Maminka.czKojenec

Mráz a miminko: Při jakých teplotách raději zůstat doma?

Markéta Novák Matějková 26.  12.  2021
Venku mrzne, až praští a vy přemýšlíte, jestli můžete vyrazit ven, nebo ne? Přečtěte si, jak vhodně obléknout malé dítě do mrazu, jak poznáte, že mu není zima, a při jakých teplotách raději zůstat doma.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdy můžete s miminkem ven a kdy je lepší zůstat doma

Americká pediatrička Erika Landau tvrdí, že miminka i rodiče potřebují čerstvý vzduch. Je však třeba mít na paměti určitá opatření, která bychom měli dodržovat. Pokud máte doma čerstvé miminko do tří měsíců, doporučuje se procházky vynechat, když je venku pět stupňů pod nulou. Starší miminka do půl roku můžete vzít na kratší procházku, když se teplota pohybuje do minus deseti stupňů. Delší procházky v mrazech raději vynechejte. Starší děti a batolata zvládnou teploty pod minus deset stupňů, ale rozhodně nepodceňujte výběr oblečení.

Pokud s dětmi trávíte hodně času venku v zimě, je vhodné vybírat kvalitní materiály, ve kterých bude dětem příjemně, nebudou zpocené a ani neprochladnou.

VIDEO: Miminka a spaní s rodiči v jedné posteli

Miminko a zima

“Kojenci ztrácí teplo rychleji než dospělí a čím jsou menší, tím snadněji prochladnou. Malé děti nemají tukové zásoby, takže se tak rychle nezahřejí,” říká pediatrička. Ta také doporučuje oblékat miminko ve vrstvách. Obecně platí, že miminko by mělo mít jednu vrstvu navíc oproti dospělému.

Bez zimního fusaku se neobejdete. Jak vybrat ten pravý? Přinášíme inspiraci

Jak obléknout miminko ven do mrazu

Ideálním řešením je několik tenčích vrstev oblečení, které můžete podle potřeby děťátku svlékat. První vrstva by měla přiléhat těsně k tělíčku, aby co nejlépe izolovala teplo. Ideálním materiálem bodíček, overálků nebo dlouhých spodek jsou bavlněná, bambusová či konopná vlákna a samozřejmě také vlna merino.

Jako druhou vrstvu miminku oblékněte mikinu nebo svetřík, které pořiďte, stejně jako kalhoty, v několika tloušťkách, abyste je mohli podle počasí měnit. Nezapomeňte nasadit čepičku, teplé ponožky a také rukavičky. Ideální jsou také kukličky, které chrání celou hlavičku dítěte, nevyhrnují se a navíc chrání také krk, takže nemusíte již řešit šálu.

Ve třetí vrstvě oblékněte miminku bundičku nebo kombinézu, která bude trochu volnější, aby mezi vrstvami mohla vzniknout tepelná akumulace. Další vrstvou je potom fusak v kočárku. Vybírejte takový, který je prodyšný a ve kterém se dítě nebude potit.

Do největších mrazů jsou ideální fusaky vybavené membránou, která pomáhá odrážet tělesné teplo vytvořené dítětem zpátky do fusaku. Díky tomu jsou tyto fusaky také odolné proti větru a vodě, ale přesto jsou prodyšné a děťátko se v nich zbytečně nepotí.

Jak obléknout miminko od 0 stupňů Celsia

S poklesem teplot je dobré přidat miminku další vrstvičku oblečení. Přes bodíčko oblékněte bavlněné tričko s dlouhým rukávem a teprve na něj tlustou mikinu nebo vlněný svetr.

Na punčocháče či dlouhé vlněné spodky navrstvěte zateplené kalhoty nebo kombinézu. Nákrčník zvolte fleecový a i čepičku vyměňte za teplejší. Na nožičky děťátku nazujte bačkory s kožešinou. Nakonec přijde nepromokavá zateplená bundička a teplé rukavice.

Jestliže miminko nosíte, je dobré si uvědomit, že díky těsnému kontaktu s vámi je mu tepleji, než kdyby leželo v kočárku. Proto pravidelně kontrolujte teplotu na jeho zátylku, zda kůže není vlhká a horká. V takovém případě děťátku jednu vrstvu oblečení odeberte, aby nebylo přehřáté.

Jak obléknout miminko od -5 stupňů Celsia

Pokud už je venku opravdu zima, položte na dno kočárku teplou podložku a teprve na ni fusak. Případně můžete přes fusak přehodit ještě teplou deku a třeba i nepromokavou plachtičku na kočárek.

