Prověřte důkladně svou štítnou žlázu

Její nedostatky nemusíte sama rozpoznat, ale ublížit mohou jak průběhu těhotenství, tak miminku. A to i přesto, že jíte jodidovanou sůl a ryby.
Prověřte důkladně svou štítnou žlázu

Těhotenství není nemoc a já nejsem hypochondr. Nehodlám si tedy tu radost kazit katastrofickými myšlenkami a lítat po doktorech. Nic mi není, ta únava a kilo dvě dole jsou přece na začátku těhotenství normální. K doktorovi půjdu, až mi něco doopravdy bude.“

Takovou sprchou mě zkropila kamarádka, když jsem s ní probírala svou poruchu štítnice po porodu, a samozřejmě že přitom došlo i na souvislost s těhotenstvím. Naštěstí alespoň zapátrala po předcích a zjistila, že se její maminka i babička se štítnou žlázou léčily. Já jsem mezitím oslovila odborníky.

Skryté příznaky

„Těhotenství je sice fyziologický čili zdravý stav, ale je to velký nápor na celý organismus, a tak je nutné, aby všechny orgány včetně štítné žlázy byly v pořádku a dokázaly tu zátěž zvládnout,“ říká endokrinoložka docentka Zdeňka Límanová. Vyšetření na počátku těhotenství (můžete je spojit s prvotrimestrálním biochemickým screeningem kolem 10tt.) je důležité, protože vlivem změn v těle může dojít k plnému rozvinutí poruchy, kterou je třeba léčit, jinak hrozí komplikace v těhotenství, jako je potrat, předčasný porod, preeklampsie či neurologické postižení plodu aj.

Naštěstí závažné onemocnění, tzv. kretenismus, se už u nás díky jodem obohaceným potravinám nevyskytuje, ale určitá oslabení mentálního vývoje mají s poruchou štítné žlázy prokázanou souvislost.

Ideální je otestovat fungování štítnice už před otěhotněním, a objeví-li se problém, dát se pomocí léků včas do formy. A to přesto, že vám dosud tato malá, ale velmi důležitá žláza, nedělala žádné potíže. Je totiž možné, že jste signály, které provázejí poruchy její funkce (zvýšená únava, padání vlasů, zimomřivost, nebo naopak nesnášenlivost horka, bušení srdce, tloustnutí nebo hubnutí apod.), přičetla jen náročnému životnímu stylu nebo jiné příčině.

„Bohužel, příznaky poruchy štítné žlázy jsou velmi podobné těm, které se v těhotenství často vyskytují i z jiných důvodů. Zda jde o zvýšenou, nebo naopak sníženou funkci štítné žlázy, prokáže jen laboratorní vyšetření z krve,“ upozorňuje lékařka a dodává, že je důležité, aby žena byla vyšetřena i na výskyt protilátek proti štítné žláze. I když by bylo jejich množství nepatrné a štítnice pracovala normálně, je třeba funkci žlázy během těhotenství sledovat.

Problémy po porodu

Porucha práce štítné žlázy může mít vliv i na matku – po porodu může vypuknout tzv. poporodní tyreoiditida, což je zánět štítné žlázy, který může ovlivnit případné další těhotenství. Podle MUDr. Mariky Jaržembovské, specialistky na léčbu poruch plodnosti, je právě špatná funkce štítné žlázy jednou z nejčastějších negynekologických příčin neplodnosti.

Když už se léčíte

Jetliže patříte mezi zhruba 15 % žen, které problém se štítnou žlázou mají, léčíte se a plánujete těhotenství, rozhodně byste o tom měla svému endokrinologovi i gynekologovi včas říct, podstoupit její aktuální vyšetření a upravit léčbu.

„Žena se zvýšenou funkcí by na to měla zvlášť pamatovat. Léky, které kvůli tomu užívá, těhotenství ani plodu příliš neprospívají, a je tedy nutné dávky spolu s endokrinologem upravit. Je-li možnost, je lepší zvýšenou funkci vyřešit ještě před otěhotněním,“ vysvětluje doc. Límanová. Ale nemusíte si zoufat, když berete léky a neplánovaně otěhotníte. Je však nutné, abyste při objednávání k vyšetření ohlásila své těhotenství, a mohla tak být přijata co nejdříve. Zkrátka si brzký termín vybojujte třeba i za asistentce své zdravotní pojišťovny. Běžné objednací lhůty jsou totiž hodně dlouhé.

Má-li nastávající maminka sníženou funkci štítné žlázy, pak si může dávky hormonů sama zvýšit, ale ihned se musí ohlásit u endokrinologa. V počátcích těhotenství jsou laboratorní kontroly u již léčených žen doporučeny po čtyřech týdnech. Ženy, které mají štítnou žlázu vyoperovanou a plánují těhotenství, by také měly spolu s endokrinologem dávkování hormonů přesně přizpůsobit. Je důležité, aby se léky užívaly vždy samostatně bez jiných léků, nalačno a minimálně dvacet minut před jídlem.

Žádejte o vyšetření

Ačkoli endokrinologové doporučují celoplošný screening funkce štítné žlázy, jednání s pojišťovnami zatím v tomto směru nedopadlo dobře a automatické vyšetření všech těhotných žen se zatím z veřejného pojištění hradit nebude.

„Pojišťovny reagovaly tak, že pokud je u některé těhotné ženy důvod, má gynekolog vyšetření uskutečnit. Přesto budeme dále jednat, protože důvody pro vyšetření bývají většinou skryté a bez laboratorních testů se nezjistí,“ upřesňuje doc. Límanová.

Pokud váš lékař (praktický nebo gynekolog) neuzná za vhodné vám na základě osobní nebo rodinné anamnézy či aktuálních zdravotních potíží dát doporučení k laboratornímu vyšetření, pak si o něj zažádejte sama. Rozhodně stojí za to se ujistit, že vaše štítná žláza pracuje dobře a i nadále během těhotenství bude. A to i v případě, že byste musela za vyšetření zaplatit, což by vás přišlo zhruba na 700 až 800 Kč.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články