První krůčky v super botách

Když mají rodiče vyjmenovat onemocnění, kterých se u svých dětí nejvíce obávají, na problémy s plochýma nohama si nevzpomenou.
První krůčky v super botách
Přitom zdravotní problém
s plochýma nohama u dětí stále patří mezi nejrozšířenější a je zákeřný právě svými možnými komplikacemi. Týkají se především páteře.
Pokud totiž člověk nemá správně vyvinuté chodidlo, nemůže jeho noha při chůzi plnit normální funkci, páteř je nerovnoměrně zatěžována, což vede k poruchám držení těla. S páteří souvisejí téměř všechny lidské orgány, takže v konečném důsledku mohou defekty nožní klenby za vznik mnoha onemocnění, jako jsou poruchy trávení, křečové žíly, nespavost. Dívky mohou mít jednou potíže při porodu. Stručně řečeno, plochá noha je velmi záludné onemocnění, kterému je lepší se raději vyhnout. Kdy je třeba začít bít na poplach? Všechno totiž začíná velmi nenápadně, ale spřibývajícími lety se množí problémy. S prevencí a léčbou je nutné začít už od raného dětství, jedině tak dítě ušetříte velkých problémů v budoucnu.

Jak ji poznáme?
Plochá noha neznamená nic jiného než pokles nožní klenby. Normální chodidlo je obloukovitě vyklenuté, což umožňuje odpružení, rozdělení váhy a snížení zátěže nohou. Nožní klenba se může snížit z různých příčin. Důvodem může být vrozená porucha chodidla, křivice nebo nějaký úraz, ale také oslabení vazového aparátu. Nejčastěji za plochou nohu může statická zátěž. Nejde o to, zda dítě dlouho chodí nebo stojí, ale v čem je obuto. V 60 až 70 % případů je na vině právě nevhodná obuv, která nepodporuje klenbu, neposiluje svaly chodidla. V důsledku toho se postupně klenba bortí a vzniká plochá noha. Proto je prevence vzniku ploché nohy založena zejména na správném výběru dětské obuvi, při kterém je třeba respektovat několik zásad. Především je třeba vhodně zvolit velikost. V žádném případě nekupujte boty, které jsou dítěti na těsno, kdy se prsty dotýkají špičky boty. Správně má mezi prsty a špičkou boty zůstat minimálně jeden centimetr dlouhý volný prostor (tzv. nadměrek) a v případě zimní obuvi, do níž si dítě bere teplé ponožky, ještě o něco víc. Nadměrek slouží jako rezerva pro volný pohyb prstů při prodloužení nohy za chůze a také jako rezerva pro růst nohy. Proto může být u rychle rostoucích dětských nohou až 15 mm dlouhý.

Správná šířka
Druhá zásada je, že bota musí padnout také, pokud jde o šířku. Zatímco délku můžete vyzkoušet prohmatáním špičky boty nebo proměřením vnitřní délky obuvi ve stélce a porovnáním s délkou nohy dítěte, u šířky to tak snadno nejde. A dítě vám samozřejmě poradit také nemůže. Štíhlá noha v příliš široké obuvi klouže při chůzi do nadměrku a poškozuje prsty, naopak příliš úzká obuv omezuje krevní oběh a deformuje přední část nohy. Šířka obuvi české výroby bývá označena na botách velkými písmeny: E - velmi štíhlé nohy, F - štíhlé , G - středně široké a H - široké.

Jde se nakupovat
Před nákupem musíme změřit velikost nohou dítěte a obuv vyzkoušet. Zde platí základní pravidlo - nikdy nekupujte boty bez dítěte! Nohy měříme a obuv zkoušíme zásadně na nohy obuté do typu ponožek či punčoch, které bude dítě nosit. Rozměry nohou můžeme v prodejnách změřit pomocí speciálních měřidel, které mohou být různého provedení a konstrukce, ovšem jedno mají společné – jedině pomocí nich zjistíme potřebnou velikost obuvi v anglické, metrické či francouzské soustavě, v nichž je obuv obvykle vyrobena. Velikost nohou dítěte měříme vestoje a měříme obě nohy. Délka nohy je vzdálenost mezi nejzazším obloukem paty a koncem nejdelšího prstu. Pamatujme, že nejdelší nemusí být vždy palec, někdy to může být druhý, třetí či jiný prstík. Šířka nohy se určuje pomocí obvodu nohy měřeného v její nejširší části, tj. v místě prstních kloubů nebo jako šířka nohy v prstních kloubech. Záleží na typu měřidla. Velikost obuvi zvolíme podle delší a širší nohy. Odborný personál vám poradí, pro jakou délku a šířku je nabízený model obuvi vhodný. Pokud v prodejně měřidla nemají, můžete si pomoci sami. Ortopedové vymysleli jednoduchou pomůcku. Postavíme dítě nohama na list tvrdého papíru a fixou obkreslíme chodidlo. Obrázek potom vystřihneme a získáme jakousi papírovou stélku, kterou můžeme vložit do vybíraných bot a zjistit, jestli bota dítěti sedí co do délky i do šířky.

Pružná podrážka
Při koupi bot musíte vyzkoušet i podešev. Ta musí být pružná a ohebná, aby kopírovala všechny pohyby chodidla. Jedině tak si dítě vytvoří normální došlap z paty na špičku. Proto kupujte obuv s pružnou a elastickou podešví, takovou, která umožní botu přehnout skoro napůl. Podešev musí být u obuvi pro nejmenší děti úplně plochá, nebo s nizoučkým podpatkem. U prvních botiček by jeho výška neměla přesáhnout 5 milimetrů. Ani u obuvi pro starší děti by podpatek neměl převyšovat výšku 25 mm. Ortopedové se shodují v tom, že musí být podpatek u dětské obuvi stabilní a s co největší nášlapnou plochou pro udržení stability.
 
Zvláště je třeba se zmínit o anatomicky tvarovaném vnitřku boty. U obuvi pro nejmenší děti a batolata ortopedové nedoporučují žádné pasivní podpěry vnitřní podélné klenby, naopak může být vnitřní stélka úplně plochá. Děti přibližně do věku 4 let mají v klenbě nožní tukové polštářky protkané pružným a pevným vazivem chránícím vyvíjející se nožní klenbu a převážně chrupavčitý skelet nohy před možným přetížením. Je tedy zbytečné vybavovat obuv pro nejmenší děti komponenty pro podporu klenby. Naopak pro starší děti je velmi vhodná anatomicky tvarovaná stélka.Noha dítěte musí být v obuvi dokonale fixována i v patní části. Nesmí docházet k bočním pohybům. Proto musí být dětská obuv uzavřených střihů opatřena dostatečně vysokým, pevným a dokonale tvarovaným opatkem, bota mohla dobře obepínat patu a vazy kolem kotníků a podporovat je. To je jedno ze základních měřítek, která by měla splňovat obuv pro děti do tří let. V tomto věku by děti měly nosit výhradně kotníkové boty (u nichž svršek obuvi kryje kotníky), rovněž sandálky by měly být kotníčkového střihu a s patou vyztuženou opatkem. Sandálky bez opatku a s páskem přes patu se pořizují raději až dětem od čtyř let.
Vhodná obuv odmalička sníží riziko vzniku plochých nohou

RNDr. Pavla Šťastná, Rh.D

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články