Maminka.czVánoce

První Vánoce s miminkem. Jaký bude Štědrý den ve třech?

Simona Procházková 22.  12.  2023
Co čekat, a co naopak rozhodně nečekat od prvního Štědrého večera s miminkem? Co je opravdu důležité, a bez čeho se naopak s klidem a bez výčitek obejdete? A kdy vlastně nastává čas, kdy dítě z Vánoc už opravdu „něco má“? Na některé novinky vás zkrátka nikdo nepřipraví.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na jednu věc se můžete spolehnout, totiž že všechno bude jinak, než jste byli dosud zvyklí, a vaše zvyky a rituály se nejspíše změní. Na to je dobré být připraveni. Vyvarujte se velkých plánů a nereálných očekávání, nestresujte se generálním úklidem nebo sháněním hromady dárků na poslední chvíli a užijte si svátky v klidu, společně se svými nejbližšími. Poradíme vám, jak na to.

VIDEO: Štědrovečerní zvyky, tradice a pověry

První Vánoce ve třech – s vaším miminkem – budou navždy nezapomenutelné, o tom není pochyb. Děťátko samozřejmě ze stromečku, slavnostní večeře, koled ani dárků zatím žádný rozum nemá, i tak ale budete na první vánoční svátky, které trávíte ve třech, rádi vzpomínat.

S přírůstkem do rodiny se vrátíte do svého vlastního dětství. Vzpomínáte na chvíle radostného těšení a napjatého očekávání Štědrého večera a všech překvapení s ním spojených? Nyní máte jedinečnou příležitost své vzpomínky oživit a prožívat znovu.

Nejkrásnější vánoční RETRO ozdoby: Tyhle skvosty zdobily stromečky za socialismu. Máte je doma taky?

Žádné plány a velká očekávání

„První Vánoce se synem jsme slavili, když mu bylo deset měsíců, a udělali jsme klasickou chybu milujících rodičů: koupili jsme neuvěřitelné množství dárků a sezvali příbuzné,“ vzpomíná osmatřicetiletá Lucie, dnes už máma dvou školáků. „Byl to šílený chaos! Malý byl přetažený, nenadšený, zajímal ho jenom stromeček a jeden dárek, ostatních si vůbec nevšímal. Nakonec uprostřed večera regulérně usnul.“

Podobným a nevyhnutelným fiaskem skončila štědrovečerní premiéra s juniorem i v rodině osmadvacetileté Anety. „Dcera měla jedenáct měsíců. Byla to honička! Brzy večeře, aby stihla rozbalit dárky (dostala tři, rozhodně nemělo smysl je balit a v tu chvíli z nich vůbec nic neměla), pak ji rychle vykoupat a uložit. Příště bych se na to vykašlala; udělala bych to tak, abychom si Vánoce užili my dospělí, a dítě nechala žít v jeho rytmu a světě,“ říká na rovinu.

Nekonečné fronty, dárky z Tuzexu a Děda Mráz. Zavzpomínejte na Vánoce za socialismu!

Dodržujte nadále společné rituály

Jak to tedy provést, abyste svátky „neošidili“ a přitom si ušetřili zklamání, jaké zažily Lucka a Aneta? Dětská psycholožka Mgr. Tereza Beníšková říká: „Pro miminko není potřeba mnoho dárků. Kojenec o nich nemá pojem, nechápe koncept dárků, proto stačí klidně jen jeden balíček, aby děťátko pod stromečkem také něco mělo; spíš pro dobrý pocit rodičů. Vánoční program by se měl přizpůsobit potřebám dítěte – klidně ho dejte spát a teprve pak si s partnerem rozbalte svoje dárky a vychutnejte si spolu Vánoce tak, jak je máte rádi.“

Není to přitom tak, že by miminku byla celá sváteční atmosféra šumafuk. Jen mu stačí mnohem míň, než byste mysleli. „Radost ze svítícího stromečku a trhání balicího papíru má i kojenec. Jinak si ale děti naplno užívají Vánoce až tak od tří čtyř let; záleží samozřejmě na tom, co všechno chce rodina podnikat,“ upozorňuje Tereza Beníšková.

To však rozhodně neznamená, že do té doby máte na Vánoce „se vším všudy“ rezignovat! Naopak, jestli máte chuť (a samozřejmě také energii), připravte vše jako za bezdětných časů. Dodržovat rituály je totiž důležité i pro nás dospělé, a v době velkých životních změn ještě víc. Potvrzuje to i Tereza Beníšková: „Jde o to, aby měli dospělí pocit, že vše je tak, jak má být – a jako dřív. Aby nebyli smutní, že jim děťátko Vánoce vzalo.“

Poukazuje při tom na fakt, že dnes už dodržujeme jen málo rituálů, a právě ty vánoční bývají silně citlivou a citovou záležitostí.

