Rada, jak utišit plačící miminko, existuje!

Tedy alespoň podle amerického pediatra Harveye Karpa. Ten díky létům praxe přišel na způsob, jakým lze vždy a za všech okolností utišit plačící miminko a klidně i to nejmenší a nejuřvanější.
Rada, jak utišit plačící miminko, existuje!

Dejte dohromady několik párů, které se staly nedávno rodiči, a můžete vzít jed na to, že najdou společnou řeč. Ano, samozřejmě to bude řeč na téma miminko, ale s největší pravděpodobností to bude přímo téma plačící miminko, které nelze ničím utišit.

Radu mohou najít v knize pana doktora Karpa. Ten tvrdí, že za nevyjasněným pláčem novorozenců nejsou koliky, nuda či cokoliv jiného, ale prostý fakt, že děti se rodí o tři měsíce dříve, než by měly. Hříbě může běhat už v první den života, ale novorozeně se ani nepřevalí a většinu času tráví spaním a krmením, stejně jako v mámině bříšku. Přežití zvířat závisí na jejich silném těle, přežití miminek ale závisí na jejich velkém chytrém mozku. Ovšem už po devíti měsících se hlavička dostává na svět s obtížemi, po dalších třech měsících by to bylo zhola nemožné. Kdyby ale těhotenství mohlo trvat o tři měsíce déle, miminko by po narození bylo mnohem lépe připravené na náš svět, umělo by se smát, broukat a hrát si. Umělo by se „více ovládat“ a nedrásalo své rodiče častým pláčem bez příčiny.

Harvey Karp přišel na to, jak miminku ještě více zpříjemnit hlavně první tři měsíce pobytu na světě. Absenci „čtvrtého trimestru“ nahrazuje metodou pěti zásad, která ve své podstatě kopíruje prostředí, které dítě obklopovalo v děloze. Karp zdůrazňuje, že aby jeho technika dobře fungovala, je nutné všechny zásady dělat v zásadě naráz.

Jak tedy na to?

1. zásada - zavinování
Pevné zabalení uspokojuje touhu miminek po neustálém dotyku a zabraňuje jim neovladatelně mávat ručičkama, což je zbytečně rozptyluje.

2. zásada – poloha na boku či bříšku
Pokud miminko leží na zádech, může mít pocit, že letí volným pádem, čímž se spustí Moorův reflex. Poloha na boku nebo na bříšku zabraňuje panickému strachu z pádu.

3. zásada - syčení
Hlasitý ostrý syčivý zvuk (nebojte se být opravdu hlasití, v podstatě jde o to „přesyčet“ křik dítěte) miminkům připomíná zvuk krve proudící tepnami, který v děloze slyšely neustále. V syčení vás může zastoupit třeba vysavač nebo fén.

4. zásada - houpání
Novorozenci jsou jako námořníci, kteří se po devíti měsících na moři náhle dostanou na pevninu. Rytmické, monotónní a kolébavé pohyby musí být zpočátku energické, aby miminko přestalo plakat, potom ho můžeme zklidnit do jemnějšího pohybu.

5. zásada - sání
Sání spouští utišující reflex a uvolňuje přirozené chemické látky v mozku miminka, které během několika minut vyvolají vysoký stupeň uvolnění.

Vyzkoušejte, uvidíte
První dvě zásady utišující proces zahajují, protože zabraňují prudkým pohybům, vypínají Moorův reflex a nutí miminko věnovat pozornost tomu, co děláte. Třetí a čtvrtá zásada přerušují pláč, protože uklidňují nervovou soustavu miminka. Pátá zásada udržuje utišující reflex v chodu a umožňuje miminku hluboké uvolnění.

Pokud máte klidné miminko, které si zapláče jen občas a to jen z jasných důvodů, užívejte si své rodičovství. Vy ostatní, kteří byste dali za osvědčenou radu, jak vaše děťátko uklidnit, cokoliv, vyzkoušejte techniku pěti zásad a třeba se po týdnech zase v klidu vyspíte.

Čerpáno z knihy Harveye Karpa - Nejšťastnější miminko v okolí.

Foto: sxc.hu

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články