba najít alternativu pro zklidnění

Dudlík může zapříčinit problémy s výslovností

Dudlík může zapříčinit problémy s výslovností

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články