Proč se mi nedaří zhubnout

Konec kojení obvykle spojujeme s nadějí, že se konečně pořádně pustíme do hubnutí. Jenže kila jako by naopak přibývala. Co s tím?
Proč se mi nedaří zhubnout

Možná kojení nepovažujete za dřinu, ale pro organismus je to námaha, která vyžaduje větší přísun energie i živin. A tak dokud jste kojila, váš metabolismus přijal a spálil zhruba o jednu velkou porci jídla víc než teď, když jste přestala. Přesněji řečeno – už tolik nespaluje, a pokud jste spolu s kojením neskoncovala i s většími porcemi, je na světě vysvětlení, proč kila neztrácíte, nebo dokonce přibíráte.

Příčin, proč se vám nedaří hubnout, ale může být víc.

Vynecháváte snídani?

Jestli vám váš malý budíček dosud nedopřál klid na snídani, naučte se udělat si čas nejen na ni, ale i na dalších pět pauz na jídlo, které sníte v pohodě, a ne jen tak mimochodem.
Když potrápíte tělo hladem, vrátí vám ten podraz tím, že z velké porce, kterou mu nakonec přece jen předhodíte, si většinu schová do zásoby (do dalšího faldu), protože rychle spálit dokáže zhruba jen 1400 kJ. Tak by také měla vypadat vaše porce hlavního jídla, když chcete zhubnout, přičemž za celý den byste měla sníst a vypít asi 5000 kJ. Zapomeňte, alespoň zpočátku, na radikální diety, protože kojením vyšťavené tělo musí nejprve doplnit vyčerpané živiny.

Děláte popelnici?

Možná jste tak šetrná hospodyňka, možná si ani neuvědomujete, že zbytky, které by měly skončit v koši, házíte automaticky do sebe. Ať je to „jen“ lžíce večerní krupikaše, nebo odlomek rohlíku, drobky sušenky či zbytek ovocné přesnídávky s hrstí strouhaných piškotů. Jíst byste sice měla několikrát denně, ale mezi jídly by měla být jakákoli sousta tabu.

Největším zlem pro štíhlou postavu je právě permanentní ujídání, byť malých soust. Je to mnohem horší než se normálně najíst.

Vzdáváte se masa?

Vaši snahu zhubnout může mařit i nedostatek bílkovin. Vede totiž ke snižování svalové hmoty, která spotřebovává víc energie než tukové tkáně. Čím víc svalů máte, tím víc kalorií spalujete každou minutu během dne, ať sportujete, nebo sedíte. Navíc bílkoviny dodávají pocit sytosti, a tak nemáte potřebu tolik jíst. Proto si ohlídejte v jídelníčku dostatečné množství bílkovin, a to jak živočišných z libového masa a mléčných výrobků, tak rostlinných, např. z luštěnin.

Když uberete bílkoviny, pravděpodobně vám budou talíř plnit hlavně sacharidy. K snídani ovesná kaše nebo müsli, ke svačině jablko, banán, hroznové víno… Připomíná vám to váš jídelníček? Nadbytek sacharidů tělo ukládá do zásobníků, odkud je využije, ale jen po určitou dobu. Sacharidy se tedy nepřejídejte, ale z jídelníčku je rozhodně nevyškrtněte. Strava musí být i při hubnutí pestrá, aby vám neubývaly síly. Pozor si dejte i na mýtus, že při redukci váhy je třeba jídelníček zcela odtučnit. Přestože tuky mají v porovnání s ostatními živinami nejvíce energie (1 g tuku = 38 kJ, 1 g bílkovin a sacharidů = 17 kJ), měly by i při redukční dietě tvořit 30 % z celkového energetického příjmu. Radikálním snížením jejich podílu riskujete, že tělu nedodáte dostatek esenciálních čili nepostradatelných mastných kyselin. Samozřejmě že záleží i na výběru tuků – rostlinné by měly převážit nad živočišnými. Pro redukci váhy je také dobré omezit ovoce, i když je zdravé, a naopak zvýšit podíl zeleniny, která dodá potřebné látky a přitom neobsahuje tolik cukrů.

Chybí vám výdrž?

Čím víc chcete zhubnout nebo zlepšit svou postavu, tím déle vám to bude trvat. Zdravé hubnutí zkrátka vyžaduje trpělivost. Ale když se první měsíce nic neděje, přestože se snažíte „nehřešit“, nevzdávejte to. Obraťte se na výživového poradce, který příčinu určitě odhalí.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články