První chvíle novorozence doma

Také se vám stalo, že jste po návratu z porodnice nebyla ve své kůži?  
První chvíle novorozence doma

Měla jsem ještě zůstat v porodnici! I taková kacířská myšlenka vás možná napadne, když domů přifrčíte s miminkem a najednou si nevíte rady. V porodnici vám sice každou minutu za zády také nikdo nestál, ale stačilo zavolat nebo zaběhnout do sesterny a bylo to. I když miminko nekřičí, tváří se docela spokojeně, máte najednou pocit, že by se vám teď hodil někdo povolanější než manžel, který přešlapuje z nohy na nohu stejně bezradně jako vy. 

Asi vás pustíme domů 
Před sebou máte první den doma. Za sebou poslední den v porodnici. A ani dopoledne, než jste se přesunuli z místa A do bodu B, neproběhlo zcela v klidu. „Ráno mi řekli,“ vypráví Dita, „asi vás pustíme domů.“ Asi znamenalo, že počkáme, jak dopadne vizita. Ale ani po vizitě nebylo jasno. A pak mi najednou oznámili: Ve dvanáct jdete. I když byl manžel v práci skoro nepřetržitě na telefonu, byl to pěkný stres, aby to stihl. Zatímco někteří novopečení tatínkové hlídkují v porodnici už od rána, jiní ani netuší, že by se „přesun“ mohl uskutečnit dřív. Marie, máma holčičích dvojčátek, prý domů vůbec jít neměla. „Manžel byl 300 kilometrů daleko a já měla uvolnit postel. Horko těžko jsem sehnala kamaráda. Myslím si, že by maminkám moc pomohlo, kdyby domů odjížděly ve větším klidu.

Prospěje mu změna? 
Aby mohlo miminko z porodnice, musí být v pořádku a jeho maminka samozřejmě také. Ale co když má nervy? Je na tom podobně i její novorozené děťátko? Jak vlastně působí „přejezd“ na to maličké? Podle dětské lékařky Ilony Hülleové není jednoduché na takovou otázku odpovědět. „U někoho trvá přesun půl hodiny, jiná maminka s dítětem cestuje i několik hodin. Ovlivňují to i další okolnosti, jako je roční období, způsob transportu atd.“ Obecně lze ovšem podle jejího názoru říci, že každá změna či zatížení miminka může za jeho nepohodu, a tím vlastně působí negativně. Nicméně většina rodičů je dobře připravena a snaží se o zajištění maximálního pohodlí nejen pro miminko, ale i pro matku. „Maminka by také měla být v pohodě, protože její stav velmi ovlivňuje zejména kojení, a tím opět stav miminka. 

Když je vám horko
„Raději vyvětrej,“ požádáte manžela, sotva se ocitnete doma. To sice může, ale nikdy ne teď v zimě s novorozencem na dosah. Žádný průvan, žádné ostré světlo – to také malým dětem nedělá dobře. Mají rády „intimno“, i když na druhou stranu o tmu také příliš nestojí. A že vám je až nepříjemné horko, i když jsou doma kohoutky u radiátoru na minimum? Doktorka Hülleová má jednoduché vysvětlení. U čerstvých šestinedělek je to normální. Ale pokud prochladnete, můžete mít potíže s kojením. Může vás postihnout retence mléka v prsu (jeho zatvrdnutí), můžete mít problém s jeho nedostatečným vyprazdňováním a ještě vám může vyskočit teplota. 

Babička by se hodila
I když se nechcete o miminko moc dělit, protože partner s vámi být doma nemůže, nakonec možná pomoc nějaké té babičky uvítáte. Třeba vám podle doktorky Hülleové pomůže hlavně tím, že se postará o staršího sourozence. Budete mít větší klid a pohodu na péči o svého drobečka i na odpočinek. 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články