Pudinky trochu jinak

Zavzpomínejte na sladké chvíle svého dětství – vaše děti se k vám s chutí přidají! Navíc jsou všechny recepty více než snadné a kalorie snadno zničitelné plaváním, jízdou na kole nebo dlouhými výlety.
Pudinky trochu jinak
Jahodové pudinkové řezy
 
Potřebujete:
1 kg čerstvých jahod (při nákupu zvolte české jahody, jsou sladší a aromatičtější než ty z dovozu)
100–150 g sušenek
200 g ricotty
hrst nasekané máty
6 lžic třtinového cukru
1 sáček vanilkového pudinku
500 ml mléka
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Nejdříve opláchněte jahody pod studenou vodou a zbavte je stopek. Přibližně 200 g jahod nakrájejte na menší kousky, které smíchejte s ricottou, mátou a zhruba 3 lžícemi cukru a dejte vychladnout do lednice. Mezitím obkládejte například formu na pečení sušenkami (viz obr. 1). Udělejte jednu ricottovou vrstvu (viz obr. 2 a 3), poté další vrstvu sušenek (viz obr. 4). Na tuto vrstvu položte blízko sebe zbylé jahody – my je nechaly vcelku, praktičtější ale bude, když jahody rozpůlíte (viz obr. 5) a vše přelijete horkým pudinkem. Nechte vychladnout, nejlépe do druhého dne, a podávejte ozdobené listem máty.
 
NÁŠ TIP!
Místo jahod zkuste maliny a mátu nahraďte bazalkou – netradiční kombinace, která chutná nesmírně dobře!
 
Mramorová pudinková bábovka
 
Potřebujete (na 4 porce):
1 l mléka
1 sáček vanilkového pudinku (nejlépe bio)
1 sáček kakaového pudinku
100 g nadrobno nasekaných lískových oříšků
1 vrchovatá lžíce kakaa
6 lžic třtinového cukru
1 sáček vanilkového cukru
javorový sirup
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Opláchněte kastrol studenou vodou a přiveďte v něm 450 ml mléka k varu. Mezitím rozpusťte kakaový pudinkový prášek s jednou vrchovatou lžící kakaa a třemi lžícemi cukru asi v 50 ml mléka a za stálého míchání přilijte do vařícího mléka. Jakmile pudink zhoustne, stáhněte z ohně a vylijte ho do bábovkové formy (nejlépe z keramiky, formu nemusíte ničím předem namazat). Stejným způsobem připravte vanilkový pudink; do vanilkového prášku místo kakaa namíchejte nasekané lískové oříšky, zbylé tři lžíce cukru a vanilkový cukr. Horký vanilkový pudink vylijte přes kakaový do bábovkové formy a vidličkou formujte mramorový tvar. Pudink nechte vychladnout a poté vyklopte z formy. Podávejte přelité javorovým sirupem a posypané nasekanými lískovými oříšky.
 
NÁŠ TIP!
Javorový sirup můžete nahradit medem.
 
Tropické ovoce se zázvorovým pudinkem
 
Potřebujete:
1–2 manga
2–3 banány
150–200 g piškotů
šťáva asi z 1 limetky
1 lžíce nasekané čerstvé máty
2 sáčky pudinku (nejlépe bio)
1 l plnotučného mléka (bio a selské mléka jsou většinou plnotučné)
6 lžic třtinového cukru
1 sáček vanilkového cukru
1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Velice jednoduchý! Vezměte například manga a banány, oloupejte je a nakrájejte podle nálady buď na menší, anebo na větší kousky, vyskládejte je společně s piškoty do jednotlivých misek, ve kterých tento lahodný dezert budete podávat, a pokapejte limetkovou šťávou. Připravte pudink podle návodu – aby se vám mléko nepřipálilo, vymyjte kastrol nejprve studenou vodou. Do zahuštěného pudinku přimíchejte navíc nastrouhaný zázvor a stáhněte kastrol z ohně. Máte dvě možnosti: buď přelijete ovoce teplým pudinkem, anebo je seshora s piškoty do horkého či trochu vychladlého pudinku spolu namočte. Vše ještě ozdobte lístky máty (s nasekanou mátou můžete také například smíchat ovoce) a nechte vychladnout. Podávejte vychlazené!
 
Pohankový pudink s meruňkami a mandlemi
 
Potřebujete (na 4 porce):
150 g pohanky (třeba loupanou a lámanou)
1 l mléka
10 středně velkých meruněk
100 g nahrubo nasekaných mandlí
5 lžic třtinového cukru (cukr můžete nahradit medem)
špetka mleté skořice
asi 2 lžíce medu
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Začněte tím, že kastrol, ve kterém se chystáte pohanku vařit, vypláchnete studenou vodu a přivedete k varu nejprve mléko. Mezitím opláchněte také pohanku studenou vodou a vysypte do vařícího mléka a nechte 10–15 minut při mírném ohni a za stálého míchání vařit. Až pohanka změkne, přimíchejte do vzniklé kaše nasekané mandle, cukr, resp. med a špetku skořice, a stáhněte z ohně. Nechte si 2 meruňky na ozdobu a zbytek nakrájejte na kostky a přimíchejte do teplé pohankové kaše. Rozehřejte na pánvi med, ve kterém na měsíčky nakrájené zbylé meruňky necháte krátce karamelizovat a následně jimi ozdobíte pohankovou kaši. Podávejte posypané nasekanými mandlemi. Tato alternativa k pudinku je nejen velice chutná, ale hlavně velmi zdravá!
 
NÁŠ TIP!
Výborně chutná také varianta s bio quinoaou.
 
Amália Balsa - autorka receptů a food stylistka
Tato sedmadvacetiletá inženýrka ekonomie, narozená v Temešváru o sobě řekla: „Jídlo je moje médium. Beru je jako prostředek k sebevyjádření. Někdo má štětec, já mouku nebo bramboru.“
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články