Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Psycholožka říká: Tohle hrozí dětem, které neznají hranice

Supermámy.cz 6.  11.  2016
Dnes se rodiče dělí na dva tábory. Na ty, kteří si myslí, že děti potřebují hranice, a potom na ty, kteří jsou spíš pro uvolněnou výchovu. A co to vlastně vůbec je, ta tolerantní výchova?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když naše dospívající a dospělé děti vidí a slyší, co občas pronese jejich pětiletý bratr, tvrdí nám, že bychom na něj měli být přísnější. A že jim by to neprošlo. Což je možná fakt, protože já i můj muž jsme bývali přísnější a starší děti jsme občas i plácli. Dneska už bychom to neudělali.

Co vlastně vadí kritikům

Kritiků toho, jak dnešní rodiče přistupují k výchově, se najde hodně. Ale mají často trochu hokej v tom, co vlastně kritizují – mnozí z nich prostě mluví o volné výchově, kdy rodiče potomkům všechno dovolí, nestanoví jim žádné hranice, a v rámci toho považují za chybu i to, že děti například tito rodiče nebijí. Ale ono je to složitější.

Jak se liší dnešní výchova?

Je fakt, že já nebo mí kamarádi přistupujeme k výchově jinak. Dokonce vychováváme jinak malé děti než starší potomky, kterým už je ke dvaceti. A je fakt, že naše děti jsou jiné, než jsme v dětství byli my, protože naši rodiče byli přísnější a také tělesné tresty byly mnohem běžnější.

Mýty a fakta: Co znamená být dobrou mámou?


Výsledkem byly děti na pohled zcela jistě hodnější než dnešní. Nemluvím přitom o žádných rozmazlených spratcích, ale o běžných holkách a klucích – naše děti jsou ve všech ohledech oraženější, než jsme bývali my. Za mě? Proč ne, ona "hodnost" jako cíl výchovy je pochybná.

Co si pamatuju, v dětství jsem se vlastně pořád trochu bála – co máma řekne na známky ve škole, aby táta nebyl naštvaný, že jsme se se sestrou po půl osmé večer zasmály nahlas, jak se budou tvářit na to, že jsem si u oběda pokecala tričko.

Jaká  matka, taká Katka. Dají se vychovávat snadno všechny děti?

Protože to všechno bývala docela velká provinění. Nebyli jsme hodní, ale spíš vyděšení. A to po svých dětech rozhodně nechci.

Volná výchova a její rizika

Je ale taky fakt, že život s dnešními dětmi je náročnější, protože se nebojí a ozvou se, když se jim něco nelíbí. A nebojí se neustále testovat hranice toho, co jim projde – přičemž my rodiče samozřejmě máme představu o tom, co ještě dítě smí a co nesmí, ovšem vymezit hranice je těžší, když na to chcete jít cestou dohod a respektu, než když byste dítě prostě sjeli na tři doby nebo ho rovnou seřezali.

Jinými slovy, výchova méně přísná se rozhodně nerovná čemusi, jako je výchova volná, kdy dítě všechno smí. To může být opravdový průšvih. Přečtěte si pokračování článku.

 

Témata: Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vztahy, psycholožka, Tělesné tresty, Dnešní rodič, Pokec, Hraní, Rika, Hra, Volná výchova, Půl osmé, Hranice