Jestliže děťátko nosíte v nosítku nebo šátku, nezapomeňte mu obléknout také teplé vysoké botičky vhodné na nošení dětí, ve kterých mu bude teplo. Ideálně jej ještě zachumlejte do svého kabátu. Jak jsme zmínili již výše, místo čepičky a nákrčníku použijte raději kuklu, která často halí i ramínka a dítě si ji nebude moct samo sundat.

Jak poznat, že je kojenec málo oblečený a je mu zima?

Jak poznáte, že je miminku zima nebo je přehřáté

Dávejte pozor také na přehřátí. To poznáte tak, že má děťátko červené tvářičky, jeho kůže je teplá a miminko je nervózní. Pokud je naopak úzkostné, má uslzené oči a studenou kůži, je mu nejspíš zima a je potřeba ho více obléknout. Paradoxně se pediatři shodují, že rodiče své děti spíše oblékají více než méně, takže nejsou výjimkou děti, které mají v zimě po celém těle potničky.

Zapomeňte na kabáty v autosedačce

Pokud se chystáte s miminkem na výlet autem, vždy ho oblékněte podle teploty v autě, nikoliv podle teploty venku.

Dítě by nemělo být dáváno do autosedačky, pokud má na sobě zimní bundu nebo kombinézu. Je lepší dopředu zahřát auto, aby mělo miminko pohodlí a nemuselo být navlečené. Případně na něj po upevnění do popruhů můžete přehodit deku, aby mu bylo teplo. Pokud by došlo k havárii, může kvůli silné vrstvě oblečení, jakou je například zimní bunda, dojít ke zranění," říká autor knihy Průvodce dítěte v prvním roce Rallie McAllister.

Kdy raději procházku s kočárkem vynechat?

Natírat dětem v zimě obličej krémem?

Mnoho rodičů má pocit, že musí dětem chránit v mrazech obličej, a sáhnou po krému. To je ovšem třeba zvážit, protože mnoho krémů obsahuje vodu, která v mrazu mrzne. Sáhněte tedy spíše pro vhodné mastičce.

Další tipy, jak zvládnout s miminkem zimu

Čisté ruce jsou základ

Jak se říká, bakterie jsou všude, proto je důležité zvláště v období chřipek udržovat své ruce a ruce děťátka čisté. Stejně tak prostředí, ve kterém se pohybujete. Venku můžete použít i antibakteriální mycí gely, které se hned vsáknou do kůže.

Zajistěte malým atopikům komfort i v zimě. Proč ekzematici trpí na dýchací cesty?

Má suchou kůži

Nízké teploty, nedostatek vlhkosti a recirkulace vzduchu mohou přispět k vysušení kůže. Udržujte proto děťátko ve správné teplotě. Zvláště pokud spí, můžete snížit teplotu na termostatu. Přitom dbejte na to, aby mělo dostatek tepla. To mu může zajistit třeba spací pytel, ze kterého se neodkope.

Nemusí se koupat každý den

Pediatři doporučují také miminko nekoupat každý den, klidně postačí jednou za tři dny. Také čas koupání by neměl u nejmenších dětí přesáhnout deset minut. Odborníci zdůrazňují, že pokud koupeme miminko v příliš teplé vodě nebo moc dlouho, vystavujeme děťátko zbytečnému vysušování kůže.

Krém na suchou kůži

Pokud má vaše miminko citlivou kůži, tak nezapomeňte na hydratační krém. Ne všechny děti jej potřebují, proto je na vašem zvážení, jestli děťátko promazat, nebo ne.

Pokud se rozhodnete, že ano, tak pediatři radí ujistit se, že je bez parfemace. Ideální jsou masti, které obsahují přírodní vazelínu nebo minerální oleje. Mají totiž větší obsah tuku, takže jsou lepší na hydrataci a prevenci poškození kožní bariéry.

Kdy raději procházku s kočárkem vynechat?

Pomůže i zvlhčovač

Pokud máte doma suchý vzduch, můžete vyzkoušet zvlhčovač. Ten se nám osvědčil, když jsme se přestěhovali do novostavby, kde byla špatně udělaná izolace a kluci trpěli na dýchací obtíže. Přidání vlhkosti vzduchu pomáhá totiž snižovat suchost sliznice u dětí. Nezapomeňte však častěji měnit vodu, aby nedošlo k plísním. Samozřejmostí je udržení zvlhčovače v bezpečné vzdálenosti.

Témata: Děti, Miminko, Novorozenec, Praktické rady, Kojenec, Kočárek, izolace, Parfém, Zvlhčovač, Suchý vzduch, Správné teplo, Dom, Minerální olej, Komfort, Teplo, Kůže, Tloušťka, Jak, Mráz, Nejmenší dítě, Teplota, Pediatrička, Spací pytel, Chodník, První zima, Kočárky na Heureka.cz