První návštěva v těhotenské poradně

Přestaly vám vonět růže, zato česnek vám připadá jako největší lahůdka? Nebo se vám naopak dělá špatně z pachu cibule, ale můžete se utlouct po sladkém?
První návštěva v těhotenské poradně

Možná právě teď začal ve vašem bříšku nový život. Změna vnímání vůní i chutí bývá jedním z mnoha signálů, které ohlašují těhotenství. Teď už bude stačit zajít si do lékárny pro testovací sadu. A pak vyrazit na první návštěvu ke gynekologovi, který vám to, zda jste nebo nejste těhotná, definitivně potvrdí. 

Ach, to vyptávání!
Možná si při první návštěvě budete připadat jako u zpovědi, ale ze svých hříchů se vypovídávat nebudete. Ani se nebudete muset uchýlit za okénko s mřížkou, zatímco se zpovědník pohodlně usadí a počká si, co z vás vypadne. Ale určitě vám lékař položí mnoho otázek, z nichž se vám některé budou zdát zbytečné, nebo dokonce nepatřičné – i ty však mají svůj smysl. Díky nim a díky vašim odpovědím se gynekolog dozví nejen to, jak jste na tom zdravotně vy a váš partner, ale jaký by mohlo mít vaše těhotenství průběh vzhledem k rodinným dispozicím.

Co je a není tabu?
Také si říkáte, že po vašich rodinných tajemstvích nikomu nic není? To máte pravdu. A buďte si jista, že na to, jestli váš sedmnáctiletý bratr „přičichl“ k marihuaně, nebo si dědeček každý den po ránu dal jednu či dvě stopičky slivovice, se vás nikdo nezeptá. Ani žádných katastrofických prognóz se obávat nemusíte.

„Ve většině případů se brzy zjistí,“ konstatuje doktor Antonín Kaprál, „že rodinná anamnéza je nevýznamná, že je vše v pořádku, nebo například že má otec nadváhu a k tomu vyšší tlak a babička měla ve stáří cukrovku. Samozřejmě přijdeme- li například na to, že sestra měla těhotenství značně komplikované trombózou, bude nás zajímat, zda i její příbuzní prodělali nějaké cévní onemocnění, jak dalece byli vyšetřeni – hematologicky, geneticky (na takzvané trombofilní mutace), protože to může mít velký význam pro průběh současného těhotenství, případně vést k tomu, že nastávající maminku pošleme na další vyšetření, a když to bude třeba, naordinujeme jí preventivní léčbu.“

Víte, co je důležité?
Podle doktora Antonína Kaprála nastávající maminky samy ne vždy odhadnou, co je a co není důležité. Ale zkušený odborník dokáže obvykle z mnoha balastních informací vybrat ty podstatné.

Anamnéza
Osobní - Při první návštěvě může lékař odhalit zdravotní problémy (i ty, o nichž jste neměla ani tušení) – plicní choroby, vaginální infekci atd., ale většinou se ukáže, že jste zdravá a nic nebrání, aby miminko v bříšku zdravě rostlo. Kromě povídání si vás čeká i měření a vážení, počáteční vyšetření. Ničeho se nebojte, všechno bude určitě v pořádku.

Rodinná - Lékař se ptá i na zdravotní stav rodinných příslušníků – především rodičů a sourozenců. Díky povídání s vámi se dozví, jestli někdo z nich neměl závažnou chorobu, popřípadě na jakou nemoc zemřel. Vážnou nemocí se rozumí např. cukrovka, tuberkulóza, vysoký krevní tlak, závažná srdeční a cévní onemocnění či zhoubné nádory. Důležité samozřejmě je i to, zda se ve vaší rodině neobjevily vrozené vývojové vady.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články