„Jsou to obřady dané rodiny, jsou jen jejich a spojují členy rodiny. Ujišťují je, že patří k sobě. Rituál s dárky a Ježíškem probíhá v dané domácnosti pokaždé stejně a všichni cítí, že všechno je v pořádku, že je to tak, jak má být; tak, jak to bylo loni a bude i za rok,“ vysvětluje.

„Pokud se vánoční rituály povedou, pak se obtisknou hluboko do nás a poneseme si je s sebou celý život. Pak nastávají úsměvné situace, kdy spolu začínají žít dva mladí lidé a hádají se, jak se to má o Vánocích správně dělat, protože každý z nich je zvyklý na svůj způsob – třeba zda zdobit stromeček předem, nebo až na Štědrý den, kdy a jak se dopravují dárky pod stromeček, co patří do bramborového salátu. Fakt, že to může být i důvodem hádek, znamená, že to jsou opravdu významné rituály. Měli bychom si je hýčkat, protože přispívají k pocitu, že k sobě patříme.“

Jak bude letos slavit Vánoce královská rodina? Víme, co bude k večeři, kdo zdobí stromek i jaké dárky si dávají

Jak si udělat nezapomenutelné první společné Vánoce?

  • Zapomeňte na hodiny v kuchyni při pečení, opravdu nemusíte mít napečeno 20 druhů cukroví ani soupeřit s kamarádkami, která jich zvládne víc.
  • Vánoční oslavy včetně plánování návštěv rodiny, příbuzných a kamarádů přizpůsobte děťátku, jeho dennímu režimu a zvyklostem, jen tak si užijete sváteční chvíle v klidu (nevyspalý a přetažený kojenec umí totiž pěkně „zavařit“).
  • Stromeček postavte na místo, kde bude spolehlivě z dosahu nenechavých dětských ručiček. Nádherně totiž svítí, bliká a třpytí se, a to je hodně, hodně lákavé. Pozor, ať se v jeho blízkosti nenachází jídelní židlička nebo houpací lehátko, ze kterých by dítko dosáhlo na ozdoby.
  • Pokud jste byli zvyklí zasedat ke sváteční tabuli později večer, štědrovečerní večeři přesuňte na dřívější hodinu podle spacího režimu miminka. Ano, klidně můžete servírovat kapra už po čtvrté hodině odpoledne, kdy se již rychle stmívá.
  • Foťte, hodně a pořád! Vytvářejte vzpomínky pro své potomky, zvěčněte ty kouzelné okamžiky, kdy je něco v životě poprvé a jedinečné!
  • Vlastnoručně vyrobte, případně objednejte originální ozdobu na stromeček se jménem a datem narození vašeho děťátka. Jde o krásnou památku, a až ratolest povyroste, může si ji každý rok pověsit na stromeček sama. Mít svou vlastní ozdobičku se bude líbit každému prckovi.
  • Nepřehánějte to s dárky, miminko není třeba zavalit pod stromečkem balíčky všech tvarů a velikostí (největší úspěch stejně sklidí cupování balicího papíru nebo rozzářená prskavka). Mrňouskovi je srdečně jedno, co mu Ježíšek nadělí. Jeden či dva zabalené dárečky pro váš dobrý pocit, že i nejmenší člen rodiny nezůstane neobdarován, bohatě postačí. Co vybrat? Nejlépe něco praktického, například chrastítko či kousátko, plyšového usínáčka, vtipný dudlík, hrací dečku, spací pytel a podobně.
  • Zkuste zavést nové rodinné tradice. Určitě jste jako malé děti se svými rodiči také dodržovali doma nějaké, na které s láskou vzpomínáte. Společné zdobení stromečku, pečení perníčků, návštěva kostela spojená s prohlídkou jesliček, krájení jablíček, pouštění lodiček ze svíček po vodě, procházka do lesa a zdobení stromku pro zvířátka, společné zpívání koled před večeří, čtení pohádek… Které z nich byste rádi přejali za své ve vaší vlastní rodině?
  • Napište svému synovi nebo dceři, kteří vám doma zrovna teď leží zabaleni v postýlce, upřímný dopis s vyznáním, jak moc pro vás znamenají a jak jste strávili a užili si první společné rodinné Vánoce. Přečtou si ho sice až za pár let, ale bude to stát za to. Takový dárek od srdce je velmi cenný.
KVÍZ: Jak dobře znáte koledy a vánoční písně? Otestujte se!
Témata: Děti, Miminko, Rodina, Novorozenec, Miminko, Kojenec, Chování a vztahy, Vánoce, daně, Vánoce 2022, Advent, procházka, Ježíšek, zvyky, Dárek, Zpívání, Dobrý pocit, Štědrý, Jaký, Sváteční atmosféra, Van, Štědrý den, Děťátko, Premiéra, Stromeček, Tipy na dárky na Heureka.cz