První botičky: Co musí splňovat?

Koupě prvních dětských botiček je sice krásnou, ale také velmi zodpovědnou povinností každého rodiče.
První botičky: Co musí splňovat?

Lékařské statistiky jsou varující. Zatímco 99% dětí se rodí s naprosto zdravýma nohama, s příbývajícím věkem se počet vad nohou zvyšuje – podle nejpesimističtějších údajů až na 67%. Odtud je patrné, že pro mnoho rodičů je problémem rozpoznat při nákupu zdravotně nezávadnou obuv od obuvi, která může poškodit nohy dítěte mnohdy na celý život.

Specifika dětské nožky
Říká se, že děti rostou jako z vody, to samozřejmě platí i o jejich nožičkách. Noha malého dítěte roste v průměru 15 až 18 mm za rok, u starších dětí 8 až 12 mm. To znamená, že děti potřebují za rok i několik velikostí obuvi. Růst nohy navíc není plynulý, ale probíhá ve skocích. Problémem je, že kosti v nohách malého dítěte jsou dlouho chrupavčité, tudíž měkké a schopné se rychle deformovat a bohužel jsou dětské nohy také méně citlivé vůči bolesti.

U dětí do asi čtyř let věku jsou v klenbě nožní tukové polštářky, protkané pružným a pevným vazivem, je tedy zbytečné vybavovat obuv pro nejmenší děti komponenty pro podporu klenby.

Deformity nohou vznikají hlavně nošením obuvi, která dobře nepadne – je krátká, úzká nebo špičatá. Rovněž i široká obuv, v níž noha při chůzi klouže ke špici, způsobuje vážná poškození nohy. Obzvlášť nebezpečné je nošení špičaté obuvi s vysokými podpatky.

Které boty pořídit
Dětská obuv musí mít dostatečně prostornou, kulatou špičku, která poskytuje dostatek místa pro prsty. Vybírejte obuv, která je vyrobena z přírodních materiálů (useň, textil), jež jsou měkké, prodyšné a absorbující vlhkost. Botka musí mít dostatečně tuhý, vysoký a dlouhý opatek, neboť nesmí docházet k nežádoucím bočním pohybům patní části nohy.  V nejmenších velikostech vybírejte obuv výhradně kotníčkovou. V místě, kde se noha při chůzi ohýbá, musí být bota co nejohebnější. A hmotnost botek má být co nejmenší vzhledem k tomu, kolik toho děti denně nachodí a naběhají.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články