Prsa s kresbou po dětech

Ještě jste neporodily a už vás děsí, jak se na vašich ňadrech podepíše těhotenství a kojení? Mnohé zachráníte včasnou péčí.
Prsa  s kresbou po dětech
říká se to snadno: prsa jsou symbolem nejen ženskosti, ale i mateřství, a tak bychom je měly mít rády, ať jsou jakákoli, třeba i povislá následkem kojení, jenže... Jestli se už předem řadíte k maminkám, kterým stud za povislá prsa velí schovat je i před zrcadlem, ale „pod kudlu“ plastického chirurga jít nechtějí, pak asi hledáte cesty, jak jinak, až půjde do tuhého, své poprsí i sebevědomí pozvednout.
 
Také jsme zjišťovali, zda se dá příroda přemluvit, aby gravitace nebyla tak silná a zub času tak ostrý. A co jsme zjistili? Chce to především pořádný úklid v hlavě – vymést mindráky, trochu, ale pravidelně cvičit, zalévat se vodou jako kytička, nechat se hýčkat regeneračními masážemi poprsí a dekoltu a vše korunovat funkční a navíc krásnou podprsenkou. Zázraky se dít nebudou, ale prsa se za láskyplnou péči přece jen trochu odmění. A kdyby se vám to zdálo málo, nezapomeňte své dceři včas říct, že stojí za to o ně pečovat už v době, kdy ještě příroda sklízí vavříny.
 
Je to o prsa...
Když se začnete o svá ňadra účinně starat až po kojení, je to tzv. o prsa. „Aby nám vydržela pevná a pěkná co nejdéle, je třeba o ně pečovat od chvíle, kdy nám narostou, ať už je to ve čtrnácti nebo v sedmnácti“ říká nekorunovaná podprsenková královna, majitelka prádélkových butiků Le Chaton, Helena Konarovská. „Problém je v tom, že na to spousta mamin zapomíná a nebo si neví rady, zvlášť když matka má ,áčka‘ a dcerunka ,déčka‘. Maminka bývá zděšená, co že to té holce narostlo, a dcera místo, aby byla spokojená, pěstuje si mindrák z toho, že se vymyká normálu, což samozřejmě není pravda. Jen je třeba pamatovat, že ňadra nebudou pevná navždy.“
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Hormony je „nalijí“
Těhotenství prsům přeje. Jsou plná, pevná a zdánlivě není třeba je řešit. Koneckonců středem pozornosti je bříško. Podle paní Heleny by žena právě v momentě, kdy zjistí, že je těhotná, měla začít o ně pečovat dvakrát tolik. Během devíti měsíců i kojení prsa několikrát změní velikost a je omyl se domnívat, že jsou-li před otěhotněním velká, už nenarostou.
 
„V 8. měsíci se těhulky těší, že už porodí, a nejedna je ochotná vydržet i nepříjemný tlak kostice evidentně malé podprsenky do prsou s tím, že novou si pořídí až po porodu... Milé dámy, vykašlete se na všechno ostatní a dbejte na prsa,“ nabádá odbornice. „Když totiž kostici nemáte pevně za mléčnou žlázou a není v linii s ramenním kloubem, prsa trpí, protože je nic nedrží, jejich podstatně větší váha příliš namáhá pokožku, a tak není divu, že po porodu a kojení povisnou a ,ozdobí‘ je strije. Pak je pozdě na lítost, že jste jim mohly už celých devět měsíců pomáhat – podržet je kosticí a jemnou výztuží ochránit citlivé bradavky. A přitom také ulehčit už tak dost namáhaným ramenům tím, že zvolíte podprsenku se širšími ramínky vedoucími středem zad. Když podprsenka není pevná a objem nedrží tam, kde má, tedy ve stejné linii pod ňadry jako na zádech, spadnou prsa až na těhotné bříško a jsou-li větších rozměrů svou vahou utiskují miminko.“
 
