Prsa? I po těhotenství mohou zůstat krásná

Mnohé nastávající maminky si dělají starosti, jestli se jim v těhotenství „nezkazí“ prsa. Rozhodně to není pravidlem, dobré je začít o ně pečovat včas.
Prsa? I po těhotenství mohou zůstat krásná
Během těhotenství a mateřství se mění funkce ženských prsů. Estetika ustupuje do pozadí a na první místo se dostává jejich hlavní poslání: prsa se stávají nepostradatelnou studnicí mateřského mléka...

Prsa během těhotenství
Nelze si nepovšimnout, že během těhotenství se prsa nastávající maminky zvětšují, nápadně se zvětšuje také dvorec, který zároveň výrazně tmavne. Mění se poměr tukové a žlázové tkáně, prsa se zkrátka připravují na svůj hlavní úkol: budou nádobou, v níž se zároveň „vaří“ a „servíruje“ miminku zázračné mateřské mléko. Ve druhém trimestru se může „práce“ prsů projevit prvními kapkami mleziva. Je to tím, že do kooperace hormonů se zapojuje přední lalok podvěsku mozkového uvolňováním prolaktinu.
 
MOŽNÉ PROBLÉMY: citlivá prsa.
JAK JE ŘEŠIT: nosit vhodné podprsenky, nejlépe bavlněné. Není-li žena na ně zvyklá, nemusí je nosit ani v těhotenství.

Těsně po porodu
V prvních několika dnech po porodu se tvoří nejprve mlezivo, hustá nažloutlá tekutina. Není jí sice mnoho, ale je nepostradatelná a velice zdravá (bohatá na proteiny a vitaminy). Je nutné přikládat dítě co nejčastěji (čím častěji, tím rychleji se bude tvořit mléko). Poté (obvykle 3. den po porodu) začínají prsa produkovat plnohodnotné mléko, které je ve srovnání s mlezivem řídké a světlé. V této souvislosti prsa náhle zvýší svůj objem a váhu. Mléko se tvoří automaticky (dokonce i po potratu v pozdějších týdnech těhotenství), jeho tvorba je ovlivněna stimulací bradavek sáním dítěte.
 
MOŽNÉ PROBLÉMY: příliš nalitá a tvrdnoucí prsa; plochá nebo dokonce vpáčená bradavka.
JAK JE ŘEŠIT: odstříkáváním mateřského mléka, masážemi tvrdnoucích partií prsu rukama a teplou sprchou; opatrným mechanickým povytahováním bradavky před začátkem kojení.

Prsa při kojení
Při samotné laktaci hrají prim dva důležité hormony: již zmiňovaný prolaktin, který odpovídá za tvorbu mléka, a oxytocin, který mléko uvolňuje do vývodného systému, a zajišťuje tak jeho dostupnost dítěti. Tvoří se v mezimozku a do krve se dostává prostřednictvím zadního laloku podvěsku mozkového. Po několika desítkách vteřin (někdy i po minutách – to je samozřejmě u každé ženy individuální) od okamžiku přisátí dítěte k prsu dochází k takzvanému ejekčnímu reflexu neboli reflexu „let-down“. Ženy ho pociťují jako uvolnění, může se projevit i odkapáním mléka z druhého prsu. Ejekční reflex zpřístupňuje dítěti i takzvané. zadní mléko, díky kterému miminko přibývá na váze. Postupně se z nepodmíněného stává reflex podmíněný: pokud se maminka podívá na dítě, zaslechne-li jeho pláč nebo vzpomene-li si na ně, dá se oxytocin „do práce“... Nejdůležitější pro zdraví prsů v období kojení je správná technika kojení. To znamená: správné uchopení prsu, správná technika přisátí a sání i správná poloha při kojení. O správné technice by se měla každá maminka dobře informovat – v předporodních kurzech, v porodnici, u gynekologa, v laktační poradně, na internetu (např. na www.kojeni.cz).
 
MOŽNÉ PROBLÉMY: ragády (bolestivě poškozené bradavky z nesprávné techniky kojení), zánět prsní žlázy, infekce plísněmi, ucpaný mlékovod; otoky; prosakování mléka přes oblečení.
JAK JE ŘEŠIT: především správnou technikou kojení, preventivním ošetřováním mastí (Bepanthen), návštěvou u gynekologa a nezbytnou medikací; vhodnou podprsenkou a masážemi (při otocích nepoužívat odsávačku!), obklady odvádějícími horkost (pomáhá například chladivý tvarohový zábal); absorpčními vložkami do podprsenky.

Konec kojení
Odstavování bývá pro některé maminky noční můrou. Děťátko (často už roční nebo i dvouleté batole) se nechce matčina prsu jen tak lehce vzdát. A máma, odhodlaná z jakéhokoli důvodu přestat kojit, se ke kojení stále vrací, protože vždy podlehne plačícímu gurmánovi. Takový ústupek by ale rozhodně neměla brát jako prohru.
 
Doba i způsob odstavování jsou ryze individuální, záleží na matce, jak se rozhodne. Měla by však mít vždycky na paměti, že kojení není jen zdroj výživy, ale posiluje také samozřejmě citovou vazbu mezi matkou a dítětem. Končit s kojením by se tudíž mělo postupně a citlivě, je třeba posílit tělesný kontakt a mazlení s dítětem a vyhnout se situacím, které dítěti kojení připomínají.
 
A co se děje v samotných prsech? K ukončení laktace dojde spontánně tím, že nevzniká poptávka. Pokud matka nepřikládá dítě k prsu, mléko vymizí za několik týdnů (obvykle za 1 až 2 měsíce).
 
Hodně maminek se bojí, že po skončení kojení už nebudou nikdy mít hezká prsa. K proměně velikosti a tvaru prsů kvůli mateřství nemusí nutně dojít. Některé maminky kojení téměř nepoznamená, některé jsou smutné ze strií, ochablého tvaru apod. MUDr. Darina Žantová zdůrazňuje význam dobré podprsenky: „Tíhou se prsa prověšují a po ukončení kojení je už nic nezvedne! Tvar prsů po skončení kojení je do jisté míry daný typem mléčné žlázy. Cvičit a nosit dobrou podprsenku je to jediné, co může žena dělat. Zásadně varuji před zázračnými gely a tabletkami, které údajně prsa vztyčí! Škoda peněz,“ shrnuje MUDr. Žantová.
 
Běžné je, že prsa jsou po kojení mírně povislejší a zůstanou o něco vystouplejší bradavky. Ať tak, či onak, kojení stojí za to! Není nad spokojeně nakojené miminko, a když je spokojené dítě, je spokojená i maminka!
 
MOŽNÉ PROBLÉMY: přebytek mléka
JAK JE ŘEŠIT: odstříkáváním mléka z prsů – jen do té míry, dokud cítí žena v prsech tlak (aby se mléko znovu nedotvářelo). Neodsávejte, pokud mléko vyloženě nestříká! V případě obtíží navštivte gynekologa.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články