Proč to svědí?

Také se vaše dítě pořád drbe? Možná proto, že má na některých místech těla nepříjemnou vyrážku.
Proč to svědí?
Atopický ekzém u dětí je černou můrou mnohých maminek. Objevit se totiž může jak u miminek, tak u dětí starších, tedy i předškoláků a školáků.
 
Co ekzém zhoršuje
Atopický ekzém bývá také označován jako atopická dermatitida, jde tedy o kožní onemocnění. Potrápit může už i ty nejmenší, to znamená kojence, první příznaky se mohou objevit i u dvou až šestiměsíčních miminek. Nepříjemnou vyrážku mají drobečci především na tvářích, čelíčku, pak se většinou rozšíří po celém těle. Předškolní děti mají vyrážku hlavně v loketních a podkolenních jamkách, na krku, zápěstí a hřbetech rukou. Kůže už sice nemokvá, ale je drsná. Když se děti škrábou, mají oděrky. I tato forma ekzému totiž hodně svědí.
 
Atopický ekzém nelze vyléčit, lze však jeho příznaky „potlačit“. Rodiče by si měli všímat toho, co ekzém u dítěte zhoršuje – jestli jsou to kupříkladu některé potraviny, pyly, prach nebo třeba zvířecí srst. Základem péče o postiženou pokožku jsou obklady, masti, důležitá je vhodná životospráva, nedráždivé potraviny, oblečení z přírodních materiálů, dostatek spánku a pobyt na čerstvém vzduchu. Vždy je dobré se poradit s lékařem.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články