Nic není strašné
Když kojení skončí, účinky mateřských hormonů vymizí, mléčná žláza splaskne, prsa povadnou a vám dojde, že už nikdy nebudou jako dřív. „To pak v obchodě ze zkušební kabinky slýchám maminky nádherných capartů, jak říkají: ‚Nekoukejte na mě, paní Konarovská, mám ty prsa strašný...‘ Ale ve skutečnosti nic není strašné. Prsa splnily svoji funkci. Je na nich kresba po dětech, a na to bychom měly být hrdé.“
 
A chcete-li v oblečení udržet pěknou linii poprsí a celého těla, stačí je jen chytře obléknout – do funkční a krásné podprsenky. Jaká to je? Ta, která přesně padne poté, co do ní prsa dobře uložíte. Ta, jejíž kostice netlačí. Ta, ze které prsa nevypadávají, když se předkloníte (test správné velikosti košíčků), ani když zvednete ruce (test správné velikosti objemu).
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Co možná o podprsenkách nevíte
 
Dvě s výztuží a jedna bez
Jaký podprsenkový základ by měla mít každá žena? I Češky si prý už zvykají, že na kvalitě prádla záleží, i když je „jen“ spodní vrstvou. Je dobré mít alespoň tři až čtyři kvalitní kousky. Jednu v barvě tělové, nikoli bílé, protože ta pod bílým tričkem dělá z prsou viditelně ohraničené terče, zatímco tělová dá vyniknout vrchnímu oblečení. Jednu vyztuženou tmavou – ale spíše než černou, která lichotí jen ženám s broskvovou barvou pleti, zvolte raději tmavě hnědou. Jednu podprsenku bez výztuže, aby prsa mohla svobodně dýchat a připomněla nám, že jsme ženy. A pak jednu speciální sportovní, která sice nepropaguje dekolt, ale jejím hlavním úkolem je držet prsa ve zdravém pohodlí.
 
Jakou péči jí dát?
Skutečně kvalitní podprsenka stojí minimálně tisíc korun, ale také déle vydrží. K tomu přispěje i správné zacházení. Podle rady odbornice se nemusíte bát kvalitní materiály prát v pračce, ale zásadně bez aviváže. Tak jako prsa musí dobře bydlet, i podprsenka by měla být ve skříni či šuplíku správně uložena, aby se nedeformovala. Při nákupu si zjistěte, zda můžete složit jeden košíček do druhého. Ne všechny materiály to snesou bez újmy. Cestujete-li, vyplatí se košíčky před uložením do kufru vycpat složenými kalhotkami nebo partnerovými ponožkami.
 
Nebát se zkoušet a zkoušet
Jdete-li si koupit podprsenku, vyhraďte si na to dostatek času. Najděte prodejce odborníka a pak jen zkoušejte a raďte se. Ať už máte prsa jakákoli, dle slov Heleny Konarovské, dřív nebo později najdete podprsenku, která vám bude bezvýhradně vyhovovat. Prsa každé z nás jsou originál a pasuje jim něco jiného. Výrobci to už vědí, prodejci se to učí. Mimochodem, víte jak vybrat, když máte jedno ňadro větší než druhé? Kupte si velikost odpovídající většímu a druhý košíček doplňte vycpávkou. Prsa by neměla z podprsenky vypadávat , ani se v ní ztrácet.
 
Venkovní a domácí?
Dělení prádla na „parádní“ a „domácí“ škrtněte, zní rada paní Heleny. Co je vám platné, že se na ven načančáte a prsa vypnete až pod bradu, když se po návratu k partnerovi odlíčíte a prsa pustíte do pasu. Není to škoda, zvláště jste-li doma poskrovnu? Samozřejmě, že když se pustíte do velkého úklidu nebude vám asi podprsenka zdůrazňující půvab dekoltu k ničemu. To si pak místo krajek oblečte kvalitní „sportovku“. Bude vám v ní dobře a ženskou krásu nepopře, přestože v ní budete makat jako chlap.
 
Text: Hanka Bělohlávková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články